Şapte percheziţii într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani. Prejudiciul se ridică la 4,3 milioane de lei

0
79

Poliţiştii din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova şi Bucureşti şi ai Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Tg. Jiu, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T.–Serviciul Teritorial Craiova, au efectuat, ieri dimineaţă, şapte percheziţii la sediile mai multor societăţi comerciale din judeţul Gorj şi Bucureşti.

 

A fost vizată o grupare infracţională, care era specializată în infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani. Din investigaţii a reieşit că, în perioada 2010 – 2012, reprezentanţii mai multor societăţi comerciale ar fi constituit un grup infracţional cu scopul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălarea banilor.

Liderul grupării era un cetăţean britanic de origine libaneză. Acesta coordona direct, cât şi prin persoane interpuse, mai multe societăţi-fantomă, prin intermediul cărora se efectuau livrări către o altă firmă, şi aceasta coordonată, la rândul ei, de un alt membru al grupării. Totodată, gruparea se ocupa cu livrări şi către mai multe societăţi care erau înmatriculate în Bulgaria, stabilindu-se ulterior că aceste livrări aveau un caracter fictiv intracomunitar. Mărfurile ar fi fost tranzacţionate pe piaţa internă, fiind purtătoare de TVA a cărei colectare nu s-a făcut de către agenţii comerciali implicaţi. În acte, aceste mărfuri ar fi fost folosite pentru diminuarea masei impozabile şi creşterea artificială a TVA-ului deductibil. Prejudiciul total cauzat bugetului de stat este în valoare de 4.375.512 de lei.

La sediul D.I.I.C.O.T – S.T Craiova urmează să fie audiate şapte persoane, implicate în acest caz. Poliţiştii BCCO au descoperit că fiecare membru al grupării avea atribuţii bine determinate: completau facturilor false, procese-verbale de lăsare în custodie, contracte comerciale, documente privind calitatea mărfurilor, plata celor implicaţi, închirierea spaţiilor de depozitare.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul I.G.P.R. şi Serviciul Român de Informaţii.