Dacă la arena „Ion Oblemenco”, aflată la doi paşi, se lucrează din plin, nici vecinul său, Stadionul Tineretului, nu este un proiect abandonat. Autorităţile judeţene spun că se pot începe demersurile pe lângă Ministerul Tineretului astfel încât să se ia o decizie în privinţa bazei sportive din centrul oraşului. „Ce pot să vă spun clar: nu se va face mall acolo!”, a avertizat Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.
Soarta Stadionului Tineretului nu a dispărut de pe agenda Consiliului Judeţean Dolj, care îl are în administrare. Preşedintele Ion Prioteasa a declarat, miercuri, la inaugurarea bazei sportive de la Aeroport, că în privinţa stadionului Tineretului se urmăreşte doar cel mai favorabil context legislativ pentru ca proiectul să fie readusă în discuţie la minister.
„Legea spune că nu poţi să îi dai o altă destinaţie (n.r. – stadionului) sau să intervii acolo dacă nu ai construit altul între timp. În acest moment, Consiliul Judeţean Dolj se găseşte în situaţia fericită că are două stadioane construite şi, deci, putem să ne ducem la Ministerul Tineretului ca să găsim o altă formulă pentru acest stadion”, a explicat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.
Nu mai corespunde din punctul de vedere al parcărilor
Odată repus pe masa ministerului, va trebui să se ia o decizie cu privire la ce se va construi acolo. Autorităţile judeţene spun că ar urma să se aleagă între două posibilităţi: fie se reconstruieşte stadionul, aşa cum se întâmplă cu arena „Ion Oblemenco”, fie i se schimbă total destinaţia şi apare altă construcţie în loc.
„Nu ştim ce vom face acolo, dar, din ce ne spun specialiştii, nu mai putem face stadion pentru că nu mai corespunde din punct de vedere al parcărilor. Dar nu vreau să intru în amănunte că poate să fie chiar un stadion în continuare. Vom vedea ce facem acolo, nu pot să vă spun acum”, a declarat preşedintele Ion Prioteasa.
Soluţia tehnică nu este cunoscută
Lăsând astfel deschise ambele variante de lucru – stadion refăcut sau un proiect cu totul nou –, autorităţile judeţene sunt, însă, hotărâte să construiască acolo, mai degrabă, ceea ce îşi vor dori craiovenii. „Vom face ce vor vrea cetăţenii Craiovei. Dacă vor terenuri de sport, le vom face, iar dacă vor altceva, la fel”, a mai spus Prioteasa.
Dacă în privinţa proiectului de reamenajare a stadionului nu se cunoaşte, deocamdată, spre ce soluţie tehnică se va merge, conducerea CJ Dolj susţine, în schimb, că acolo nu va apărea nici un supermarket sau mall, aşa cum se specula în urmă cu câţiva ani.
„Este cel mai valoros teren din Craiova şi, în orice caz, ce pot să vă spun clar: nu se va face mall pe acolo sau ceva de genul acesta”, a mai spus Ion Prioteasa, care a dorit să întărească, din nou, această promisiune.
Ultimul proiect, abandonat în 2007
Ideea unui Centru cultural şi de afaceri care să fie construit pe suprafaţa de 22.000 de metri pătraţi ai Stadionului Tineretului a apărut în 2007. Atunci Consiliul Judeţean Dolj a organizat un concurs de idei pentru amenajarea zonei respective.
Cel mai bine clasat a fost proiectul societăţii ROMPROIECT Bucureşti. Conform schiţei realizate de firma bucureşteană şi care a fost expusă spre consultare, la vremea respectivă, construcţia consta dintr-un turn de 20 de etaje, cu o înălţime de 104 metri, susţinut de alte clădiri de 11 etaje, la cele două frontoane ale bulevardelor „Ştirbei Vodă” şi „1 Mai”. Proiectul era îndrăzneţ şi ar fi urmat să se realizeze în timp, dar, în cele din urmă, autorităţile judeţene au renunţat la idee pentru a păstra, pe mai departe, baza sportivă.
În toţi aceşti ani, Stadionul Tineretului a fost folosit ca teren de antrenament pentru juniorii Craiovei.