Cărți-mărțișor la Târgul GAUDEAMUS!

0
708

Ieri – ultima zi de iarnă calendaristică și prag de Mărțișor – în foaierul Teatrului Național „Marin Sorescu” s-a deschis Târgul de Carte GAUDEAMUS, eveniment aflat la Craiova la cea de-a XVII-a ediție și organizat de Radio România prin Echipa GAUDEAMUS şi Radio România Oltenia. Profesionişti ai cărţii, editori, tipografi, ilustratori, distribuitori de carte, librari, dar şi autori, critici literari şi traducători vă invită să descoperiţi aici, pe parcursul a cinci zile, cele mai noi apariţii editoriale.

Cei aproape 50 de participanți, reuniți în 35 de standuri, își așteaptă cititorii cu cărţi pentru toate vârstele şi gusturile, literatură contemporană de ficţiune, memorii şi jurnale, biografii, cărţi de poezie, artă, gastronomie, timp liber, studii academice şi de specialitate în diferite domenii, de la psihologie şi psihanaliză la economie şi ştiinţe exacte, dar şi multe alte surprize editoriale. Se adaugă CD-uri, audiobook-uri, DVD-uri, jocuri educative, produse care însoțesc lectura, precum ceai și cafea, dar și un variat program de evenimente – lansări și prezentări de carte, sesiuni de autografe, dezbateri. Nu lipsesc de la întâlnirea cu iubitorii de carte Editurile Humanitas, Polirom, Paralela 45, ALL, Nemira, RAO, Trei, Eikon, Niculescu, Semne-Artemis, Okian-Pearson, Grupul Editorial Art, Fischer International ș.a., toate cu o ofertă bogată, dar și cu reduceri de prețuri.

Invitație la lectură și la a profita de oferta Târgului de Carte GAUDEAMUS au lansat, ieri, cu prilejul deschiderii oficiale a evenimentului, universitarul Gabriel Coșoveanu, președinte de onoare al ediției, Alexandru Mogoșeanu – managerul Radio România Oltenia Craiova, Cornelia Chifor – reprezentanta Echipei GAUDEAMUS, Alexandru Boureanu – managerul Teatrului Național din Craiova, și Monica Sună – inspector general al Inspectoratului Școlar Județean Dolj.

„Târgul de Carte GAUDEAMUS este unul dintre evenimentele-reper ale culturii locale și naționale, iar Craiova s-a dovedit de fiecare dată o gazdă primitoare. Dovadă sunt cifrele-record de vizitatori de la ediție la ediție, dar și dorința organizatorilor de a prezenta de fiecare dată publicului alte noi propuneri de evenimente. Iar pentru aceasta, atât organizatorii, cât și craiovenii merită toate felicitările”, a transmis primarul Mihail Genoiu printr-un mesaj căruia i-a dat citire purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova. Și Oana Bică, vicepreședinte al Consiliului Județean Dolj, i-a felicitat pe organizatori și a urat succes expozanților, reafirmând totodată susținerea instituției pentru acest eveniment.

Târgul de Carte de la Craiova are loc în perioada 28 februarie 4 martie în foaierul Teatrului Naţional „Marin Sorescu” și deschide seria evenimentelor pe care Radio România le organizează în acest an sub sigla GAUDEAMUS. Programul de vizitare este până sâmbătă, între orele 10.00 şi 18.00, și duminică, între orele 10.00 şi 14.00, intrarea fiind liberă pentru toate categoriile de public.

Craiova are prima lucrare monografică în ediție bilingvă

„Orașul Craiova” / „Craiova City”, prima lucrare de natură monografică despre orașul nostru care apare într-o ediție bilingvă (română-engleză), a fost lansată, ieri, în foaierul Teatrului Național „Marin Sorescu”, ea fiind rezultatul muncii unui colectiv format din 14 autori (istorici, sociologi, juriști, medici, ingineri, cadre didactice universitare și cercetători științifici, specialiști consacrați), sub coordonarea prof. univ. dr. Dumitru Otovescu (Facultatea de Științe Sociale a Universității din Craiova) și conf. univ. dr. Cristina Otovescu (Facultatea de Drept a Universității din Craiova). Realizată în colaborare de Editura Sitech și Editura Beladi din Craiova, lucrarea cuprinde, în cele 400 de pagini, 12 capitole urmate de o anexă, „Craiova în imagini”.

Prof. univ. dr. Doru Buzducea, decanul Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universității Bucureşti, a apreciat lucrarea ca fiind „extrem de bogată în conținut, cu informații statistice, de natură istorică, geografică, administrativă, culturală, economică, ce pun în evidență unicitatea orașului Craiova în istoria țării”. „Este un efort considerabil și consistent, de a duce mai departe școala monografică de la București pe care ilustrul profesor și sociolog Dimitrie Gusti a înființat-o, reprezentativă la nivel internațional. Cred că sunt mai mult de 20 de monografii pe care dl Dumitru Otovescu le-a coordonat și duce mai departe acest nume al școlii monografice a lui Dimitrie Gusti, care și-a început, de fapt, cariera, studiind aici, la dvs., în județul Dolj, cu monografia comunei Goicea”, a mai spus prof. univ. dr. Doru Buzducea, care este, totodată, președintele Colegiului Asistenților Sociali din România.

„Un moment deosebit în viața culturală a Craiovei” a fost considerat evenimentul lansării lucrării de către prof. univ. dr. Nicolae Panea, prorector al Universității din Craiova, acesta afirmând că monografia orașului era demult așteptată, „ca o încununare a muncii pe care Dumitru Otovescu o face de un sfert de veac”. „Cartea este o sursă de informație, dar, în același timp, este și o metaforă a mândriei locului, pentru că devine un monument al Craiovei. (…) Este o carte orgolioasă, care vorbește despre solidaritatea autorilor cu istoria acestui loc și scoaterea în evidență a mândriei de a fi craiovean, mândriei de a aparține unui oraș care a făcut istorie în această parte de lume”, a adăugat Panea.

Prof. univ. dr. Dumitru Otovescu a declarat, ieri, la lansare, că lucrarea „s-a născut dintr-o ambiție și o neputință: ambiția ca orașul nostru să aibă o lucrare reprezentativă, cu care să te mândrești, și neputința că din 1977, când a fost publicată o istorie a Craiovei, nu a mai apărut nici o lucrare care, din punctul meu de vedere, să fie relevantă pentru orașul nostru”. Informațiile din carte au fost prezentate sintetic, însă baza documentară locală permite o tratare in extenso a fiecărui capitol, astfel încât acesta să poată deveni obiectul unei viitoare monografii distincte.

Colectivul de autori ai monografiei „Orașul Craiova” / „Craiova City” este format din Dumitru Otovescu, Sandu Boengiu, Dinică Ciobotea, Cezar Avram, Cristina Otovescu, Adrian Otovescu, Tudorel Ciurea, Gheorghe Bică, Tudor Nedelcea, Gheorghe Manolea, Carmen Banță, Firmilian Calotă, Alin Oprea și Liliana Popescu. Și pentru că s-a dorit „să reprezinte cartea de vizită a Craiovei”, lucrarea a fost tradusă de Liliana Popescu și Mihaela Pârvu. „23 de persoane au fost direct implicate în elaborarea acestei cărți. A fost un efort extraordinar!”, a conchis prof. univ. dr. Dumitru Otovescu.

***

Programul zilei de astăzi:

Orele 11.00-11.45, Academia de Studii Economice din București. Eveniment sub egida Departamentului de Limbi Moderne și Comunicare în Afaceri din Academia de Studii Economice din București. Lansarea a două cărți semnate de Iulia Rășcanu: „Transnational Networks, Identities and Homes: Diasporic South Asian Women in Fiction and Film” și «„Love” and „sisterhood” in the Identities of Women in Novels by Writers of the South Asian Diaspora». Invitați: prof. univ. dr. Mariana Nicolae, profesor emerit, Academia de Studii Economice din București, conf. univ. dr. Lucia Grosu-Rădulescu, Departamentul de Limbi Moderne și Comunicare în Afaceri, Facultatea de Relații Economice Internaționale, ASE București, lector univ. dr. Elena Butoescu, Departamentul de Studii Anglo-Americane și Germane, Facultatea de Litere, Universitatea din Craiova, lector univ. dr. Iulia Rășcanu, Departamentul de Limbi Moderne și Comunicare în Afaceri, Facultatea de Relații Economice Internaționale, ASE București.

Orele 12.00-12.30, Radio România Oltenia Craiova și Editura Academiei Române. Lansarea cărții „Înfruntând hazardul” (Ed. Acad. Române, București 2017), autor prof. univ. dr.  Firmilian Calotă, Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Craiova. Invitați: prof. univ. dr. Nicu Panea, prorector al Universității din  Craiova; prof. univ. dr. Dan Mihai, Universitatea din Craiova. Moderator: Davian Vlad, realizator Radio Oltenia Craiova.

Orele 12.30-13.30, Editura AIUS PRINTED. Lansarea volumelor de versuri „Colivia cu aripi” de Marilena Tiugan şi „Verb” de Elisei Virgil. Invitați: Petrişor Militaru, Maria Dinu, Florina Ungureanu. Moderator: Nicolae Marinescu.

Orele 13.30-14.30, „Scrisul Românesc” Fundația-Editura. Lansarea cărților Aproape un secol de dinastie. Povestea monarhiei române de ieri, pentru tinerii de azi şi de mâine” de Adrian Cioroianu; „Amprente și Voci” de Florea Firan; „Ion Gheorghe Maurer. Un intelectual la poarta comunismului” de Dan Botez. Invitaţi: conf. univ. dr. Gabriel Coșoveanu, prof. univ. dr. Cezar Avram, conf. univ. dr. Ioan Lascu, prof. univ. dr. Sorin Damean, prof. univ. dr. Constantin Dinulescu. Moderator: prof. univ. dr. Florea Firan.

Orele 14.45-15.45, Editura EIKON. Lansări de carte. Participă: Valentin Ajder și invitații săi.

Orele 16.00-17.00, Editura TORENT PRESS. Lansarea romanelor „Terente – zodia zmeilor”, „Haiducul Dunării”, „Ménage a trois cu diavolul”, „Cafeaua de după…”, „Comisia Zurich”.