De Mărţişor, cărţi cu preţ redus la Târgul GAUDEAMUS

0
349

Startul Caravanei GAUDEAMUS – serie de evenimente cultural-expoziţionale desfăşurate în oraşe cu tradiţie culturală şi universitară din ţară, în organizarea Societăţii Române de Radiodifuziune, în parteneriat cu studiourile sale regionale – a fost dat, ieri, la Craiova, odată cu deschiderea oficială a celei de-a XI-a ediţii a Târgului de Carte GAUDEAMUS.

Până duminică, 4 martie, în foaierul Teatrului Naţional „Marin Sorescu” găsiţi oferta a peste 60 de expozanţi – edituri româneşti, dar şi străine reprezentate în România, distribuitori de carte, instituţii culturale şi de învăţământ ş.a. De la cărţi educative şi distractive pentru copii, produse muzicale pe CD şi DVD, manuale şi materiale şcolare până la beletristică, publicaţii de specialitate (istorie, medicină, IT, religie etc.), cărţi şi dicţionare în limbi străine – toate pot fi cumpărate la preţuri reduse. Oferta Târgului nu constă însă numai în vânzare de carte, ci şi într-un bogat program de evenimente culturale: lansări, dezbateri, concursuri.

Accesul la GAUDEAMUS este liber pentru toate categoriile de public, până sâmbătă, între orele 10.00 şi 18.00, iar duminică – de la 10.00 la 14.00. Nu uitaţi să completaţi chestionarele distribuite la intrare şi să le depuneţi în urna special amenajată în foaierul TNC: în urma unei trageri la sorţi care va avea loc în ultima zi a Târgului puteţi câştiga diverse premii oferite de sponsorii manifestării! Tot pe baza acestora, organizatorii vor acorda, duminică, Trofeele GAUDEAMUS pentru editori şi Premiul „Cea mai râvnită carte a Târgului”.

***

O apariţie notabilă în peisajul Târgului GAUDEAMUS este Editura „Cetatea de Scaun” – fondată în anul 2002, la Târgovişte, şi aflată pentru prima dată la Craiova. Editura promovează autori români, tineri debutanţi sau consacraţi în domeniile lor de activitate, colecţiile sale de bază fiind Istoria, Istoria în imagini şi Arheologia. Pe lângă deja best-sellerul „Familia regală – o istorie în imagini” (42 de lei), reprezentanţii editurii recomandă lucrarea „Texte şi documente privind istoria modernă a românilor (1774-1918)”, de Iulian Oncescu, a cărei lansare în cadrul Târgului va avea loc mâine, 2 martie, ora 17.30. Mai găsiţi aici noua ediţie a volumului „Istoria popoarelor din sud-estul Europei în epoca modernă (1789-1923)”, de Nicolae Ciachir, prima apărând în anul 1986, la Editura Enciclopedică. Ca şi cealaltă, şi aceasta costă doar 35 de lei. De altfel, toate cărţile de la standul Editurii „Cetatea de Scaun” sunt reduse cu 30%.

***

Nelipsită de la nici o ediţie a Târgului GAUDEAMUS de la Craiova, Editura „Humanitas” oferă reduceri de 10%, dar şi cărţi la preţ unic de 10 şi 15 lei. Din multitudinea de cărţi de literatură, filosofie, ştiinţe sociale şi politice, istorie şi memorii, cât şi carte de religie, de ştiinţă, carte practică, albume de artă, carte pentru copii şi şcolară, reprezentantul la stand al editurii recomandă titlurile scriitorului Amos Oz, aflat, de altfel, de curând la Bucureşti. Cel mai recent, „Cutia neagră”, se va găsi la vânzare de mâine, la preţul de 26 de lei. Tot aici găsiţi cele mai recente apariţii semnate de Neagu Djuvara, Andrei Pleşu, Mario Vargas Llosa, Herta Muller ori Milan Kundera.

***

„Răsfăţaţi” şi la această ediţie a Târgului sunt copiii şi tinerii. O mulţime de cărţi adresate lor – despre povestea literelor, animale, mări şi oceane, de desen, dar şi manuale şcolare – se găsesc la Editura „Nomina” din Piteşti. De asemenea, deja cunoscuta Editură Didactică şi Pedagogică comercializează o diversitate de manuale pentru învăţământul preşcolar, primar, gimnazial, liceal, universitar, ca şi materiale didactice (hărţi, atlase, planşe). Tot pentru cei mici Editurile „Semne” – „Artemis” aduc cărţi cu doar 1 leu! De altfel, preţurile de vânzare scăzute, accesibile cititorului, sunt o preocupare a acestora. La stand, toate cărţile au reducere de 20%, iar altele au preţuri de 5 şi 10 lei.

***

Importator şi distribuitor, unul dintre cei mai importanţi furnizori de publicaţii şi materiale pentru învăţarea / predarea limbilor străine, Centrul de Carte Străină SITKA are ofertă specială la cărţile de literatură: doar 8 lei. Puteţi achiziţiona de-aici şi dicţionare, manuale, ca şi cursuri de engleză (35 de lei) ori teste pentru examenele Cambridge însoţite de CD (75 de lei). Pasionaţii de limbi străine n-ar trebui să ocolească nici Oxford University Press, care are reduceri de 20% şi unde găsesc „Oxford Advanced Learner’s Dictionary” cu 102 lei, nici „Okian – Longman”, care practică reduceri de până la 40% şi de unde pot cumpăra „Exams Dictionary”, însoţit de CD, cu 29,95 de lei.

***

Scriitor american şi autor binecunoscut pentru lucrările sale în domeniul dramei legale moderne, John Grisham este promovat de Editura RAO, care are la vânzare peste 20 de titluri ale autorului. Cel mai recent, „Răpirea” (al doilea roman despre detectivul adolescent Theodor Boone), costă 28 de lei. Tot la standul RAO găsiţi, la preţul de 48 de lei, deja bestsellerul „Fereşte-mă, Doamne, de prieteni (războiul clandestin al blocului sovietic cu România)”, de Larry L. Watts, ce dezvăluie amănunte senzaţionale din culisele spionajului şi politicii internaţionale, care au precedat revoluţia din decembrie 1989. Toate cărţile de la standul Editurii RAO se vând cu o reducere de 20%.

***

Reduceri de 25% aplică şi Grupul Editorial „Corint”, care, totodată, are la vânzare cărţi cu 5 lei, cu 10 lei, dar şi pachete de „2+1 gratis” şi „1+1 gratis”. De un succes deosebit – spune reprezentantul editurii – se bucură cărţile pentru adolescenţi din Colecţia „Elita întunecată” şi din Seria „Shadow Falls”, ca şi recent apărutul volum „Născută la miezul nopţii”, de C.C. Hunter (Ed. „Leda”), care costă 30 de lei. Un mare succes la adolescenţi au şi cărţile din seria „Jurnalul unui puşti” şi „Însemnările unei puştoaice” (25 de lei), pe care le găsiţi la standul Editurii ART. Reprezentantul acesteia recomandă însă şi Seria „Fundoianu-Fondane” în care a apărut „Poezia antumă” a lui B. Fundoianu (19,9 lei). De altfel, puteţi achiziţiona de-aici aici o mulţime de cărţi bune şi ieftine, la preţuri pornind de la 8 lei. Acelaşi preţ pe carte îl are la stand şi Adevărul Holding la toate volumele din colecţia verde şi colecţia roşie.

Programul zilei de azi:

  • Orele 10.00-13.30, A.T.E.F. Editura „Alma” – Federaţia Editorilor şi Difuzorilor de Carte din România, foaier etaj: Conferinţa Filialei Sud-Vest Oltenia.
  • Orele 13.30-15.00, Editura „Aius”, foaier etaj: Lansarea colecţiei „Punguţa cu poveşti” – „Întâmplări în irealitatea imediată. Inimi cicatrizate. Vizuina luminată” – Max Blecher. Invitaţi: elevi şi cadre didactice de la şcoala cu clasele I-VIII nr. 30 „Mihai Viteazul”, Petrişor Militaru, Gabriel Nedelea, Gabriela Gheorghişor.
  • Orele 15.00-18.00, A.T.E.F. Editura „Alma” – Federaţia Editorilor şi Difuzorilor de Carte din România, foaier etaj: Conferinţa Filialei Sud-Vest Oltenia.

Mircea Pospai, redactor-şef al Studioului Teritorial de Radio România „Oltenia” – Craiova: «Ne bucurăm de fiecare dată că, în prag de Mărţişor, aici, la Craiova, porneşte drumul spre carte. Chiar dacă vremurile continuă să fie mai grele, editorii din ţară şi din Oltenia au dorit să fie prezenţi la acest Târg de Carte şi este o posibilitate la până duminică la prânz să găsim la Teatrul Naţional din Craiova cărţi bune, cărţi multe, cărţi mai ieftine decât în librării. Este o oportunitate şi cred că ea nu va fi ratată. Ceea ce ne bucură foarte mult este că interesul pentru cartea pe suport de hârtie rămâne unul la cote ridicate. Cum îmi spunea zilele trecute un distins cărturar, dacă Internetul este cel ce ne ajută să găsim toate răspunsurile, biblioteca este cea care ne ajută să punem întrebările».

 

Vladimir Epstein, directorul Târgului de Carte GAUDEAMUS: «Sunt 11 ediţii, asta însemnând 11 ani de când venim la Craiova. De această dată, există două importante noutăţi ale Târgului, în afară de lucrurile bune pe care le-am păstrat şi dezvoltat şi cele mai puţin bune pe care am încercat să le diminuăm. E vorba de „Olimpici de nota 10”, cel mai recent proiect al nostru – am considerat că e cazul ca vedetele Târgului, VIP-urile la această ediţie să fie olimpici doljeni, dar şi din alte zone ale Olteniei. O altă noutate şi, totodată, o bijuterie a Târgului e expoziţia de fotografie „Istoria imaginară a cărţii şi a scrisului” realizată de un artist din Franţa, Jean Marc Godes, care şi-a dedicat întreaga carieră unui subiect: cărţile. Îi aşteptăm pe toţi craiovenii la Târg, pentru că unele dintre cele mai frumoase mărţişoare sunt cărţile!».

Emil Boroghină, preşedintele de onoare al Târgului încă de la prima ediţie: «Este un foarte mare cadou pe care Societatea Română de Radiodifuziune şi Radio „Oltenia” îl dau Craiovei. Au făcut eforturi extraordinare pentru asta şi le mulţumim, dar în egală măsură mulţumim editurilor, care şi-au asumat riscul de a veni aici într-o perioadă de criză acută, economică şi financiară, cu speranţa că, pe lângă marele câştig moral pe care îl au craiovenii, şi domniile lor vor pleca după Târg cu beneficii nu numai morale, ci şi de ordin financiar. Transmit tuturor craiovenilor, tuturor oltenilor invitaţia ca în aceste zile, care se anunţă foarte frumoase, să îşi găsească timp să intre în foaierul Teatrului Naţional să vadă acest extraordinar Târg de Carte şi, bineînţeles, să îşi rezerve şi mici sume pentru a lua cărţi la un preţ rezonabil».

 

Nicolae Marinescu, preşedintele Comisiei de Cultură a Consiliului Local Craiova: «Din situaţiile dificile nu se poate ieşi fără minte şi fără învăţătură şi de aceea cred că este foarte bine să venim la acest Târg, să ne procurăm cărţile de care avem nevoie, mai ales că există o ofertă extrem de atrăgătoare, inclusiv reduceri de preţuri deosebite, care pot să-i ajute pe toţi iubitorii de carte să-şi îmbogăţească biblioteca. Fac o propunere organizatorilor ca în anul viitor administraţia publică locală şi cea judeţeană să devină partenere ale acestei importante manifestări, astfel încât să putem ajuta editurile care vin din ţară în ceea ce priveşte reducerea costurilor mari pe care le implică o asemenea prezenţă».

 

Ioan Lascu, vicepreşedinte al Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România: «Pentru noi este o plăcere deosebită participarea la acest eveniment, cu atât mai mult cu cât ne legăm de el speranţe poate mai multe chiar decât vizitatorii, pentru că noi suntem cei care scriem cărţile, noi suntem cei care le oferim publicului cititor. Pentru noi, cartea este obiectul cel mai de preţ în ceea ce priveşte spiritul, cunoaşterea, pentru că în primul rând generaţiile mature de-acum s-au format prin carte. Pentru noi, cartea, de asemenea, este mijlocul de a transmite, în calitatea de profesori – majoritatea suntem profesori – cunoştinţele către generaţiile tinere pe care le formăm şi sperăm că prin ele vom transmite mai departe acest cult al cărţii».