Rujeola a mai făcut o victimă în judeţul Dolj, după ce o fetiţă de doi ani a murit în urma complicaţiilor provocate de această boală. Copilul nu avea certificat de naştere şi nu fusese vaccinat. Tot de rujeolă s-au îmbolnăvit şi alţi şapte copii, din aceeaşi familie. Patru decese s-au înregistrat în Dolj de la începutul epidemiei.
Doljul se numără printre judeţele în care numărul cazurilor confirmate în intervalul octombrie 2016 – martie 2017 (244) depăşeşte cu mult totalul ultimilor ani. Ca măsură de limitare a extinderii epidemiei de rujeolă, a fost organizată o campanie suplimentară de vaccinare cu RRO a copiilor nevaccinaţi şi incomplet vaccinaţi.
Peste 4.000 de cazuri, în toată ţara
Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România până în prezent a ajuns la 4.025, din care 18 decese (5 în judeţul Arad, 4 în judeţul Timiş, 4 în judeţul Dolj, 3 în judeţul Caraş Severin, 1 în judeţul Satu Mare şi 1 în Bucureşti). S-au înregistrat cazuri de rujeolă în 37 de judeţe.
În ultimii ani, acoperirea vaccinală în România se păstra sub nivelul recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), de 95%, pentru boli precum difterie, tetanos, rujeolă, rubeolă, oreion şi hepatită B, în principal din cauza refuzului vaccinării. Reducerea vaccinării împotriva rujeolei, rubeolei şi oreionului a dus la două epidemii de rujeolă şi una de rubeolă, România pierzându-şi statutul de ţară care avea tentativa de eliminare a rujeolei de pe teritoriul ei.
Majoritatea cazurilor reprezintă focare în comunităţile cu acoperire vaccinală scăzută. În contextul epidemiologic actual s-a recomandat intensificarea acţiunilor de vaccinare cu ROR a copiilor incomplet vaccinaţi/nevaccinţi. Totodată, reprezentanţii Misterului Sănătăţii au făcut un apel către părinţii care nu şi-au vaccinat până în acest moment copiii să meargă la medicul de familie pentru a-i imuniza pe cei mici.
Rujeola este foarte contagioasă
Rujeola este o boală infecţioasă transmisibilă pe cale respiratorie, extrem de contagioasă, care adesea duce la complicaţii. Din patru persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare. Pentru 1 din 1.000 de bolnavi de rujeolă, boala este mortală. Vaccinul împotriva rujeolei protejează copiii împotriva acestei boli. În România, 9 din 10 părinţi îşi vaccinează copiii.
Imunitatea împotriva infecţiei rujeolice se dobândeşte fie prin trecerea prin infecţie, fie prin vaccinare. Boala se manifestă prin febră înaltă, conjunctivită (aspect de „copil plâns”), rinoree, tuse, erupţie (pete catifelate roze pe faţă, ulterior trunchi şi membre). Rujeola poate evolua sever cu pneumonie, encefalită sau se poate suprainfecta bacterian. În situaţii foarte rare, virusul nu este eliminat din organism şi peste ani produce panencefalita sclerozantă subacută, boală care, deşi este extrem de rară, este extrem de periculoasă, ducând invariabil la deces.