Finanţare europeană – peste 5 milioane de lei investiţi în cercetare – „Dezvoltare laborator C/D în domeniul modernizării şi construcţiei de locomotive electrice”

2
309

Compania Softronic investeşte constant într-un domeniu extrem de important – în cercetare. Astfel, în urmă cu doi ani, societatea a lansat proiectul „Dezvoltare laborator C/D în domeniul modernizării şi construcţiei de locomotive electrice”, finanţat de Uniunea Europeană, în cadrul Programului Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice” (POSCCE), co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională „Investiţii pentru viitorul dumneavoastră”; Axa II, Domeniul major 232 – „Competenţe prin Cercetare-Dezvoltare-Inovare”, proiect ce se va finaliza, la finele lunii august 2011, printr-o conferinţă de presă organizată la sediul societăţii. Valoarea proiectului se ridică la 5.159.361 lei, din care finanţarea europeană a fost de peste 2.500.000 lei, iar co-finanţarea, 2.612.000 lei. Obiectivul general al proiectului constă în creşterea societăţii SC Softronic SRL, adică, a beneficiarului direct, în ceea ce priveşte modernizarea şi dezvoltarea propriei capacităţi şi a infrastructurii în vederea creşterii nivelului de inovare şi competitivitate pe piaţă.

Şase laboratoare moderne de cercetare-dezvoltare

Sorin Dumitrescu, managerul de proiect, a precizat că obiectivul specific constă în realizarea a şase laboratoare moderne de cercetare-dezvoltare, cinci standuri pentru verificarea echipamentelor electrice şi electronice ale locomotivelor electrice şi, nu în ultimul rând, dotarea cu 67 de aparate de laborator şi 33 de programe utilizate în cercetare-dezvoltare şi proiectare. „Din aceeaşi finanţare am dotat laboratoarele cu 41 de echipamente IT, iar acest lucru se va observa în creşterea productivităţii muncii. S-au făcut şi noi angajări de personal şi se urmăreşte ca pe viitor să se mai facă şi alte investiţii de acest gen”, a mai spus managerul de proiect. Înfiinţată în februarie 1999, în urma restructurării activităţii de cercetare din România şi din necesitatea satisfacerii în condiţii de calitate a nevoilor transportatorilor feroviari, Softronic s-a impus pe piaţa furnizorilor feroviari prin produse şi servicii de bună calitate şi prin mobilitate deosebită. Autorizată ca furnizor feroviar şi cu sistemul calităţii certificat ISO 9001-2008, Softronic şi-a mărit activitatea de la an la an, ajungând ca după opt ani de producţie de echipamente electronice pentru modernizarea materialului rulant să fabrice o locomotivă electrică nouă. Societatea a reuşit să exporte în această perioadă echipamente de modernizare şi locomotive noi sau reparate şi modernizate în ţări ale Uniunii Europene (Germania, Ungaria, Bulgaria) şi alte ţări (Iran, Serbia şi Muntenegru). Locomotivele electrice fabricate sau modernizate de Softronic sunt autorizate să circule în România şi ţările vecine.

Echipamente pentru materialul rulant

Compania este împărţită în cinci compartimente. „Softronic Mecanica”, care are în componenţă două hale, una pentru confecţii metalice şi sudură şi alta pentru prelucrări mecanice prin aşchiere. Dispune de o grupă de proiectare cu programe de proiectare 3D. „Softronic Echipamente” – dispune de o hală de montaj de 3.000 metri pătraţi şi produce echipamente pentru materialul rulant începând cu instalaţii de măsură şi control (vitezometre, contoare de energie sau combustibil) şi terminând cu convertizoare statice pentru servicii auxiliare şi convertizoare statice de forţă pentru tracţiune. „Softronic Locomotive” dispune de o hală de 4.000 metri pătraţi pentru montaj general de locomotive şi de două hale anexe pentru spălare, sablare şi vopsire locomotive. Execută lucrări de montaj mecanic, electric şi pneumatic, având o cadenţă de o locomotivă electrică pe lună. Integrează furnituri de modernizare pentru servicii auxiliare sau tracţiune în cadrul reparaţiilor.

Evoluţia cifrei de afaceri reflectă realizările companiei

„Softronic Service” asigură depanarea în timp scurt pe tot teritoriul României a echipamentelor sau locomotivelor reparate sau fabricate de societate. Mai asigură şi logistica de comunicare GSM cu toate locomotivele fabricate sau modernizate care circulă în România prin care diagnostichează deficienţele funcţionale în timp real.

De la înfiinţare, Softronic a reuşit să ajungă de la fabricarea vitezografelor cu memorie nevolatilă la fabricarea locomotivelor electrice Co-Co. Aceste realizări au fost posibile datorită unei bune organizări a activităţii şi garanţiei unor lucrări de reparaţii şi modernizare a materialului rulant motor de foarte bună calitate şi la standarde şi cerinţe europene. Evoluţia cifrei de afaceri şi a profitului reflectă aceste realizări ale societăţii.

 

2 COMENTARII

  1. Mulţumim pentru informaţii, articolul este foarte interesant şi mai aşteptăm şi altele atât despre Softronic, cât şi despre alte unităţi economice şi agricole.
    Felicitări şi multe mulţumiri.
    Dan Căpruciu ( craiovean care locuieşte în Galaţi)

Comments are closed.