”Eminescu, ziaristul“ / Jurnalistul Victor Roncea : „Cel mai onorant premiu din cariera mea !”

1
1961

Un eveniment de excepţie a ocupat vineri agenda publică dar şi primele pagini ale ziarelor centrale. Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România a organizat cu mare fast,  un eveniment inedit, într-o premieră absolută –  Premiile Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România – ”Eminescu, ziaristul“. Colegul nostru, redutabilul jurnalist, Victor Roncea a fost unul dintre premianţi, acesta dedicându-şi o parte din cariera sa de ziarist profesionist pentru aprofudarea profilului  jurnalistic al marelui poet  Mihai Eminescu.

Personalităţi care au promovat publicistica lui Mihai Eminescu au fost premiate, vineri, la Muzeul Naţional al Literaturii Române, de Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România (UZPR). Au participat ziarişti din presa scrisă şi audiovizuală, scriitori, oameni de cultură, personalităţi ale vieţii publice. Uniunea a acordat eminescologului Nicolae Georgescu, ziariştilor Miron Manega şi Victor Roncea, precum şi academicianului Dumitru Vatamaniuc distincţia “Eminescu ziaristul”. Totodată, UZPR a dat post-mortem acelaşi premiu profesorului Alexandru Oprea. Jurnalistul Victor Roncea, cunoscut ca unul dintre cei mai buni jurnalişti români, s-a dedicat întotdeauna binelui naţional, bisericii şi oamenilor de cultură care au marcat existenţa acestui popor.

„Nu trebuie să uităm niciodată ce înseamnă ziua de 28 iunie 1883”

Am avut onoarea să-l cunosc, să stau de vorbă şi să împărtăşim opinii. Am înţeles de la Victor Roncea ce înseamnă să-ţi iubeşti neamul, să ţii cu adevărat cu ai tăi. Am învăţat de la Victor Roncea ce înseamnă credinţa, de ce trebuie să nu ne îndepărtăm de Biserică, de neamul nostru strămoşesc. Zilele trecute, jurnalistul Victor Roncea îmi spune că nu trebuie să uităm niciodată ce înseamnă ziua de 28 iunie 1883 şi anume că aceasta a fost ultima zi de lucru a ziaristului Mihai Eminescu, în redacţia „Timpul”. „A fost ziua când temutului publicist i-a fost luat dreptul de a mai activa în rândul presei, pentru atitudinea sa tranşantă în ceea ce înseamnă moralitatea întregii societăţi”, a spus cu vocea tremurândă, ziaristul profesionist Victor Roncea.

Doru Dinu Glăvan : “Eminescu a fost un mare ziarist”

Cinstind munca, talentul, harul şi dăruirea ziaristului Mihai Eminescu, ca deschizător de drumuri pentru lucrătorii din presa românească viitoare, Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România, a organizat astfel, un eveniment inedit –  Premiile UZPR – ”Eminescu, ziaristul“. Cu prilejul acordării premiilor UZPR a fost lansat volumul “O zi din viaţa lui Eminescu”, semnat de Nicolae Georgescu, ce descrie ultima zi a lui Mihai Eminescu în redacţia “Timpul”. “Eminescu a fost un mare ziarist şi breasla aceasta a presei îşi trage seva şi din ceea ce a lăsat el. Eminescu este, într-un fel, părintele breslei noastre”, a declarat preşedintele UZPR, Doru Dinu Glăvan.

„Dedic acest premiu părintelui Iustin Pârvu”

Profund emoţionat, jurnalistul Victor Roncea a spus după ce i s-a rostit numele, înainte de a-şi ridica premiul, că este cea mai onorantă distincţie din cariera sa şi o dedică părintelui Justin Pârvu, regretatul duhovnic de la Mânăstirea Petru Vodă. “Dedic acest premiu părintelui Iustin Pârvu, care a plecat la ceruri acum 12 zile, lui îi datorez faptul că sunt aici, pentru că în momentul în care am fost eliminat din presa centrală m-am dus la dânsul şi voiam să las presa, el m-a obligat să nu abandonez presa, de fapt mi-a interzis să o abandonez, m-a rugat să merg înainte”, a declarat jurnalistul Victor Roncea.

 

Comments are closed.