Preşedintele PSD Craiova, Mihai Fifor: „Creşterea facturii la energie cu 4,5% – un genocid social”

0
46

Anunţul că factura lunară la energia electrică plătită de populaţie va creşte cu 4,5% începând de la 1 aprilie a.c., ca urmare a introducerii unei contribuţii pentru sprijinirea producătorilor de energie care poluează mai puţin, a stârnit un val de nemulţumire în rândul populaţiei, liderii partidelor de opoziţie de la nivel naţional până la cel local luând atitudine în acest sens. Principalul argument al acestora împotriva acestei scumpiri este legat de faptul că această scumpire nu se justifică şi că Guvernul Boc vrea să bage încă odată mâna în buzunarele românilor.

Mihai Fifor

Surse din Ministerul Economiei susţin de fapt că nu este vorba de creşterea preţului energiei, ci de un cost suplimentar. Preşedintele PSD Craiova, Mihai Fifor, fostul secretar al MAI, consideră că în cazul energiei Guvernul vrea să îi sprijine pe producători cu bani de la populaţie, când ar putea mult mai simplu şi mai eficient să transfere aceste costuri la consumatorii industriali sau ar putea ca modernizarea şi tehnologizarea acestor companii sau regii de stat să fie făcut din fonduri europene. „Din nou Guvernul Boc-Băsescu loveşte în români prin anunţul potrivit căruia de la 1 aprilie factura la energie se scumpeşte cu 4,5%, autorităţile urmând să facă şi o scumpire a gazelor în luna mai. Au mai adăugat o suprataxă la factura la energie electrică şi, pe un ton extrem de cinic, reprezentantul autorităţii de reglementare în domeniul energiei iese şi ne spune că această măsură trebuia aplicată din 2010, dar s-a făcut un favor românilor aplicând-o din aprilie 2011. De ce trebuie să fie obligat românul de rând să plătească pentru un program de modernizare a centralelor electrice? De ce încă un bir pus asupra populaţiei României? Aceste companii sau regii ale statului ar trebui modernizate şi tehnologizate prin proiecte cu fonduri europene sau prin proiecte de la Banca Mondială sau, de ce nu, cu fonduri guvernamentale”, a declarat Mihai Fifor, preşedintele PSD Craiova.

„Avem parte de o zi adevărată a păcălelilor”

Programul de modernizare şi tehnologizare a companiilor de energie electrică are termen de finalizare în anul 2023 şi este greu de crezut că cineva va ţine o contabilitate clară a încasărilor şi investiţiilor. Este evident că o parte din bani va ajunge în campanii electorale portocalii sau în buzunarul unor „regine” sau „regi” ai energiei electrice. „E un program care ar trebui să se finalizeze în 2023 şi mă întreb cine va mai ţine socoteala acestor bani şi dacă nu cumva discutăm din nou despre bani care se duc în zone obscure, asupra cărora nimeni nu mai are nici un fel de control. Una peste alta, repet, este o nouă taxă pe care Guvernul Boc o impune românilor, care şi aşa erau împovăraţi de cheltuieli suplimentare şi inutile. Le-au dat oamenilor 15% la salariu, dar le-au mai pus 4,5% la energie. O minciună a acestui Guvern care nu mai ştie cum să jupoaie populaţia României. Sper din toată inima că oamenii vor înţelege că acest Guvern Boc trebuie să plece, că totul este o minciună sfruntată. Mâine, în loc să asistăm la ieşirea din recesiune, aşa cum anunţa premierul Boc, avem parte de o zi adevărată a păcălelilor, pentru că românii sunt încă o dată păcăliţi prin aceşti 4,5% care se adaugă facturii de energie electrică”, a mai declarat Mihai Fifor.

„Numărul celor care vin către PSD este tot mai mare”

În luna noiembrie 2010, PSD Craiova, în cadrul unei ceremonii, a primit în rândul organizaţiei municipale zeci de cetăţeni ai Craiovei, care au dorit să se alăture echipei social-democrate. Ieri-seară a avut loc un eveniment asemănător. În faţa membrilor Comitetului Executiv al PSD Craiova cadre didactice, şomeri, muncitori, directori de companii, elevi şi studenţi au format un alt val de cetăţeni ai Craiovei care s-au alăturat principalului partid de opoziţie din ţară. Preşedintele PSD Dolj şi vicepreşedinte la nivel naţional, Ion Prioteasa, a dorit, la rândul lui, să îi cunoască şi să îi felicite pe cei care au ales să intre în PSD în vremuri atât de tulburi. „Am convocat Comitetul Executiv pentru a primi în partid încă 65 de membri. Am invitat aceşti oameni, care au depus adeziune pentru a deveni membri ai PSD Craiova, în faţa Cex, pentru că noi considerăm că este un mod de a-i onora pe cei care au ales să în rândurile celui mai important partid din opoziţie. Ni se pare absolut firesc ca domniile lor să ştie că intră într-un partid foarte mare şi puternic. Am discutat cu oamenii şi vreau să vă spun că principala motivaţie pe care aceştia o au atunci când semnează o adeziune pentru PSD este aceea că în momentul de faţă reprezentăm singura soluţie pentru ca ceva în România să se mai poată schimba şi să se mai poată repara. Numărul celor care vin către PSD este tot mai mare, şi până la sfârşitul lunii mai vom finaliza această prezentare în faţa Cex, pentru că în momentul de faţă avem pe lista de aşteptare 250 de cetăţeni ai Craiovei care au ales să vină alături de PSD”, a spus Mihai Fifor.