Ziua Mondială a Păsărilor

0
458


În rândul ecologiştilor de pretutindeni, ziua de 1 aprilie este consacrată ca Ziua Mondială a Păsărilor. Evenimentul este sărbătorit încă din 1906 şi are la bază Convenţia pentru apărarea păsărilor. În această zi, naturaliştii ornitologi derulează diverse activităţi prin care contribuie la  promovarea rolului pe care aceste vieţuitoare îl au în ecosistemele planetei.

Conştient de valoarea faunistică şi ecologică majoră a păsărilor, Consiliul European a pus bazele unei reţele de arii de protecţie avifaunistică (reţea de situri Natura 2000), care are ca fundament Directiva Păsări, la care România a aderat odată cu intrarea în U.E. În judeţul Dolj au fost desemnate șase arii speciale de protecţie avifaunistică (SPA) în care  trebuie să fie aplicate  măsuri de conservare şi protejare a păsărilor. Nu trebuie însă neglijată informarea şi conştientizarea în rândul populaţiei, mai din zonele în care se află aceste situri.

În acest context se derulează şi demersul specialiştilor de la Secţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei şi Agenţia de Protecţie a Mediului – filiala Dolj, compartimentul Biodiversitate, care au decis să sărbătorească Ziua Păsărilor în aria de protecţie avifaunistică „Pădurea Radomir” împreună cu elevi de la Şcoala Gimnazială „Carol al II-lea” din Dioşti (Dolj) şi Şcoala Gimnazială Drăghiceni (Olt). Elevii, însoţiţi de cadre didactice, de muzeograf dr. Mirela Ridiche şi Corina Vişan, consilier de mediu, vor învăţa să recunoască păsările în mediul lor de viaţă, prin observarea directă, cu ochiul liber şi cu binocluri.

«Vor fi urmărite totodată şi comportamentele păsărilor, astfel încât să fie înţelese nevoile de hrană şi de cuibărire în situl Natura 2000, a cărui suprafaţă (1.233 ha) ocupă teritorii din două judeţe: Dolj şi Olt. În cadrul aceluiaşi eveniment ecologic, vineri 28 martie, elevilor din cele două şcoli le-au fost făcute prezentări (videoproiecţii) privitoare la aria protejată „Pădurea Radomir”. Scopul activităţilor este, desigur, unul educativ şi de informare pentru comunitatea locală, care trebuie să cunoască şi să înţeleagă importanţa păsărilor care îşi găsesc loc în habitatele din localităţile Radomir-Dioşti şi Drăghiceni», spune muzeograf dr. Mirela Ridiche, de la Muzeul Olteniei.