„ Împreună putem oferi o educație de mai bună calitate”

0
469

Sub acest titlu s-a desfășurat în perioada 29 – 31 mai, la Craiova, cea de-a doua întâlnire a proiectului de parteneriat educațional încheiat între Școala Gimnazială „Mihai Viteazul” din Craiova și Gymnazija din Zajecar, Serbia.

Sub „umbrela” mai mare a proiectului deja cunoscut în orașul nostru, „Rotary susține calitatea în educație!”, cluburile Rotary din Craiova și Zajecar și-au dat mâna peste graniță pentru a susține financiar cele două unități școlare în realizarea parteneriatului amintit ce urmărește să promoveze cooperarea între școli din siteme educaționale diferite, să implice elevi cu rezultate deosebite sau cu posibilități materiale reduse cărora să le ofere posibilitatea schimburilor interculturale.

Inițiat de cele două instituții de învățământ ca eveniment în cadrul International partnership for Sustainable Development Goals (SDG) 2017- 2018, inițiat de UNICEF, UNESCO și a parteneriatului CFC – Twinning Romania-Serbia: Culture-Friendship-Cooperation, proiectul educațional se derulează în spiritul formării competențelor de dialog și dezbatere asupra subiectelor privind drepturile oamenilor, în general și ale copiilor, în special, precum și a cunoașterii particularităților partenerilor.

Echipa craioveană, formată din 13 elevi, laureați ai fazelor județene sau naționale ale olimpiadelor și concursurilor școlare din acest an, însoțiți de 3 cadre didactice, a vizitat regiunea Zajecar în perioada 19 – 21 aprilie. Acolo au realizat activități educative comune cu elevii sârbi, au participat la orele acestora și au învățat despre obiceiurile și arta culinară sârbească la ea acasă. Și nu în ultimul rând, au găsit pe meleaguri slave urmele strămoșilor lor latini vizitând sit-ul UNESCO care prezintă monumentalul palat imperial Felix Romuliana situat în Gamzigrad, la 12 km de Zajecar, în Serbia de Est.

Acum 12 elevi sârbi însoțiți de 4 cadre didactice au vizitat Craiova. În prima zi au fost primiți cu deosebită căldură și cu ghizi de excepție la Muzeul de Artă și Muzeul de Științe ale Naturii, de unde au plecat încântați, seara petercând-o cu plăcere în Centru Vechi al municipiului. În spiritul prieteniei deja cunoscute dintre Școala Gimnazială „Mihai Viteazul” și Colegiul Național „Elena Cuza”, delegația sârbă este găzduită în căminul elevilor acestui liceu, care oferă confort maxim la preț minim și, mai ales, acces ușor la tot ceea ce poate oferi centrul Craiovei. A doua zi au fost primiți la Facultatea de Management și Facultatea de Medicină din Craiova, mulți dintre membri delegației exprimându-și intenția de a urma cursurile universitare în orașul nostru, care, chiar dacă poate părea surprinzător, este cel mai apropiat centru universitar de prestigiu de orașul lor. Nici minunile naturale ale Craiovei nu au fost ocolite,  o vizită la Grădina Botanică a fost o binecuvântare.  Perioada petrecută la Craiova  s-a încheiat cu o „sesiune de fotografie” în Parcul Nicolae Romanescu.

Onorând sloganul sub care își desfășoară activitatea de voluntariat în acest an, „Noi facem diferența!”, asociația Rotary International, prin cluburile din Craiova și Zajecar, a făcut diferența pentru elevii celor două unități școlare.