Beneficiarii Schemei de plată unică pe suprafaţă – Campania SAPS 2012 care vor să-şi finanţeze capitalul de lucru în vederea desfăşurării activităţilor curente, de la băncile care au încheiat convenţii cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), se pot adresa Agenţiei în vederea eliberării adeverinţei necesare în acest sens.
Conform informaţiilor furnizate de APIA, au fost încheiate convenţii cu BRD Groupe Societe Generale, CEC Bank, Banca Comercială Română S.A, Banca Transilvania, Banca UniCredit Ţiriac Bank S.A., Banca Carpatica, Banca Centrală Cooperatistă CREDITCOOP, OTP Bank România S.A., Banca Comercială INTESA SANPAOLO ROMÂNIA S.A., Bancpost S.A şi Procredit Bank. “Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA şi Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii garantează creditele acordate de bănci fermierilor în cadrul acestui tip de convenţie”, spune conducerea APIA Dolj.
În convenţia încheiată de bănci şi Agenţie se arată că, la solicitarea scrisă a fermierului la centrul judeţean sau local unde a depus cererea în Campania SAPS 2012, APIA va elibera o adeverinţă prin care confirmă că beneficiarul a depus cererea de plată pentru Schema unică de plată pe suprafaţă pentru anul 2012 şi că s-au efectuat controalele şi verificările administrative asupra cererii de plată a beneficiarului, conform reglementărilor în vigoare.
“Pot beneficia de această adeverinţă fermierii selectaţi la controlul pe teren (clasic sau teledetecţie) numai după finalizarea acestor controale”, subliniază responsabilii APIA. De asemenea, în adeverinţă se va menţiona suprafaţa determinată pentru plată în cadrul schemei SAPS şi faptul că beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plată la data emiterii acesteia, precum şi că îndeplineşte condiţiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
90% din suma cuvenită din SAPS
Valoarea creditului care poate fi obţinut de beneficiari va fi de maximum 90% din suma cuvenită din SAPS, pentru creditele acordate de banca creditoare până la data de 29 septembrie a.c. inclusiv, la cursul leu/euro comunicat de Banca Centrală Europeană în data anterioară datei solicitării creditului. De asemenea, pentru creditele acordate de banca creditoare începând cu data de 30 septembrie a.c. inclusiv, la cursul leu/euro comunicat de Banca Centrală Europeană din data de 30 septembrie 2012. Cursul leu/euro comunicat de Banca Centrală Europeană poate fi descărcat de la adresa http://www.ecb.int/stats/exchange/eurofxref/html/index.en.html.
“Reafirmăm recomandarea adresată potenţialilor beneficiari interesaţi, să îşi aleagă creditorul numai după un studiu atent al condiţiilor de creditare impuse de fiecare bancă (creditoare), pentru a beneficia de condiţiile de creditare cele mai avantajoase şi care se potrivesc cel mai bine profilului exploataţiei sale. Opţiunea de a solicita creditul aparţine integral fermierului”, arată reprezentanţii APIA.