Judecătoarea acuzată că a primit şpagă să-l elibereze pe Bercea Mondial, condamnată definitiv la 8 ani de puşcărie

0
208

Fosta şefă a Tribunalului Olt, Eugenia Carmen Marinescu, a fost condamnată definitiv la 8 ani de puşcărie, după ce, joi, 29 iunie a.c., Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a respins apelul declarat împotriva sentinţei de pe fond a Curţii de Apel Craiova. Fostul magistrat a fost acuzat de luare mită, trafic de influenţă, spălare de bani, în formă continuată (5 acte materiale) şi fals în declaraţii în formă continuată (4 acte materiale), după ce ar fi primit, prin intermediari, 200.000 de euro de la membri ai familiei lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, pentru eliberarea acestuia. În acelaşi dosar, soţul ei a primit 3 ani de închisoare, iar avocatul Dumitru Cismaru 3 ani şi 6 luni închisoare, ambele pedepse fiind cu executare.

carmen marinescu
Eugenia Carmen Marinescu

Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au respins, joi, apelurile declarate de Eugenia Carmen Marinescu, fosta şefă a Tribunalului Olt, de soţul ei, de avocatul Dumitru Cismaru, dar şi de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Craiova, menţinând pedepsele primite de inculpaţi pe fond, la Curtea de Apel Craiova: „Respinge, ca nefondate, apelurile declarate de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova şi de inculpaţii Marinescu Eugenia Carmen, Marinescu Iuliu Severus şi Cismaru Dumitru împotriva sentinţei penale nr. 184 din 23 septembrie 2016 a Curţii de Apel Craiova – Secţia Penală şi pentru cauze cu minori, pronunţată în dosarul nr. 628/54/2015. Cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea apelului declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova rămân în sarcina statului. Obligă apelanţii inculpaţi la plata sumei de câte 600 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă”, se arată în hotărârea instanţei.

Trimisă în judecată pe 5 mai 2015, de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Craiova, pentru luare mită, trafic de influenţă, spălare de bani, în formă continuată (5 acte materiale) şi fals în declaraţii în formă continuată (4 acte materiale), după ce ar fi primit, prin intermediari, 200.000 de euro de la membri ai familiei lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, pentru eliberarea acestuia, fosta şefă a Tribunalului Olt (suspendată de la momentul reţinerii), judecătoarea Eugenia Carmen Marinescu, a fost condamnată, pe 23 septembrie 2016, de magistraţii Curţii de Apel Craiova, la o pedeapsă totală de 8 ani închisoare cu executare. În acelaşi dosar, soţul judecătoarei, Iuliu Severus Marinescu, a primit o pedeapsă de 3 ani închisoare cu executare, iar avocatul Dumitru Cismaru a primit 3 ani şi 6 luni închisoare, tot cu executare.

Trimisă în judecată în luna mai 2015

puscarieReamintim că, soţul judecătoarei, Iuliu Severus Marinescu, şi avocatul Dumitru Cismaru au fost arestaţi preventiv pe 21 martie 2015, iar Carmen Marinescu a ajuns în arestul IPJ Dolj pe 24 martie, după ce, pe 5 mai 2015, la Curtea de Apel Craiova s-a înregistrat dosarul în care soţii Marinescu, avocatul Cismaru şi Ilie Bucă erau trimişi în judecată de procurorii DNA Craiova. Procuorii au susţinut că judecătoarea, ajutată de ceilalţi doi inculpaţi (cărora li se adaugă un altul, Ilie Bucă, persoană fără calitate specială care şi-a recunoscut faptele şi a fost judecat separat), a primit 200.000 euro ca să-l elibereze, în septembrie 2011, pe Sandu Anghel zis Bercea Mondial. „Suspecta Marinescu Eugenia Carmen, magistrat judecător, a pretins şi a primit, prin intermediul inculpatului Cismaru Dumitru – avocat în cadrul Baroului Olt, de la o persoană denunţătoare, suma de 200.000 de euro, pentru a dispune cercetarea unui inculpat din familia denunţătorului în stare de libertate şi pentru a pronunţa o soluţie pe fond favorabilă acestuia, respectiv de achitare sau de condamnare la o pedeapsă neprivativă de libertate, dar şi pentru a interveni, în acelaşi scop, pe lângă ceilalţi judecători care urmau să judece cauza. Suma de bani menţionată a fost primită de avocatul Cismaru Dumitru în două tranşe: 150.000 de euro, înaintea termenului de judecată din data de 31 august 2011, când s-a dispus pentru prima oară înlocuirea măsurii arestului preventiv cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea şi 50.000 de euro în data de 20 septembrie 2011, judecătorul Marinescu Eugenia Carmen amânând pronunţarea asupra cererii de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea ori ţara pentru data de 22 septembrie 2011, când a şi admis cererea formulată de inculpat”. La trei luni după primirea şpăgii, procurorii spun că judecătoarea şi soţul ei, Iuliu Severus Marinescu, au investit banii în trei suprafeţe de teren şi o casă (un teren în suprafaţă de 703 mp şi o construcţie de 29 mp pe acelaşi amplasament, situat în Băile Olăneşti, un teren situat în localitatea Corbu, judeţul Constanţa, în suprafaţă de 1250 mp, şi un teren intravilan de 600 mp situat în municipiul Slatina), două dintre aceste achiziţii nefiind menţionate în declaraţiile de avere ale magistratului.

În ceea ce-l priveşte pe Ilie Bucă, trimis şi el în judecată în acest dosar pe 5 mai 2015, bărbatul şi-a recunoscut faptele, a cerut să fie judecat în procedură simplificată, astfel că, pe 21 decembrie 2015 Curtea de Apel Craiova l-a condamnat, pentru trafic de influenţă, la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendare. Procurorii DNA Craiova au făcut apel, iar pe 14 aprilie 2016s, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis apelul procurorilor şi a dispus ca inculpatul să execute pedeapsa primită pe fond, hotărârea fiind definitivă.