E 1 Martie. Să nu uităm… mărţişorul!

0
535

Odată cu soarele care ne vizitează deja de câteva zile, primăvara se instalează, iar primul semn sunt… simpaticele mărţişoare! Tradiţionale, moderne, vintage ori fashion, mărtişoarele cu şnuruleţ, care întruchipau odată coşarii şi trifoii norocoşi, au depăşit demult statutul de simbol al primăverii şi s-au transformat acum într-o întrecere de a demonstra, mai întâi, bunul gust şi inspiraţia celui care dăruieşte. Înţesată de tarabele colorate, Piaţa „Mihai Viteazul” este locul cel mai potrivit pe care chiar nu aveţi cum să-l rataţi astăzi, de 1 Martie!  

martisoare (4)Și anul acesta, craiovenii au de unde alege mărţişorul potrivit care trebuie să fie dăruit persoanei iubite, mamei, doamnei învăţătoare sau colegelor. În buna tradiţie instituită de mulţi ani, cea mai mare piaţă cu vânzare se găseşte tot în Piaţa „Mihai Viteazul”, care este, dintr-odată, colorată şi primăvăratecă. De câteva zile, comercianţii şi-au întins tarabele cu mărţişoare şi îşi aşteaptă, răbdători, clienţii. Cum fiecare are măcar o persoană dragă căreia să-i dăruiască un mic simbol al primăverii, vânzătorii de mărţişoare nu duc lipsă de cumpărători.

Cumpărători mulţi, ofertă bogată

martisoare (3)Oferta de mărţişoare este bogată, fiecare comerciant căutând acum să-şi pună acum amprenta pe micile obiecte scoase la vânzare. Pe tarabele cu „personalitate”, găseşti mărţişoarele mai scumpe ca preţ, dar cu efect vizual mare. „Reginele” balului sunt tot broşele bătute în pietre sau pandantivele la fel de colorate. Modul de prezentare este şi el atrăgător, fiind oferite în mici cutioare de catifea de culoare roşie. Aceste mărţişoare au fost şi anul trecut în centrul atenţiei şi continuă să se păstreze în top, întruchipând mărţişorul preferat pentru doamnele profesoare.

Ieftine, nostime şi colorate

martisoare (1)Găsim şi categoria micilor artizani. Aceştia sunt vânzătorii de mărţişoare care şi-au petrecut iarna confecţionându-le. Mărţişoarele lor sunt izvorul imaginaţiei, fiind create folosind şi combinând tot felul de obiecte. După posibilităţi, unii au lucrat cu materiale mai ieftine, cum ar fi, de exemplu, bucăţele de fetru colorat. Cu multă ingenuozitate, după ce a fost decupat în diverse forme şi accesorizat cu mărgeluţe şi paiete, au creat mărţişoare extrem de nostime şi colorate. Care mai au şi avantajul că nu sunt deloc scumpe (1,5 lei pe bucată). Pentru că le lipsea un sistem de prindere, aşa cum au broşele, erau admirate, dar nu şi cumpărate atât de mult.

Handmade-urile, la fel de căutate

martisoare (2)Mărţişoare handmade sunt şi floricele croşetate manual, cu multă îndemânare, din fire de aţă colorată. Pe aceeaşi panoplie, se află şi broşele din pastă polimerică, care, în limbajul cunoscătorilor, se numeşte „fimo”. Acestea sunt nişte bijuterii extrem de vesele şi colorate, care par sculptate în plastilină, dar, cum vă spuneam, este vorba de un alt fel de material. Se vând mai scump decât celelalte mărţişoare deoarece – ne explică autorii –  această tehnică este pretenţioasă. Cei care le confecţionează trebuie să-şi cumpere mai întâi pasta, de diverse culori, dar şi matriţele şi instrumentele cu care modelează formele frumoase de ghiocei, maci, narcise, flori de măr, albăstrele şi alte flori minunate. Comercianţii au argumentul că mărţişorul de azi, pe care dai un ban mai mult, poţi să-şi foloseşti tot anul, fiind, de fapt, o broşă elegantă.

Mărţişorul tradiţional îşi face loc

Mărţişoarele tradiţionale, create pe tiparul cusăturilor populare româneşti, sunt mai rare, dar tot mai căutate de cumpărători. Dacă eşti amator de astfel de simboluri, nu îţi trebuie decât puţină răbdare pentru a le dibui în oferta bogată de pe tarabe. Broşele din proţelan, pictate cu motive populare stilizate, care imită modelele de pe iile româneşti, pot fi un frumos mărţişor. Sau, de la o altă tarabă, poţi să cumperi un mărţişor, cusut manual pe un pătrăţel de pânză albă. Tot inspirate din tradiţia populară sunt şi mărţişoarele pictate pe forme rotunde din lemn. Însă cel mai frumos mărţişor rămâne, totuşi, tot şnuruleţul în două culori care, din păcate, a căzut pe locul doi, fiind considerat mai mult un accesoriu.