USL cere CCR să ţină cont că nu mai sunt 18 milioane de români cu drept de vot şi să valideze referendumul

0
104

Premierul Victor Ponta (foto) a prezentat, luni seară, la RTV, paşii care urmează după desfăşurarea referendumului privind demiterea lui Traian Băsescu, subliniind că, la ora actuală, în România, conform datelor preliminare ale recensământului din 2011, locuiesc 15 milioane de cetăţeni cu drept de vot, acest argument urmând să fie transmis Curţii Constituţionale a României (CCR) de către Parlament. „Cum procedăm în continuare: există o singură posibilitate foarte clară: ce va decide CCR va fi respectat, aplicat de Guvern. Ce va decide nu ştiu să vă spun. Ce pot să vă spun: înainte de a se lua decizia CCR, fiecare dintre părţi – preşedintele suspendat şi Parlamentul – îşi va spune punctul de vedere. Parlamentul va spune: CCR a stabilit un barem extrem de înalt, care nu mai există în Europa, în realitate a existat boicot, nu suntem 18 milioane de cetăţeni. (…) În România, astăzi, conform datelor preliminare ale recensământului din 2011, locuiesc 15 milioane de cetăţeni cu drept de vot. În plus faţă de aceştia, sunt înregistraţi cu CNP încă 3 milioane cu drept de vot care locuiesc în străinătate, dacă mai trăiesc sau dacă nu au renunţat la cetăţenia română. Din cei 15 milioane, 1,6 milioane sunt de etnie maghiară, cei care nu au votat ieri. (…) Din 13,4 milioane români, 8 milioane au venit la vot. E o majoritate covârşitoare. Chiar dacă, cu artificii procedurale, CCR nu o va recunoaşte, politic e imposibil să nu recunoşti aşa ceva. Trebuie să fii într-o realitate paralelă ca să spui că nu te interesează. Dacă în loc de referendum erau alegeri parlametnare, USL lua 80% din mandate”, a explicat premierul la RTV.

Tot luni, cu câteva ore înaintea premierului, viceliderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu, declara că un grup de jurişti ai USL lucrează la un document pe care să îl trimită CCR şi în care să explice de ce ar trebui validat referendumul de demitere a preşedintelui Băsescu. Nicolăescu a menţionat că documentul USL va fi transmis CCR în momentul în care şi Biroul Electoral Central va transmite rezultatul final al referendumului.

Întrebat ieri, când a sosit la sediul de campanie, ce părere are despre documentul pe care USL îl pregăteşte pentru a-l trimite la CCR, preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a răspuns: „E dreptul lor”, refuzând să facă alte comentarii. În schimb, liderul PDL, Vasile Blaga, a declarat că argumentele invocate de USL în favoarea validării referendumului sunt „puerile” şi a cerut Uniunii să respecte legile şi Constituţia, să înţeleagă voinţa electoratului.