Comuna Predeşti, inclusă într-un proiect pentru prevenirea inundaţiilor

0
640

Localitatea a fost selectată într-un program pentru reducerea riscurilor la dezastre, demarat în urmă cu câteva zile de organizaţia “Habitat pentru Umanitate” România. Pe baza unor evaluări amănunţite, realizate în comunitate, vor fi implementate acţiuni specifice de sprijinire a celor mai vulnerabile familii din punct de vedere social şi economic. În această iarnă, după topirea zăpezii, mai multe terenuri de pe raza comunei Predeşti au fost inundate.

Protejează-ţi căminul, pregăteşte-ţi comunitatea!” este un program de implicare a comunităţii în propria gestionare a riscurilor la dezastre, prin informare, educare şi prevenire, în scopul reducerii efectelor acestora, spun responsabilii din cadrul “Habitat for Humanity” România, cei care implementează proiectul, alături de Petrom România. Programul se desfăşoară în 16 comunităţi din judeţele Argeş, Bacău, Buzău, Dolj (localitatea Predeşti), Gorj, Prahova şi Vrancea, pe baza unor evaluări amănunţite realizate în comunităţile respective, unde vor fi implementate acţiuni pentru sprijinirea familiilor defavorizate.

 “Experienţa” inundaţiilor din 2006 şi a zăpezilor din 2012

Potrivit AneiMaria Godja, manager Marketing şi Comunicare “Habitat for Humanity” România, Doljul a fost selectat în cadrul proiectului, întrucât este o zonă cu grad mare de risc la inundaţii. «În 2006, am reacţionat la dezastrul care a lovit localităţile din lunca Dunării, astfel încât, în prezent, „Habitat pentru Umanitate” revine în Dolj pentru a implementa un proiect pentru prevenirea inundaţiilor, aşa cum în Vrancea derulăm acelaşi proiect pentru prevenirea cutremurelor», ne-a declarat reprezentantul „Habitat” România.

«După experienţa pe care am trăit-o cu toţii în această iarnă, am decis să intervenim din nou pentru a preveni situaţiile cutremurătoare care au afectat mii de români în urma căderilor masive de zăpadă. De aceea, anul acesta vom dota Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) cu echipament specific de răspuns la dezastre, pentru a întări capacitatea naţională de gestionare a situaţiilor de urgenţă. În acelaşi timp, împreună cu „Habitat for Humanity” vrem să-i ajutăm pe români să înţeleagă cum să reacţioneze în astfel de momente şi astfel, poate vom reuşi să salvăm mai multe vieţi», a declarat şi Mona Nicolici, manager Relaţii Comunitare Petrom.

2.899.421 de români pot fi afectaţi direct de dezastre

Conform “Habitat”, pe baza statisticilor “European EM-Dat”, oricând 2.899.421 de români pot fi afectaţi direct de dezastre, precum inundaţiile şi cutremurele de magnitudine mare, alunecările de teren şi accidentele tehnologice. “Cele mai importante cauze care duc la creşterea gradului de vulnerabilitate şi expunere a comunităţilor la situaţii de risc sunt: nivelul de vulnerabilitate socială şi economică ridicată: 7,5% – peste 2 milioane de români trăiesc cu venituri sub pragul de sărăcie, creşterea demografică în mediul urban şi scăderea investiţiilor în infrastructura rurală, menţinerea managementului dezastrelor la nivelul autorităţilor şi neimplicarea comunităţilor, necunoaşterea prevederilor legale referitoare la asigurările obligatorii împotriva dezastrelor, lipsa investiţiilor structurale în reducerea dezastrelor, ca de exemplu îndiguiri, perdele verzi de protecţie şi aşa mai departe”, spune Ana-Maria Godja.

Proiectul se derulează în mai multe etape

Potrivit sursei citate, programul “Protejează-ţi căminul, pregăteşte-ţi comunitatea!” se derulează în mai multe etape, care constau în vizite de evaluare a comunităţilor şi încheierea protocoalelor de colaborare cu primăriile; suport pentru dezvoltarea serviciilor de voluntariat de urgenţă; elaborarea planurilor de pregătire a comunităţilor la dezastre, implementarea măsurilor de reducerea a riscurilor la dezastre – decolmatare, confecţionare gabioane, consolidări locuinţe, plantări perdele verzi, informarea şi educarea populaţiei etc.) şi campania de comunicare şi advocacy prin care „Habitat for Humanity” România şi partenerii săi îşi doresc să contribuie la schimbarea prevederilor legii privind obţinerea aprobărilor pentru construirea în zonele cu risc crescut de inundaţii. “Încă din această primăvară au fost organizate două work-shop-uri în Dolj, cu autorităţile locale din Craiova şi din Predeşti”, a precizat managerul pe Marketing şi Comunicare “Habitat for Humanity” România.

 

“Din punct de vedere economic, prevenirea şi pregătirea comunităţilor să facă faţă dezastrelor este mai eficientă, mai ieftină şi mai durabilă, în comparaţie cu eforturile şi costurile de reconstrucţie. Fiecare 1 euro investit în prevenire salvează 7 euro investiţi în răspunsul la dezastre. Suntem onoraţi să avem Petrom ca partener principal în acest proiect deosebit de important pentru populaţia din România”, declară şi Gabriela Grigori, director Dezvoltare Resurse şi Comunicare, „Habitat for Humanity” România.