Despre căsnicie şi fericirea conjugală, în Luna Femeii… „Schimb de soţii”… doar la Teatrul Naţional

0
495

Astă-seară, Teatrul Naţional „Marin Sorescu” vă propune… „Schimb de soţii” – nimic mai mult decât o invitaţie la a petrece o seară specială, de 1 Martie, în compania muzei Thalia. Spectacolul – o comedie… casnică după piesa „Fii cuminte, Cristofor!”, de Aurel Baranga – îi aduce în faţa iubitorilor de teatru pe actorii Magda Catone, Tania Popa, Silviu Biriş şi Cristian Nicolaie. „Schimb de soţii” pune sub lumina reflectoarelor, în cheie comică, viaţa de cuplu, cu automatismele şi micile sau marile sale „infidelităţi”, săvârşite sau doar gândite. Răsturnările nebănuite de situaţie şi modul original în care este investigat universul cuplului destind spiritele şi lansează un avertisment personajului principal, boemul compozitor Cristofor Bellea: „Fii cuminte, Cristofor!”. Spectacolul începe la ora 19.00, iar biletele se găsesc la Agenţia TNC, la preţurile de 40 şi 50 de lei.

„Schimb de soţii” este o piesă cu adevărat delicioasă, despre căsnicie şi fericirea conjugală, în care Aurel Baranga înveleşte drama cuplului plictisit într-o comedie de tip farsă. Personajul principal, compozitorul Cristofor Bellea, fire autentică de artist, se îndrăgosteşte de soţia actriţă a prietenului său, un dascăl timid, şi, evident, cade în plasa farselor, regretând în final rătăcirile sale sentimentale. Textul este bogat în situaţii comice, iar personajele au consistenţă.

Autorul, observator fin al mecanismelor vieţii şi al imprevizibilului ei, ştie că în universul banal şi totuşi subtil al cuplului balansul stărilor şi sentimentelor este delicat şi instabil. El emite avertismentul, semnalul de alarmă. Aşadar, aventurieri, iluzia durează o clipă. Restul e singurătate.

Spectacolul – în regia Dianei Lupescu şi scenografie Adrianei Raicu – îi aduce împreună pe actorii Teatrului Naţional Bucureşti Magda Catone, Silviu Biriş şi Tania Popa, alături de actorul Teatrului Nottara Cristian Nicolaie. Spectacolul a fost invitat în Germania, unde a fost prezentat cu mare succes la Köln, Frankfurt, Stuttgart, Nurnberg şi Ausburg.