Feriţi-vă de falşii comisari ai Protecţiei Consumatorilor

0
368

Reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor desfăşoară în această perioadă o campanie prin intermediul căreia doresc să atenţioneze operatorii economici cu privire la faptul că există persoane care pretind că sunt comisari ANPC sau CJPC şi care, sub pretextul neregulilor depistate, solicită plata unor amenzi. Aceştia se pot legitima cu acte asemănătoare legitimaţiilor oficiale. De reţinut este faptul că reprezentanţii ANPC nu solicită niciodată achitarea cu numerar a eventualelor amenzi după terminarea controlului. În cazul aplicării unor sancţiuni contravenţionale, acestea se achită doar la Trezorerie şi nu comisarilor aflaţi în control, iar Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor va primi doar copia chitanţei de vărsământ. Potrivit reprezentanţilor Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Dolj, în judeţul nostru au fost depistate astfel de cazuri, în care operatorii economici erau amendaţi se falşi comisari, doar în urmă cu câţiva ani, în acest moment neexistând nici un fel de reclamaţie în acest sens. Potrivit regulamentului, comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor au obligaţia să prezinte ordinul de serviciu în baza căruia se realizează acţiunea de control, să se înregistreze la Registrul Unic de control şi să nu solicite operatorilor economici achitarea cu numerar a eventualelor amenzi după terminarea controlului. “Atrag atenţia operatorilor economici să solicite ordinul de serviciu în baza căruia se realizează acţiunea de control, să verifice legitimaţiile comisarilor şi să anunţe autorităţile în cazul în care sunt victimele unor asemenea înşelăciuni”, atenţionează Constantin Cerbulescu, preşedinte ANPC.

***

Operatorii economici sunt sfătuiţi:

  • Să solicite ordinul de serviciu în baza căruia se realizează acţiunea de control; Ordinele sunt semnate de conducerea ANPC;
  • Să verifice legitimaţiile comisarilor;
  • Să nu achite în numerar amenzile aplicate de Comisarii ANPC. Amenzile se achită la trezoreria pe raza căreia se află sediul social al operatorului economic;
  • Să anunţe imediat poliţia în cazul în care sunt victimele unei tentative de control din partea unor persoane neautorizate.

***

Conform art. 215 din Codul Penal – „Inducerea în eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos material injust şi dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 12 ani. Înşelăciunea săvârşită prin folosire de nume sau calităţi mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 15 ani.