„Erasmus pentru tinerii antreprenori” – un proiect care realizează punţi între oameni şi ţări

0
426

erasmusIeri, la Ramada Hotel din Craiova, s-a organizat  evenimentul cu titlul „Erasmus pentru tinerii antreprenori (EYE) şi Ziua de informare Enterprise Europe Network”.  Evenimentul a fost organizat de Biroul Europarlamentarului Marian-Jean Marinescu cu sprijinul Comisiei Europe şi a inclus prezentarea a două programe UE care sprijină antreprenorii. Reprezentanţi ai CE, antreprenori români şi străini prezintă experienţa obţinută. Programul Erasmus pentru tineri antreprenori este un program de mobilitate paneuropean pentru antreprenori, iniţiat de CE în 2009. Programul oferă oportunitatea antreprenorilor aspiranţi sau nou-înfiinţaţi de a pleca într-o ţară membră a Uniunii Europene, pentru o perioada de 1-6 luni, pentru a-şi dezvolta competenţele antreprenoriale, prin organizarea unui schimb de experienţă în afaceri cu un antreprenor cu experienţă. Reţeaua Enterprise Europe Network este cea mai mare reţea de suport pentru întreprinderile mici şi mijlocii din întreaga lume şi activează în peste 60 de ţări.

               Europarlamentarul Marian Jean Marinescu a subliniat faptul că, regiunea Olteniei fiind una sărăcă, ar trebui utilizate toate fondurile  europene puse la dispoziţie de UE şi ar trebui să profităm de toate posibilităţile şi oportunităţile care ar duce la dezvoltarea economică, asta însemnând automat, şi locuri de muncă. „Dacă aţi mai urmărit intervenţiile mele, de foarte multă vreme, majoritatea sunt axate pe problemele legate de economie şi asta, pentru că, dezvoltarea economiei poate aduce şi restul de ceea ce avem nevoie şi despre care vorbim foarte mult, despre educaţie, despre sănătate, despre servicii în general. Fără economie nu sunt locuri de muncă, fără locuri de muncă nu putem să trăim. Din păcate, în ultimii douăzeci şi ceva de ani, în regiunea noastră nu prea s-au întâmplat multe lucruri de acest gen. Regiunea Olteniei este a 7-a regiune ca sărăcie din Europa. Putem să fim „mulţumiţi” pentru că mai este una…ceva mai sus decât noi, Regiunea Nord-Est, fiind a V-a regiune ca sărăcie din Europa. Cu toate fondurile structurale care s-au introdus în România, de când suntem membri a Uniunii Europene, nu s-a schimbat mare lucru…” , a subliniat deputatul european.

„Noi nu avem nevoie să ne legăm de Capitală, avem nevoie să ne legăm de vest”

           erasmus3Viceliderul  EPP a atras atenţia şi asupra modului în care s-au cheltuit aceşti  bani europeni, de foarte multe ori fără folos, fără un studiu de impact iniţial.  A reamintit şi despre faptul că Oltenia nu este legată de Vest prin nicio autostradă, iar Craiova-Piteşti nu pare o soluţie extraordinară pentru regiunea noastră. „Aceste fonduri nu au adus schimbarea pentru care erau destinate. Este adevărat, au fost fonduri în regiune, dar aproape neutilizate în direcţia care trebuia. În primul rând, vorbim de infrastructură, şi ştiţi foarte bine că în celebrul Masterplan pentru transport se prevedere o autostradă care să facă legătura Olteniei cu Vestul abia prin 2030. Este o ruşine, asta pot să spun. Dacă o să vă uitaţi o să constatţi acest lucru, însă se tot vehiculează Craiova-Piteşti, inutilă după părere mea, pentru că noi nu avem nevoie să ne legăm de Capitală, avem nevoie să ne legăm de vest şi asta pentru că, în curând, dacă coridorul Budapesta- Belgrad – Sofia se închide… şi se lucrează la el, pe autostradă vom fi izolaţi complet. Deci, totul stă în capacitatea noastră de a dezvolta economia şi pentru acest lucru ar trebui să dezvoltăm toate oportunităţile, toate posibilităţile”, a conchis Marian Jean Marinescu

„Eu consider că trebuie făcută foarte multă promovare a acestui program”

             Deputatul european a explicat de ce s-a implicat în această acţiune, de ce este foarte important, ca programul Erasmus pentru tinerii antreprenori să fie cunoscut la nivelul regiunii noastre şi de ce trebuiesc încurajţi câţi mai mulţi tineri să participe la proiect. „Am organizat evenimentul pentru că am avut legătură cu acest program în Parlamentul European şi pentru că participarea românilor este la un nivel satisfăcător.  Mai mult,  la noi în regiunea nu este la nivelul la care regiunea l-ar cere, pentru că avem nevoie de tineri care să ştie să înceapă o afacere, o afacere în multe domenii, pe care cred eu că Oltenia le poate ridica foarte mult. Mă refer la agricultură, la energie, la turism, la înaltă tehnologie. Sunt câteva domenii care ar putea să aducă beneficii foarte mari pentru un antreprenor şi pentru toată lumea, pentru că s-ar crea locuri de muncă. Am organizat acest eveniment în colaborare cu Comisia Europeană şi mulţumesc pentru acest sprijin şi asta pentru că de la început au fost alături de mine. Eu consider că trebuie făcută foarte multă promovare a acestui program şi asta mai ales în zona noastră, unde avem nevoie de acest lucru. Am încercat să aducem exemple de bună practică, adică persoane care au participat în cadrul acestui program, adică, antreprenori noi, dar şi un antreprenor gazdă. O gazdă care a primit pe cineva din România şi a prezentat programul în Belgia…”, a mai spus europarlamentarul Marian Jean Marinescu.

Pe acest pilon este construit şi optimismul meu

erasmus 4 ( Claudiu Vrînceanu)
Claudiu Vrînceanu

             Invitat la eveniment,  ec. Claudiu Vrînceanu a subliniat faptul că pentru a dezvolta România este foarte important  să se realizeze cât mai multe  punţi de legătură. Iar în următorii ani şi-a propus să se dedice acestui concept, pe mai multe zone. “Pe acest pilon este construit şi optimismul meu pe care aş dori să-l împărtăşesc cu dumneavoastră. Unde văd probleme, întâlnesc şi oportunităţi şi asta mă face să mă implic. De aceea, în următoarea perioadă o să mă găsiţi implicat în mai multe proiecte, atât de consultant, cât şi în zona socială. Cred că a construit poduri este salvarea României, Am observant diferenţe mari între multinaţionale şi start-up-uri. Sunt două lumi diferite…”, a completat Claudiu Vrînceanu, în prezentarea sa. Ceea ce trebuie menţionat este faptul că, invitatul a construit în ultimele luni Start-Up Bridge, proiect de internationalizare a afacerilor româneşti lansat de Fundaţia Romanian Business Leaders (RBL). Claudiu Vrinceanu a fost în perioada decembrie 2015-ianuarie 2017 Secretar de Stat în cadrul Ministerului Economiei, cu atribuţii în investiţii străine (Invest România), IMM-uri, turism şi relaţia cu mediul de business. Anterior, a dezvoltat şi coordonat proiectul online Wall-Street.ro. Cu o experienţă profesională în business şi administraţie, a studiat economia la Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale (ASE) şi Ştiinţele Politice la SNSPA. De asemenea, Claudiu a încheiat în 2015 cursurile programului de EMBA al Maastricht School of Management.

“Favorizăm acest schimb de experienţă şi de cunoştiinţe”

            Programul a fost prezentat în detaliu de către Katerina Nejdlova, directorul de programme EYE, din cadrul Comisiei Europene. “Să vedem ce este Erasmus pentru tinerii antreprenori. Acest program a fost conceput împreună cu Parlamentul European în 2009 şi este o schema de schimb de experienţă transfrontalier pentru antreprenori. Antreprenori care fie şi-au început activitatea recent sau persoane care doresc să lanseze un proiect. Le dă posibilitatea să facă un schimb de experienţă cu un antreprenor cu experienţă. Oferim o şedere între 1 şi 6 luni, în ţara gazdă şi astfel favorizăm acest schimb de experienţă şi de cunoştiinţe transfrontalier. Există cinci etape. Trebuie să mergeţi pe pagina noastră de internet şi să faceţi o înscriere on line. Nu trebuie să prezentaţi foarte multe informaţii, ci doar să vă explicate motivaţia, să aveţi un CV şi un plan de afaceri. Aş vrea să clarific că acst plan de afaceri nu trebuie să fie un plan de afaceri comple, ca el cu care vă duceţi la o bancă pentru a solicita un împrumut. Nu. Acest plan de afaceri trebuie să ne arate că idea dumneavoastră de afaceri este una serioasă…”, a subliniat directorul Comisiei Europene.

16 proiecte proprii, în valoare de peste 10 milioane de euro

            erasmus 2Asociaţia pentru Dezvoltare Durabilă Slatina este o organizaţie neguvernamentală care îşi desfăşoară activitatea începând cu anul 2002, având ca obiectiv principal participarea activă la îmbunătăţirea continuă a calităţii vieţii, la crearea unor comunităţi sustenabile, la gestionarea eficientă a resurselor, la valorificarea potenţialului social, economic şi de inovare ecologică, pentru generaţiile prezente cât şi pentru cele viitoare, urmărind asigurarea prosperităţii, coeziunii sociale, conservarea mediului înconjurător.

Expertii Asociaţiei pentru Dezvoltare Durabilă Slatina sunt consultanţi experimentaţi si recunoscuti la nivel regional şi naţional în management de proiect, recrutare şi selecţie grupuri ţintă, consiliere şi orientare profesională, mediere pe piaţa muncii, dezvoltare personală şi coaching, consultanţă antreprenorială, formare profesională, dezvoltare comunitară, egalitate de şanse şi integrare socială a grupurilor vulnerabile , servicii sociale. “Asociaţia pentru Dezvoltare Durabilă are o experienţă foarte mare în gestionarea proiectelor finanţate, în promovarea şi gestionarea parteneriatelor la nivel naţional şi internaţional. Cei peste 15 ani de experienţă în dezvoltarea şi implementarea de proiecte au început încă din perioda de preaderare, când valorificând oportunitatea domeniului nou apărut în Romania – finanţările europene – organizaţia s-a implicat serios şi din ce în ce mai profesionist în domeniu. Astfel, această activitate s-a concretizat atât în dezvoltarea şi implementarea a 16 proiecte proprii, în valoare de peste 10 milioane de euro cât şi în calitate de consultant pentru terţi beneficiari din mediul public şi privat”, a subliniat Maria Alexandru Băescu, reprezentant Asociaţia pentru Dezvoltare durabilă..

Am învăţat cum se poate gestiona un proiect internaţional

                 erasmus5Patru antreprenori, trei noi şi o gazdă şi-au prezentat rând, pe rând experienţa şi proiectele : Eniko Szakacs; Ovidiu Bogdan Florea; Lorena Andreea Urse şi americanul, stabilit la Bruxelles, Dean Johnson. Poveşti extraordinare pline de optimism, au emanat curaj, determinare şi încredere. Afaceri noi, de succes, începute de trei tineri antreprenori în domenii diferite : turism; IT şi agricultură medicală. Ovidiu – Bogdan Florea, antreprenor nou a explicat în faţa publicului că experienţa Erasmus pentru tineri antreprenori a însemnat pentru el cea mai frumoasă experienţă de antreprenoriat. „Am învăţat foarte multe despre managementul unui birou de proiectare şi unele idei le-am aplicat cu succes în viitoarea companie din ţară devenind distribuitor autorizat în România al companiei software CYPE. Am învăţat cum se poate gestiona un proiect internaţional, lucrând la proiectul de calcul şi detaliere structural la o şcoală din Burkina Faso. Am învăţat despre cultura catalană, prin intermediul antreprenorului gazda: arhitectura, artă, muzică, obiective turistice şi zone tradiţionale din Catalunya. Am interacţionat în cadrul biroului cu specialişti din diferite domenii: arhitecţi diplomaţi, arhitecţi tehnici etc. ceea ce m-a ajutat să lucrez in echipa la proiecte din Catalunya şi din Africa. Pe langa colaborarea din cadrul programului “Erasmus pentru tineri antreprenori”, s-a creat o prietenie pe viata, ceea ce pentru mine este una dintre cele mai importante valori ale acestui program”, a explicat tânărul antreprenor.