Expoziţie de caricatură a artistului timişorean Nicolae Lengher

0
128

Cunoscutul caricaturist timișorean Nicolae Lengher își prezintă lucrările și la Craiova. Organizată de Muzeul de Artă și de filiala locală a Uniunii Artiștilor Plastici din România, expoziția sa – cuprinzând 50 lucrări – este vernisată astăzi, 1 august, ora 19.00, la Galeria „ARTA”. 

Născut în anul 1944, la Timişoara, artistul Nicolae Lengher este absolvent al Universităţii din Bucureşti. A debutat în domeniul caricaturii în anul 1966 şi de atunci a publicat peste o mie de caricaturi în presa timişoreană şi cea centrală. A avut numeroase participări la saloanele de caricatură din România, Japonia, Canada, Olanda, Belgia, Franţa, Turcia, Iran și Italia. A deschis cinci expoziţii personale de caricatură în România, ultima pe data de 26 februarie a.c., la Muzeul de Artă Timişoara.

După anii ’70 a realizat circa 30 de filme de scurtmetraj, iar din 1994 a semnat regia la cinci filme: „Hei, tramvai!” (1994, film documentar), „Insula” (1995, eseu cinematografic), „Precum în cer, aşa şi pe pământ” (1996, eseu cinematografic despre bisericile de lemn din secolele al XVI-lea – al XVII-lea din Banat), „La căminul cultural nu se mai dă film” (1996, selecţionat la Festivalul internaţional de film DaKINO în 1997) şi „Oameni, unelte, meserii” (1997, un serial despre meserii pe cale de dispariţie). În prezent este unul dintre cei mai cunoscuţi ziarişti timişoreni, având aproape 40 de ani de presă.

Expoziţia de la Galeria „ARTA” face parte din programul mai amplu al Muzeului de Artă, intitulat „Pagini din istoria caricaturii româneşti”, în cadrul căruia au mai fost prezenți cu lucrări pe simezele craiovene cunoscuți și apreciați artiști, între care Constantin Ciosu, Romeo Răileanu, Vasile Crăiță-Mândră, Sergiu Grapă, Matty Aslan, Benedict Gănescu ș.a.