Evaluarea Naţională: În Dolj, 72% din elevi au obţinut medii peste 5

0
441

După o săptămână plină de emoţii pentru absolvenţii de clasa a VIII-a, sâmbătă după amiază, s-au afişat primele rezultate la Evaluarea Naţională. În judeţul Dolj, din cei 5.089 de elevi care au susţinut cele două probe de examen– la Limba şi literatura română şi Matematică – 3.669, reprezentând 72,10 la sută, au reuşit să obţină medii peste 5. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, au fost însă şi şcoli în care niciunul dintre elevii înscrişi la examen nu a reuşit să obţină note de trecere.

Îmbulzeală mare la avizierele şcolilor care la sfârşitul săptămânii au afişat rezultatele la Evaluarea Naţională. Copiii şi părinţii laolaltă au aşteptat cu sufletul la gură momentul în care tabelele cu note au putut fi consultate. Rezultatele de la Evaluarea Naţională au fost afişate sâmbătă, la orele prânzului, la toate cele 157 de unităţi de învăţământ. Elevii nemulţumiţi de punctajul obţinut au avut ocazia să depună contestaţie, în aceeaşi zi, între orele 16.00 şi 22.00. De altfel, lucrările vor fi reevaluate până mâine, urmând ca rezultatele finale să fie afişate miercuri, 3 iulie a.c. Pe baza notelor obţinute la aceste examene absolvenţii de clasa a VIII-a vor intra la liceu. Media de admitere va fi calculată ca medie aritmetică dintre media notelor de la Evaluare Naţională şi media generală a anilor de gimnaziu.

32 de elevi au obţinut media zece

Conform datelor prezentate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, la Evaluarea Naţională de anul acesta s-au înscris 5.336 de absolvenţi de clasa a VIII-a. Dintre aceştia, 5.089 au fost prezenţi la cele două probe de examen, programate pe parcursul săptămânii trecute, iar 3.669 au reuşit să obţină note peste 5. Procentul de promovabilitate a fost de 72,10 la sută, mai mare decât anul trecut, când acesta nu a depăşit 64,62 la sută.

Tot la capitolul rezultate pozitive, în zece şcoli din Dolj, toţi elevii care au susţinut Evaluarea Naţională au reuşit note de trecere. Mai mult decât atât, anul acesta s-au înregistrat şi mai multe medii de zece faţă de anii trecuţi. Au fost 32 de elevi care au obţinut note maxime la ambele probe. Medii de zece s-au înregistrat la Şcoala nr. 2 „Traian”, Şcoala nr. 21 „Gheorghe Ţiţieca”, Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”, Colegiul Naţional „Carol I”, Şcoala nr. 22 „Mircea Eliade”, Şcoala „Nicolae Romanescu”, Şcoala „Sfântul Dumitru”, Liceul „Tudor Arghezi”, Şcoala Gimnazială „Elena Farago”, Şcoala „Mihai Eminescu”, Şcoala din Filiaşi, Şcoala de la Pleniţa şi cea de la Murgaşi.

În mod surprinzător, anul acesta, cele mai multe note de zece – nu mai puţin de 392 – s-au obţinut la Matematică, în timp ce la Limba şi literatura română s-au înregistrat 61 de note de zece.

Pe de altă parte însă, în trei unităţi de învăţământ doljene – Şcoala nr. 13 „Anton Pann”, Şcoala Gogoşu şi Şcoala Catane – niciunul dintre elevii înscrişi la Evaluarea Naţională nu a reuşit să obţină medii peste 5.

Urmează admiterea la liceu

În ceea ce priveşte rezultatele înregistrate la nivel naţional, înainte de rezolvarea contestaţiilor, 123.503 elevi, reprezentând 75,91%, au obţinut note peste 5, după cum au precizat  reprezentanţii Ministerului Educaţiei Naţionale, în urma centralizării rezultatelor din toate judeţele şi din Bucureşti. S-a constatat, asfel, o creştere cu aproape 10% faţă de anul trecut – când au fost 66,12% elevi cu note peste 5 –  a numărului de elevi care au obţinut medii de trecere

Note peste 5 la Evaluarea Naţională din acest an au obţinut 82,29% dintre elevi la Limba şi literatura română, 93,07% la Limba şi literatura maternă şi 71,60% la Matematică. În niciun judeţ nu s-a înregistrat un procent sub 60% de note peste 5.

Conform calendarului stabilit de Ministerul Educaţiei Naţionale, după afişarea rezultatelor finale, urmează ca elevii de clasa a VIII-a să se înscrie pe baza mediei obţinute la liceu. Înscrierea va avea loc la sediul unităţii şcolare absolvite de către elevi şi se va face prin completarea fişei de admitere. Elevii vor completa fişa specială de admitere în perioada 5-9 iulie a.c. În fişa de admitere se vor completa codurile liceelor, în ordinea preferinţelor. După ce vor completa fişa de admitere, reprezentanţii din centrul zonal de admitere vor transmite pe suport electronic baza de date comisiei judeţene până pe 11 iulie.