Jurnalişti cu arma-n mână, de ziua Jandarmeriei Române

0
95

Pe 3 aprilie 2011, Jandarmeria Română împlineşte 161 de ani de existenţă şi de activitate desfăşurată în slujba cetăţeanului, astfel că, în Craiova, cele două unităţi de jandarmi care activează aici au organizat o serie de activităţi menite să marcheze această aniversare. Programul manifestărilor a fost deschis ieri, cu o conferinţă de presă organizată la sediul comun al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dolj şi Grupării de Jandarmi Mobile Craiova, urmată de o competiţie devenită deja tradiţională, “Cupa Presei la Tir”. Astăzi, la sediul celor două unităţi, craiovenii sunt invitaţi să participe la “Ziua Porţilor Deschise”.

Conferinţa de presă organizată ieri, la care au participat comandanţii Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dolj şi Grupării de Jandarmi Mobile Craiova, a constituit un prilej de prezentare a activităţilor desfăşurate de cadrele celor două unităţi, de la începutul acestui an, în slujba cetăţeanului. Astfel, potrivit comandantului GJMb Craiova, general de brigadă Ion Constantin, “Gruparea de Jandarmi Mobilă Craiova a desfăşurat în primul trimestru al acestui an, atât în mod independent, cât şi în colaborare cu alte instituţii, 466 de misiuni în 167 localităţi din întreaga zonă de responsabilitate teritorială, care cuprinde opt judeţe. În urma desfăşurării acestor misiuni au fost aplicate 979 sancţiuni contravenţional,e dintre care 162 avertismente scrise şi 817 amenzi, în valoare totală de 216.380 lei. De asemenea, au fost constatate 139 de infracţiuni şi depistaţi 189 de autori. O preocupare permanentă pentru conducerea unităţii a constituit-o prevenirea şi combaterea violenţei, aceasta materializându-se în derularea de acţiuni punctuale destinate prevenirii şi combaterii infracţiunilor stradale, atât în mediul urban, cât şi în mediul rural, cu scopul de a asigura un climat optim de ordine şi siguranţă în zona de competenţă teritorială a unităţii”.

O sinteză a activităţilor desfăşurate de jandarmii din cadrul IJJ Dolj a fost prezentată de colonelul Constantin Florea, comandantul Inspectoratului: “Obiectivul primordial a constat în creşterea eficienţei unităţii în ansamblul acţiunilor de prevenire şi combatere a fenomenului contravenţional şi infracţional, garantarea şi apărarea drepturilor şi libertăţilor constituţionale, a siguranţei cetăţenilor, a proprietăţii publice şi private, asigurarea ordinii publice cu ocazia adunărilor publice, precum şi protecţia instituţiilor fundamentale ale statului date în responsabilitate IJJ Dolj. Un alt obiectiv foarte important l-a constituit participarea activă şi permanentă alături de Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Dolj, DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova şi BCCO Craiova la prevenirea, descoperirea şi combaterea infracţiunilor, iar în continuare ne dorim o creştere a eficienţei în întrebuinţarea structurilor de ordine publică în zona de responsabilitate, în mod special în mediul rural”.

Toată lumea a pornit, după conferinţă, la Poligonul de la Balta Verde, unde s-a desfăşurat “Cupa Presei la Tir”. Mult mai obişnuiţi cu condeiul decât cu mânuirea pistolului, reprezentanţii mass-media au apreciat, ca de obicei, grija cu care au fost instruiţi şi unii dintre ei chiar au cumulat un punctaj foarte bun – la fete, câştigătoarea locului I, Veronica Dimian, de la TeleU, a obţinut 29 de puncte din 30 posibile – iar la băieţi Petrişor Albu, de la TVS, a urcat pe prima treaptă a podiumului, cu 27 de puncte, în timp ce colegul nostru Tibi Bologh a ocupat locul al II-lea.