Preşedintele Federaţiei Europene a Jurnaliştilor (FEJ), Mogens Blicher Bjerregard : Ideea că reţelele de social media pot înlocui presa profesionistă este un mi

0
281

Ideea că reţelele de social media pot înlocui presa profesionistă este un mit, deoarece jurnaliştii din presa profesionistă sunt cei care adresează liderilor întrebări în numele cetăţenilor, a declarat, vineri, preşedintele Federaţiei Europene a Jurnaliştilor (FEJ), Mogens Blicher Bjerregard, într-o dezbatere privind dezinformarea şi fenomenul de fake news. “Ideea că reţelele de social media pot înlocui presa profesionistă este un mit. Deseori vezi numeroşi lideri de state sau alţi lideri care susţin că, dacă ei sunt prezenţi pe social media, atunci pot transmite mesajele lor către toată lumea, deci există mai multă democraţie, deoarece astfel mai mulţi oamenii îi urmăresc. Dar acest lucru nu e decât un mit: la cine ajunge mesajul unui lider transmis pe platformele de social media? Mesajul ajunge doar la proprii adepţi, doar la proprii urmăritori, nicidecum la toată lumea. Astfel, se ajunge la situaţia în care nu are loc o dezbatere democratică reală, deoarece multe dintre întrebările care apar nu primesc răspuns. Cei care adresează întrebările sunt în realitate jurnaliştii şi presa profesionistă. Ei întreabă în numele cititorilor şi în numele cetăţenilor”, a afirmat Mogens Blicher Bjerregard.

Conferinţa “Coronavirus şi spaţiul cibernetic: un an de schimbări şi de provocări” a fost organizată joi şi vineri de Universitatea “Dunărea de Jos” din Galaţi, în colaborare cu Institutul pentru Studii de Politici Cibernetice CyBureau şi Colegiul de Economie şi Ştiinţe Cibernetice din Cracovia.