ABA Jiu: Gheaţă la mal pe râurile interioare

0
429

Conform datelor transmise de staţiile hidrometrice aflate pe teritoriul Administraţiei Bazinale de Apă Jiu, vremea s-a menţinut deosebit de rece, geroasă dimineaţa şi noaptea. Vântul a suflat slab până la moderat, cu intensificări din sector estic, spulberând zăpada, rafala maximă fiind de 43 km/h la Bâcleş (MH).

Potrivit datelor transmise ieri-dimineaţă de ABA Jiu, cantităţile de precipitaţii înregistrate pe teritoriul judeţului Dolj au fost: 8.5 l/mp la Filiaşi, 9.2 l/mp la Răcari, 9.9 l/mp la Podari, 10.2 l/mp la Zăval, 4.8 l/mp la Scaieşti, 12.0 l/mp la Negoieşti, 12.1 l/mp la Albeşti, 7.4 l/mp la Breasta, 12.8 l/mp la Călugărei, 12.5 l/mp la Dragoia, 6.0 l/mp la Goicea, 7.5 l/mp la Gabru, 1.0 l/mp la Afumaţi, 7.7 l/mp la Fântânele, 1.4 l/mp la Băileşti, 17.2 l/mp la Pieleşti.

Fenomenele de iarnă pe râuri, în extindere

Fenomenele de iarnă pe râuri au fost în extindere şi intensificare. A fost semnalat pod de gheaţă compact la Dragoia, acumularea Fântanele (Dolj); pod de gheaţă cu ochiuri la Câmpu lui Neag, Rostovanu (Hunedoara) şi Novaci (Gorj); gheaţă la mal pe Jiu amonte Rostovanu, Bărbateni, Lonea, Livezeni, Lonea (Taia), Jieţ, Daraneşti, Peştera Bolii, Polatistea (Hunedoara), Tîrgu Cărbuneşti, Turburea, Baia de Fier, Ciocadia, Săcelu (Gorj), Broşteni, Faţa Motrului, Corcova, Halânga (Mehedinţi), Negoieşti, Albeşti, Breasta, Călugărei, Goicea, Gabru (Dolj); ace gheaţă la Teleşti, Bustuchin şi Pojaru (Gorj); naboi la Sadu, Târgu Cărbuneşti, Turburea (Gorj), Faţa Motrului, Siseşti, Corlăţel, Halânga (Mehedinţi).

Formaţiunile de gheaţă (pod de gheaţă, gheaţă la mal, naboi) existente pe râuri vor fi în extindere şi intensificare.

Debitul Dunării, în scădere

Aval de acumulări, debitele pot fi influenţate de uzinări şi manevrele efectuate la baraje. Conform diagnozei INHGA-CNPH, debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş), a fost în scădere până la valoarea de 6.200 mc/s, situându-se peste media multianuala a lunii februarie (5.300 mc/s). Debitul Dunării aval Porţile de Fier a fost în scădere la Gruia şi Calafat. Pe fluviul Dunărea, conform  prognozei Sistemului Hidroenergetic Porţile de Fier, debitul afluent prognozat în secţiunea Baziaş pentru astăzi ora 06.00 = 5.970 mc/s.

În următorul interval de 24 de ore, debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş), conform prognozei  INHGA-CNPH, va fi în scădere la valoarea de 6000 mc/s, situându-se peste media multianuală a lunii februarie (5.300 mc/s) şi sub media multianuală a lunii martie (6.700mc/s).

Pentru intervalul 02 martie–06 martie a.c., conform prognozei elaborate de INHGA-CNPH, debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere până la valoarea de 5.500 mc/s, situându-se sub media multianuală a lunii martie (6.700mc/s).