Doljeni condamnaţi definitiv pentru furt de la „păcănele”

0
229

Cinci doljeni, dintre care trei au fost prinşi în flagrant, în octombrie 2012, în timp ce încercau să retragă bani din aparatele electronice amplasate într-o sală de jocuri din Craiova cu ajutorul unor dispozitive electronice confecţionate artizanal, au fost condamnaţi definitiv. Curtea de Apel Craiova le-a aplicat pedepse cuprinse între 1 an şi 4 luni şi 2 ani de închisoare, toate fiind cu suspendare.

carduriLa mai bine de patru ani de când au fost prinşi în timp ce foloseau dispozitive artizanale pentru retragere de numerar de la aparatele de jocuri electronice dintr-o sală din Craiova, cinci doljeni au fost condamnaţi definitiv.

Reamintim că, poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Informatice din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova, împreună cu procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, sprijiniţi de luptători ai IPJ Dolj şi beneficiind de suportul de specialitate al ofiţerilor Direcţiei Operaţiuni Speciale (DOS) şi SRI, au destructurat gruparea specializată în comiterea de infracţiuni informatice în octombrie 2012. În cadrul acţiunii, patru doljeni, Leon Bîtă, Constantin Daniel Andrei, fost Ciorîia, zis Cioară, şi Marian Popescu, poreclit Cioc, precum şi o femeie, toţi cu vârste cuprinse între 16 şi 34 de ani erau prinşi în flagrant, pe 20 octombrie 2012, în timp ce foloseau, în mod ilegal, dispozitive electronice confecţionate artizanal, pentru retragerea frauduloasă de numerar din aparatele electronice amplasate într-o sală de jocuri din Craiova. Asupra lor au fost găsite şi ridicate, în vederea continuării cercetărilor, după cum anunţau anchetatorii la momentul respectiv, un dispozitiv electronic utilizat pentru generarea de impulsuri electromagnetice, 450 de lei, trei telefoane mobile, carduri bancare, precum şi mai multe înscrisuri şi însemnări. Ulterior prinderii celor patru, oamenii legii au descins la opt locuinţe (cinci din Craiova şi câte una din comunele Gighera, Măceşu de Jos şi Bistreţ), în urma percheziţiilor fiind descoperite alte şase dispozitive electronice confecţionate artizanal, utilizate pentru generarea de impulsuri electromagnetice, în scopul retragerii ilegale de bani din aparate electronice amplasate în săli de jocuri, patru HDD-uri, cinci telefoane mobile, trei laptop-uri, zeci de suporturi optice tip CD/DVD şi înscrisuri. În plus, în locuinţele percheziţionate poliţiştii au mai găsit două arme de vânătoare de calibrul 12 mm şi muniţia aferentă, o armă de vânătoare de calibrul 7,62 mm şi muniţia aferentă, componente ale unui pistol şi carne de vânat, susceptibilă a proveni din activităţi de braconaj. În această privinţă au fost sesizaţi şi poliţiştii de la Biroul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Dolj.

carduri (1)Cele patru persoane prinse în flagrant au fost duse la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, unde, în urma audierilor, cei trei bărbaţi din grup, respectiv Leon Bîtă, Constantin Daniel Andrei, fost Ciorîia, zis Cioară şi Marian Popescu, zis Cioc au fost reţinuţi pentru 24 de ore de procurorul de caz. O zi mai târziu au fost prezentaţi Judecătoriei Craiova, care le-a emis de arestare preventivă pentru comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, acces fără drept la un sistem informatic, prin încălcarea măsurilor de securitate, deţinerea fără drept a unui dispozitiv în vederea săvârşirii de infracţiuni informatice, cauzarea unui prejudiciu patrimonial unei persoane prin introducerea şi modificarea datelor informatice. Au fost însă eliberaţi cinci zile mai târziu.

Trimişi în judecată în 2013

Cercetările au fost finalizate de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, care au stabilit că din grupul infracţional mai făceau parte alţi doi bărbaţi, a fost întocmit rechizitoriul în cauză, iar pe 5 noiembrie 2013 s-a înregistrat la Judecătoria Craiova dosarul în care erau trimişi în judecată pentru infracţiuni la legi speciale, Bîtă Leon, Chiser Paul, Ştefan Gheorghe Daniel, Andrei Constantin Daniel şi Popescu Marian. Însă pe 25 februarie 2014, cauza a fost declinată pentru soluţionare la Tribunalul Dolj. Pe 3 aprilie 2014 s-a înregistrat dosarul vizând constituirea de grup infracţional organizat, conform noului Cod penal, la Tribunalul Dolj, iar pe 21 octombrie 2015 a fost pronunţată sentinţa pe fond.

curtea de apelAtât inculpaţii, cât şi procurorii au formulat apel, iar joi, 30 martie a.c., Curtea de Apel Craiova a soluţionat cauza. Instanţa a admis apelurile inculpaţilor şi le-a redus tuturor pedepsele. Astfel, Andrei Constantin Daniel şi Ştefan Gheorghe Daniel au primit câte 2 ani închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 5 ani, Bâtă Leon – 1 an şi 4 luni închisoare cu suspendare pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani şi 100 de zile de muncă în folosul Primăriei Podari, Chiser Paul Cătălin – 1 an şi 4 luni închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 4 ani, iar Popescu Marian a primit o pedeapsă de 1 an, 4 luni şi 20 de zile închisoare cu suspendare pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani şi 100 de zile de muncă în folosul Primăriei Craiova. Hotărârea Curţii de Apel Craiova este definitivă.