Întrevederea prim-ministrului României, Florin Cîțu, cu vicepreședintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič

0
411

Prim-ministrul României, Florin Cîțu, a avut ieri, o întrevedere cu vicepreședintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, cu prilejul vizitei acestuia la București.

Prezența în România a înaltului oficial european, responsabil cu coordonarea relațiilor interinstituționale și analiza prospectivă strategică de la nivelul Uniunii Europene, este marcată și de participarea la ceremonia de inaugurare a Centrului Euro-Atlantic pentru reziliență.

În cadrul întrevederii, premierul Cîțu a exprimat aprecierea pentru deschiderea deosebită manifestată de vicepreședintele Šefčovič față de prioritățile europene ale României pe dosarele cu mize de importanță națională și pentru sprijinul constant oferit pentru reflectarea acestora în cadrul deciziilor de la nivel european.

Cei doi oficiali au subliniat importanța strategică, ca investiție de viitor, a cooperării în palierul securității cibernetice și a dezvoltării rezilienței, în strânsă coordonare a acțiunilor de la nivel UE și NATO, bazate pe schimburi de informații și bune practici. Vicepreședintele Šefčovič a evidențiat, în context, rolul marcant al viitorului Centrul de competențe în domeniul securității cibernetice, găzduit la București, confirmând, totodată, întreaga disponibilitate a Comisiei Europene de a colabora îndeaproape cu Centrul Euro-Atlantic pentru reziliență.

Prim-ministrul României a mulțumit pentru cooperarea și sprijinul Comisiei Europene în avansarea procesului de operaționalizare a Centrului de competențe în domeniul securității cibernetice de la București. A subliniat, în context, angajamentul pragmatic al României de a contribui concret la sprijinirea eforturilor de consolidare a rezilienței strategice la nivel european și euro-atlantic pentru a răspunde provocărilor actuale și viitoare.  Totodată, premierul a accentuat nevoia de stimulare a capacității și potențialului semnificativ al industriei europene, în efortul comun de reducere a dependenței externe a Uniunii Europene. Diversificarea resurselor pentru asigurarea dublei tranziții, verde și digitale a fost, de asemenea, punctată de ambii oficiali.

Pentru atingerea obiectivului depășirii pandemiei de Covid-19, cei doi interlocutori au agreat importanța menținerii coordonării la nivelul UE, îndeosebi prin accelerarea campaniilor de vaccinare, care deja și-au dovedit succesul, și demararea în ritm susținut a redresării economice post-pandemice.

Premierul Cîțu a subliniat importanța implementării Facilității pentru Redresare și Reziliență pentru asigurarea unei relansări economice robuste la nivel european și a precizat, în context, că Planul Național de Redresare și Reziliență va fi depus astăzi la Comisia Europeană.

A asigurat de angajamentul deplin al Guvernului României pentru promovarea de proiecte mature cuprinse în Planul Național, reflectate prin derularea de reforme politice substanțiale, investiții în modernizarea infrastructurii, și pentru consolidarea, de o manieră echilibrată, a finanțelor publice, menite să susțină continuarea procesului de convergență.

Șeful executivului român a exprimat, totodată, aprecierea pentru implicarea deosebit de activă a vicepreședintelui Comisiei Europene în garantarea, în context post-Brexit, a drepturilor cetățenilor europeni, și a mulțumit, în acest context, înaltului oficial european pentru continuarea angajamentului dinamic al acestuia în efortul de soluționare a situației generate de aplicarea, de către Marea Britanii, a unui tratament discriminatoriu pentru cetățenii unora dintre statele membre UE, inclusiv români, în ceea ce privește vizele de muncă în această țară.