Băsescu să reflecteze la aceea ce l-a făcut atât de nepopular

0
117

Traian Băsescu, vizat de un referendum privind demiterea sa, ar trebui să reflecteze la ceea ce l-a făcut atât de nepopular printre români, iar în loc să se amestece în instituţii, Guvernul ar trebui să se concentreze asupra economiei, îndeamnă „Financial Times” într-un editorial publicat în ediţia online de luni. Lupta pentru putere de la vârful scenei politice româneşti a atins punctul culminant la sfârşitul săptămânii, scrie FT în acest editorial intitulat „Votul de la Bucureşti”. Românii s-au prezentat la urne pentru a decide dacă să îl demită sau nu pe preşedinte „pe o căldură feroce”, iar rezultatul a fost o „victorie în stilul lui Pirus” (n.r. – cu un cost uriaş pentru învingător). „În timp ce se aşteaptă ca preşedintele să îşi păstreze postul, poziţia sa a fost slăbită de cele şapte milioane de voturi – (reprezentând) 87 de procente din total – împotriva sa”, explică FT, precizând că prezenţa de aproximativ 46% se află sub pragul de 50% stabilit de Curtea Constituţională pentru validarea referendumului. „Cele două părţi ar trebui să arate că şi-au învăţat lecţia după vot”, îndeamnă prestiogioasa publicaţie, precizând că referendumul a fost perceput ca o „încercare îngrijorătoare a premierului Victor Ponta de a înlocui un inamic politic cu un aliat mai flexibil”. „În loc să se amestece în instituţiile României, Guvernul ar trebui să se concentreze asupra economiei”, spune publicaţia.

„În ceea ce îl priveşte pe Băsescu, el ar trebui să reflecteze la ceea ce l-a făcut atât de nepopular în rândul concetăţenilor săi”, continuă FT, adăugând că „deşi acuzaţiile lui Ponta au fost în mare măsură exagerate, preşedintele nu a acţionat întotdeauna în mod neutru, aşa cum cere Constituţia”. Băsescu „a căutat să se amestece în afacerile economice, care sunt dincolo de mandatul său”, iar „stilul său de viaţă extravagant le provoacă resentimente alegătorilor care luptă cu austeritatea”.

„Este încurajator că reacţia ambelor tabere a fost prudentă până acum”, comentează publicaţia, adăugând că „UE trebuie să monitorizeze situaţia”, fiind necesar ca România să respecte statul de drept şi drepturile opoziţiei şi apreciind că Bruxelles-ul „trebuie să folosească toate instrumentele pentru a se asigura că se întâmplă aşa”, „inclusiv, dacă va fi necesar, să amâne în continuare obiectivul mai vechi al Bucureştiului de a adera la Spaţiul Schengen”. Astfel, Bruxelles-ul le va transmite aspiranţilor la UE că principiile democratice nu sunt negociabile, conchide „Financial Times”.