Muzeul Olteniei lansează albumul „Memoria Marelui Război. Monumente din județul Dolj”

0
380

Muzeul Olteniei marchează împlinirea a 104 ani de la înființare (1 aprilie 1915 – 1 aprilie 2019) prin lansarea albumului-catalog „Memoria Marelui Război. Monumente din județul Dolj”, apărut cu sprijinul Consiliului Județean Dolj și Ministerului Culturii și Identității Naționale. Evenimentul va avea loc mâine, 2 aprilie 2019, ora 11.00, la sediul Secţiei de Istorie-Arheologie (strada „Madona Dudu” nr. 14).

Ideea proiectului care a stat la baza acestui album a apărut în toamna anului 2017, considerându-se că Muzeul Olteniei, în cadrul evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri, își poate aduce contribuția sa într-un mod original. Astfel, începând cu luna aprilie 2018, specialiștii instituției au început cercetarea pe teren, fiind documentate toate monumentele dedicate eroilor din Marele Război existente în localitățile din județul Dolj. În paralel, grație sprijinului acordat de Direcția Județeană pentru Cultură Dolj, s-au putut cerceta documentele referitoare la acest tip de monumente existente în arhiva instituției și care au reprezentat un izvor prețios de informații. Un sprijin însemnat au acordat și reprezentanții Colegiului Național Militar „Tudor Vladimirescu”, Brigăzii Multinaționale Sud-Est Craiova și Comunității evreiești din Craiova.

„Albumul se dorește a fi în același timp un prinos de omagiu adus celor care s-au sacrificat pentru realizarea idealului național, unirea tuturor provinciilor românești într-un singur stat. De altfel, doljenii au adus un tribut însemnat pe altarul patriei, lucru dovedit și de existența la nivelul județului a celor peste 160 de monumente, troițe și plăci comemorative, neexistând practic oraș și comună în care să nu ființeze așa ceva. Din acest punct de vedere, monumentele ce fac subiectul acestei lucrări reprezintă o materializare a sentimentului de identitate națională al doljenilor, care, de la sfârșitul anului 1918, făceau parte dintr-o Românie întregită, la capătul unui război ce aproape secătuise resursele materiale și umane ale țării”, precizează reprezentanții Muzeului Olteniei.