Actorul craiovean Valer Dellakeza, decorat la 77 de ani: „Mă onorează!”

0
666

„În semn de recunoaștere şi apreciere pentru deosebitele prezențe artistice, în care talentul, energia şi dăruirea au dat viaţă şi frumuseţe marilor roluri interpretate”, președintele României, Klaus Iohannis, a conferit Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Ofiţer actorului craiovean Valer Dellakeza. Decretul de decorare a fost semnat de președinte pe 27 martie a.c., cu prilejul Zilei Mondiale a Teatrului și cu doar două zile înainte ca actorul să împlinească 77 de ani. „Mă onorează și o merit cu prisosință!”, ne-a declarat, ieri, Valer Dellakeza, referindu-se la această distincție, a doua pe care o primește din partea unui șef de stat.

Valerică Niculescu Dellakeza (Valer Dellakeza) s-a născut la 29 martie 1942 și este absolvent al IATC (promoția 1968, clasa prof. Beate Fredanov, lector univ. Octavian Cotescu, preparator Laurențiu Azimioara). A interpretat – în cele aproape cinci decenii de activitate pe scena Teatrului Național din Craiova – roluri celebre în piese ale marilor dramaturgi ai literaturii române, dar şi universale, și a colaborat cu mari regizori ai scenei românești, printre care Silviu Purcărete, Vlad Mugur și Tompa Gabor. Este unul dintre numele mari ale teatrului craiovean și național, care a primit numeroase premii și aprecieri critice în țară și străinătate.

Între cele mai importante: Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, la propunerea preşedintelui României Traian Băsescu (6 noiembrie 2013), Titlul de Societar de Onoare al Teatrului Naţional Craiova (21 martie 2004), Titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Craiova (26 octombrie 2012). În 2014 a primit al treilea Premiu UNITER, la categoria „Cel mai bun actor în rol secundar”, în cadrul Galei desfășurate la Teatrul Național din Târgu Mureș, pentru rolul Tot Lajos din spectacolul „Familia Tot” în regia lui Bocsardi Laszlo, după ce în anul 2000 câștigase Premiul UNITER pentru rolul Truffaldino din spectacolul „Slugă la doi stăpâni”, în regia lui Vlad Mugur, iar în 2012, Premiul UNITER pentru întreaga activitate.

„Mă onorează și o merit cu prisosință!”, ne-a declarat, ieri, Valer Dellakeza, referindu-se la distincția primită, a doua care îi este acordată din partea unui șef de stat. Mărturisește însă că unul dintre cele mai importante premii pe care le-a primit în cariera sa rămâne cel din 1989 al Uniunii Tineretului Comunist pentru rolul Unchiul Vanea din piesa cu același titlu de A.P. Cehov. Zilele acestea, Valer Dellakeza se află pe platourile de filmare pentru o peliculă în care deține rolul principal, actorul nedorind să ofere însă alte detalii pe această temă.

Potrivit site-ului Administrației Prezidențiale, tot cu prilejul Zilei Mondiale a Teatrului, președintele Klaus Iohannis a semnat decretele de decorare a Teatrului Naţional Cluj-Napoca și a actorului Ion Dichiseanu. Astfel, „în semn de apreciere pentru contribuția importantă avută la dezvoltarea identității şi diversității culturale a țării noastre, pentru dăruirea cu care s-a ilustrat în viața culturală, prin promovarea unei educații artistice de calitate în rândul tinerelor generații, dovedind excelența la nivel național şi internațional”, președintele României a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Comandor, categoria D – „Arta spectacolului”, Teatrului Naţional Cluj-Napoca. De asemenea, „în semn de recunoaștere şi apreciere pentru deosebitele prezențe artistice, în care talentul, energia şi dăruirea au dat viaţă şi frumuseţe marilor roluri interpretate”, Ion Dichiseanu a primit Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Ofiţer.