Colegiul Prefectural Dolj a luat în discuţie măsurile pentru sezonul estival

0
374

Ieri, a avut loc şedinţa lunară a Colegiului Prefectural Dolj, fiind reprezentanţi ai tuturor instituţiilor deconcentrate. Tema principală a fost constituită de măsurile luate, pentru sezonul estival, de către principalele unităţi care au prerogative în protejarea populaţiei – Direcţia de Sănătate Publică Dolj, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dolj, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Dolj, la care s-a adăugat o informare privind acordarea ajutoarelor pentru încălzire.

Din partea DSP, a participat directorul executiv adjunct,  Nicolae Marcu, acesta menţionând că au început verificările la ştrandurile şi piscinele aflate în zona de competenă a instituţiei, iar cei care nu sunt în regulă vor fi sancţionaţi contravenţional, fiind posibilă şi măsura extremă – de închidere a acestora. De asemenea, pe toată perioada sezonului estival, vor continua controalele la restaurante, baruri, etc, acolo unde, din cauza unui potenţial risc, pot apărea focare de infecţii. Pe aceeaşi linie a mres şi comisarul şef al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Dolj,  Gheorghe Marinesccu, acesta acesta precizând că, de la începutul sezonului, s-a mers pe verificarea legislaţiei privind protecţia consumatorilor, de către prestatorii de servicii de alimentaţie publică, în special la terasele din Centrul vechi al Craiovei. Astfel, 31 de operatori economici au fost controlaţi, fiind constatate abateri la 25 de agenţi economici, pentru 18 contravenţii fiind acordate amenzi în cuantum de peste 16.850 de lei. Gheorghe Marinescu a mai spus că va continua monitorizarea, mai ales la comercializarea îngheţatei şi a băuturilor răcoritoare. La rândul său,  Andrei Butaru, director al DSVSA Dolj, a declarat că, din cauza unui risc ridicat al toxiinfecţiilor alimentare, controalele vor fi foarte stricte, fiind urmărite, în principal, existenţa documentului de înregistrare sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor; starea de întreţinere şi igienă a obiectivului, echipamentelor de lucru; asigurarea sursei de apă potabilă etc. Anfrei Butaru a mai spus că, în iunie, au fost recoltate 386 de probe din alimente, pentru nerefulile constatate fiind aplicate 33 de avertismente şi amenzi contravenţionale care au depăşit 20 de milioane de lei.

Mai puţine ajutoare

Pe lângă măsurile de sezon, s-a făcut şi o prezentare, de către directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială,  Marius Simcelescu, a situaţiei privind jutoarele pentru încălzire, acordate celor care au acest drept. „Până de curând, s-a mers pe linia declaraţiilor pe propria răspundere a solicitanţilor, dar, după verificări, prin sondaje, s-a dovedit că mulţi dintre doritori denaturau adevărul, Curtea de Conturi descoperind neregulile. În prezent, printr-o modificare legislativă, Primăriile pot solicita şi alte acte justificative, astfel încât să nu mai fie posibile astfel de derapaje de la lege. În sezonul trecut de iarnă, la nivelul judeţului Dolj s-au acordat ajutoare pentru încălzire, pe sistemul centralizat, unui număr de 12.000 de familii; pe cel asigurat de gazele naturale, pentru 3.200 de familii; la energia electrică au fost 300 de familii beneficiare, iar, la încălzirea cu lemne, cca.11.000 de familii, mai puţine, per total, decât în anii precedenţi.”