167 de ani de teatru, la Craiova

0
454

Teatrul Naţional din Craiova a sărbătorit, recent, 167 de ani de activitate în slujba culturii româneşti. Prin impresionanta sa istorie, prin continua activitate de creaţie artistică, probată de numeroasele participări la festivaluri de renume mondial, Naţionalul craiovean este unul dintre teatrele de elită ale Europei. Instituţia – subordonată direct Ministerului Culturii – este singurul teatru din România care a fost decorat cu Ordinul „Meritul Cultural” în rang de Comandor, „în semn de apreciere deosebită pentru realizările de excepţie ale colectivului TNC, care au făcut din această instituţie culturală una dintre cele mai renumite scene ale României”. Teatrul funcţionează în actualul sediu (strada „Al. I. Cuza” nr. 11) din anul 1973, iar din 2005 poartă numele dramaturgului Marin Sorescu.

TNC 1Certificatul de naştere al Teatrului Naţional din Craiova se regăseşte în publicaţia „Vestitorul Românesc”, din 18 iulie 1850, care publica, sub semnătura lui Gheorghe Chiţu: „Ziua de 29 iunie 1850 se nota în analele Craiovei cu deschiderea Teatrului”. În acea zi au fost două reprezentaţii, după cum nota acelaşi cronicar, „două comedii originale, Duelurile şi Piatra din casă, lucrate una de d. Costache Caragiali şi alta de d. V. Alecsandri”.

Fondatorii teatrului craiovean au fost Costache Caragiali, refugiat din Bucureşti, unde era suspect autorităţilor pentru a fi participat la revoluţia de la 1848, însoţit de actorii C. Serghie şi C. Mihăileanu. Teatru se mai jucase la Craiova şi până atunci, dar cei trei artişti fac un repertoriu cu o trupă de actori stabilă şi joacă spectacole cu o anume ritmicitate la şcoala Lazaro-Oteteleşanu.

Membru al Convenţiei Teatrale Europene (CTE) din anul 1995, Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova este primul dintr-o ţară din Europa Centrală şi de Răsărit care intră în componenţa acestei asociaţii internaţionale de breaslă, impunându-se prin spectacolele sale în elita mişcării teatrale româneşti şi europene. Este demn de menţionat că la Bruxelles teatrul craiovean era invitat, în 1996, să-şi prezinte spectacolele în ciclul „Mari Teatre ale Europei”. În mai 1997 faimoasa revistă britanică „The Stage” scria despre TNC: „Te întrebi uneori dacă această companie nu este cea mai bine alcătuită, de la Berliner Ensemble al lui Brecht, sau poate de la Royal Shakespeare Company a lui Peter Brook”.

De atunci, cu întreruperi dictate de meandrele istoriei, Teatrul Naţional din Craiova a fost prezent în rândul marilor teatre ale lumii prin valoarea de prim rang a spectacolelor produse aici şi aclamate pe marile scene internaţionale. Premiile şi distincţiile obţinute de-a lungul timpului pe toate meridianele lumii la importante festivaluri internaţionale din stau mărturie: Edinburgh, Avignon, Holland Festival (Amsterdam), Wiener Festwochen (Viena), Theater Der Welt (Munchen), Festivalul Shakespeare de la Tokyo, Israel Festival (Jerusalem), Festivalul de Teatru al Americilor (Montreal), Festivalul Artelor (Melbourne), Festivalul Artelor Scenice (Sao Paulo), Festivalul Convenţiei Teatrale Europene (Stockholm), Lincoln Center Festival (New York) sau Festivalul Teatrul Naţiunilor (Seul). Naţionalul craiovean s-a ilustrat în peste 160 de prezenţe la festivaluri internaţionale în ultimii 30 de ani, unde a obţinut peste 50 de premii.