Alertă: astăzi, Cod roşu de caniculă! / Recomandări utile pentru sănătate

0
462

canicula-2Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod roşu de temperaturi extreme şi disconfort termic pentru 19 judeţe şi municipiul Bucureşti, valabilă astăzi, între orele 10:00 – 21:00. Potrivit meteorologilor, în Dolj, se vor înregistra temperaturi maxime extreme comparabile cu recordurile absolute ale perioadei, situate frecvent între 38 şi 41 de grade, iar in sudul Olteniei valorile termice vor urca spre 42-44 de grade Celsius. Indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa frecvent, în această după-amiază, între 82 şi 84 de unităţi, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat. Ieri, ambulanţele au fost solicitate la 255 de cazuri, în creştere cu o cincime faţă de joi, 29.06.2017. Serviciul de Ambulanţă Dolj este pregătit să intervină în timp optim la apelurile cetăţenilor şi precizează că, în ultimele 24 de ore, nu s-au înregistrat decese cauzate de căldura excesivă şi nici manifestări de lipotimie (leşin).

          Cod roşu este anunţat astăzi pentru aproape jumătate din ţară, inclusiv în judeţul Dolj. Temperaturi extrem de ridicate şi disconfort termic vor caracteriza tot parcursul zilei de astăzi. „Sâmbătă, 1 iulie, în judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Galaţi, Brăila, Vaslui şi Iaşi, precum şi în municipiul Bucureşti şi în zona joasă de relief a judeţelor Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Vrancea, Bacău şi Neamţ, se vor înregistra temperaturi maxime extreme comparabile cu recordurile absolute ale perioadei, situate frecvent între 38 şi 41 de grade, iar în sudul Olteniei şi al Munteniei valorile termice vor urca spre 42…44 de grade. Indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa frecvent, după-amiaza, între 82 şi 84 de unităţi, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

          La nivelul Serviciului de Ambulanţă Dolj, situaţia pe ultimele 24 de ore arată că 53 de ambulanţe au intervenit la cele 255 de solicitări telefonice. Statistic, este o creştere a solicitărilor, cu 19% faţă de ziua de joi, 29.06.2017. Potrivit conducerii Serviciului de Ambulanţă Dolj nu au existat, în ultimul interval de timp, cazuri de lipotimie (leşin) provocate de temperaturile foarte mari. Decese nici atât.

Sfaturi din partea medicilor

          canicula 4În această perioadă cu temperaturi foarte ridicate, pentru prevenirea incidentelor, Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să urmeze sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11:00 şi 18:00 De asemenea, M.S. solicită serviciilor de ambulanţă alertarea echipajelor şi suplimentarea acestora, acolo unde numărul solicitărilor este în creştere.

          În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide, între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă sau echivalentul acestuia la fiecare 15 – 20 de minute. Medicii ne sfătuiesc să consumăm fructe şi legume proaspete – pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii – pentru că acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar cu apă.

De evitat cofeina şi zahărul

          canicula 3Medicii recomandă să se consume alimente proaspete din magazinele care dispun de instalaţii frigorifice funcţionale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor uşor perisabile. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină – cafea, ceai, cola – sau de zahăr – sucuri răcoritoare carbogazoase – deoarece acestea sunt diuretice. Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii trebuie să folosim o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.

          Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie – sport, grădinărit, etc – şi aveţi grijă de persoanele dependente de dumneavoastră – copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi – oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită.

Copiii trebuie protejaţi cu mare atenţie

          canicula 1Recomandările pentru prevenirea apariţiei de îmbolnăviri în rândul copiilor trebuie respectate pentru a evita neplăceri, ce pot deveni deosebit de grave. Pentru sugari şi copiii mici se recomandă realizarea unui ambient cat mai normal, ferit de căldură, umiditate excesivă si curenti de aer. Sistemul de alimentatie avut până în acel moment nu trebuie modificat prin introducerea de alimente noi în această perioadă şi se va realiza hidratarea corespunzătoare, iar pentru sugari mama va alăpta ori de cate ori sugarul solicită. Copilul va fi imbrăcat lejer, cu hăinuţe din materiale textile vegetale comode şi nu va fi scos din casa decât în afara perioadelor caniculare din zi şi, obligatoriu, cu căciuliţa pe cap. Copiii vor primi apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai foarte slab îndulcit, fructele proaspete şi foarte bine spălate.

          La cel mai mic semn de suferinţă a copilului sau mamei, aceştia se vor prezenta la medicul de familie care va decide conduita terapeutică. O atenţie deosebită se va acorda condiţiilor de igienă atât pentru copil, cât şi pentru mamă. Copilul va fi ţinut cu hăinuţe sau scutece curate şi uscate, mama se va îngriji de igiena riguroasă a pielii acestuia. În acest sens copilul va fi îmbăiat cel puţin odată pe zi şi obligatoriu seara la culcare, iar în restul timpului i se va face toaleta locală ori de câte ori este nevoie.

          Pentru copiii aflaţi în tabere se vor asigura condiţii corespunzătoare de cazare. Alimentele trebuie să respecte riguros normele de igienă şi să fie proaspete. Se va avea grijă de hidratarea corespunzătoare a acestora şi vor fi supravegheaţi, iar locul de joacă va fi amplasat la umbră, în afara orelor de caniculă având capul protejat de pălăriuţe. Scăldatul, acolo unde este cazul, va fi făcut sub absoluta supraveghere a însoţitorului.

Cum limităm creşterea temperaturii în locuinţe

          caniculaIată şi câteva sfaturi concrete pentru a ţine sub control temperatura din locuinţe. Închideţi ferestrele expuse la soare, trageţi jaluzelele şi/sau draperiile. Țineti ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă. Deschideţi ferestrele seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă. Stingeţi sau scădeţi intensitatea luminii artificiale. Închideţi orice aparat electro-casnic de care nu aveţi nevoie.

Precipitaţii în Dolj, prognozate pentru mâine

          Sub aspectul precipitaţiilor, în Oltenia, vremea va fi călduroasă în cea mai mare parte a intervalului, chiar caniculară între 26 iunie şi 1 iulie, când media temperaturilor maxime se va situa între 34 şi 37 de grade, iar a minimelor va fi de 18…20 de grade. Ulterior, temperaturile vor mai scădea, iar cele mai mici valori vor fi între 3 şi 5 iulie, când media maximelor va fi de 28…29 de grade, iar a minimelor de 14…15 grade. Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi mai ridicată în intervalele 27 – 29 iunie şi 2 – 4 iulie.

          La data de 30 iunie 2017, rezerva de apă în cultura grâului de toamnă pe profilul de sol 0-100 cm, se încadrează în limite satisfăcătoare (AS) până la apropiate de optim (ApO), pe aproape întreg teritoriul agricol. Conţinutul de umiditate din sol se încadrează în limite scăzute (secetă pedologică moderată – SM) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică – SP şi izolat extremă – SE) pe suprafeţe agricole extinse din Oltenia şi Dobrogea, local în sud-vestul, sudul şi centrul Transilvaniei, vestul, nordul şi nord-vestul Banatului, izolat în sudul Crişanei, nord-estul Moldovei, vestul şi sud-vestul Munteniei.