Doljul a semnat mai multe acorduri economice şi culturale cu Muntenegru

0
710

      Timp de două zile, în perioada 29-30 aprilie a.c, o delegaţie a Consiliului Judeţean Dolj a întreprins o vizită de lucru în Muntenegru, unde s-au semnat mai multe acorduri economice şi culturale. Delegaţia doljeană a participat de asemenea şi la un forum economic alături de Excelența Sa Viorel Ardeleanu, ambasadorul României în Muntenegru.  Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Cosmin Vasile, a precizat că discuţiile au vizat modalitățile în care judeţul nostru ar putea contribui la intensificarea cooperării economice cu diverse municipalități din Muntenegru.

Experiența Consiliului Județean Dolj în atragerea fondurilor externe reprezintă un model de bună practică pentru Muntenegru, o ţară care se află în etapa de preaderare la Uniunea Europeană, astfel că prima colaborare administrativă se va concentra pe sprijinirea și consultanța în accesarea banilor europeni. “Am fost bucuros să primesc și un semn al deschiderii oficialilor locali către un parteneriat îndelungat cu noi, prin deschiderea unui Punct de Informare Culturală despre România, în cadrul bibliotecii municipale din Podgorica. Prin intermediul acestuia se dorește promovarea culturală a României, astfel că informații despre destinațiile turistice și oportunitățile de colaborare cu România vor fi la dispoziția cetățenilor muntenegreni”, a explicat Cosmin Vasile, şeful administraţiei judeţene.

Cursă directă între Aeroportul Internațional Craiova și unul dintre aeroporturile muntenegrene

S-au semnat totodată şi două acorduri de parteneriat cu Podgorica, capitala Muntenegrului, și cu orașul Kotor. “Vineri, am avut o întâlnire cu primarul orașului Kotor, Vladimir Jokic, în cadrul căreia am semnat un memorandum de înțelegere între unitățile administrativ teritoriale pe care le reprezentăm. Adică, am inițiat astfel un demers care va pune bazele unei colaborări administrative, economice, culturale și turistice între administrațiile celor două țări. Sâmbătă am continuat seria întrevederilor cu oficiali ai statului muntenegrean și cu reprezentanți ai instituțiilor din turism, aviație și ai mediului de afaceri. Am discutat despre importanța avansării cooperării și schimburilor culturale, turistice și de afaceri, cu efecte benefice în sfera economică. Pentru a parafa acest parteneriat, împreună cu primarul capitalei Podgorica, Ivan Vukovic, am semnat un acord de cooperare între județul Dolj și municipalitatea Podgorica” a mai spus Cosmin Vasile.

   Din delegaţia Consiliului Judeţean Dolj au mai participat Stelian Bărăgan, consilier judeţean şi Sorin Manda, directorul Aeroportului Internaţional Craiova. “Dorința noastră comună este aceea de a avea o cursă directă între Aeroportul Internațional Craiova și unul dintre aeroporturile muntenegrene. Noi suntem pregătiți oricând să facilităm organizarea unor curse în regim charter, în măsura în care există interes din partea operatorilor din turism din cele două țări”, a subliniat preşedintele CJ Dolj.