Buget generos pentru investiții, în 2019

0
1273

Ceea ce nu s-a întâmplat de multă vreme, Craiova va avea parte de un buget destul de mare în acest an, lucru care va permite autorităților să aloce mai mulți bani pentru investiții. Pe de o parte, se negociază cu ministerul de Finanțe ca alocarea din impozitul pe venit global (IVG) să fie de 60%, față de 43,5%. Pe de altă parte, bugetul municipiului contează și pe rezerva de 12 milioane de euro, fonduri europene care au fost returnate din proiectul de reabilitare a Parcului „Nicolae Romanescu”.

Bugetul local nu este, deocamdată, constituit. Depinde în mod direct de bugetul de stat, iar primarul Mihail Genoiu a explicat, ieri, că se negociază o alocare mai mare din IVG (Impozitul pe Venit Global). Față de procentul de 43,5%, cât a fost aprobat anul trecut, municipiile din țară au solicitat reprezentanților guvernului, în speță ministerului de Finanțe, să se returneze la buget un procent de 60%. „Am avut, în cursul zilei de marți (n.r. – marți, 29 ianuarie) întâlnire la Asociația Municipiilor din România cu toți primarii din țară. Întâlnirea s-a finalizat cu o întrevedere, la ministerul de Finanțe, împreună cu ministrul  Eugen Teodorovici și cu consilierul primului ministru, Darius Vâlcov. S-au discutat mai multe variante de formare a bugetului. Ceea ce a susținut AMR și Asociația Orașelor a fost alocarea unei cote de 60%”, a precizat edilul Craiovei, care a participat la discuțiile respective.

Se negociază o cotă de 60% din IVG

Potrivit primarului, municipiile au avut, anul trecut, o cotă de 43,5%, la care s-a adăugat echilibrarea bugetară. Aceste sume adunate duceau spre un procent de 60%, exact procentul pe care îl solicită acum municipiile din țară. „Deci 60% este procentul pe care noi, dacă îl primim din total IVG, ne-ar asigura funcționalitatea în parametri normali. Bineînțeles că, la acest punct de vedere al nostru, au fost și cei de la consiliile județene, prin reprezentantul lor, și cei de la comune. Dar aceștia au susținut o altă împărțire, în așa fel ca la municipii să rămână o cotă mai mică și să se ducă pe echilibrare la consiliile județene”, a relatat Genoiu. În final, lucrurile au fost tranșate, iar în cursul zilei de miercuri, a venit răspunsul din partea ministerului Finanțelor.

Cheltuielile pentru asistență socială, condiționate

Procentul de 60%, negociat de municipii, a fost acordat de guvern, dar cu mențiunea că va trebui să fie preluate și unele cheltuieli legate de asistența socială. Ori cheltuielile legate de asistența socială sunt foarte mari, susțin autoritățile locale. La primul calcul, depășesc procentul de 15%. „Asta înseamnă că ne bucurăm că luăm 60%, dar scădem 15% și ajungem la 45%, mult sub nivelul de finanțare de care avem nevoie. Motiv pentru care o echipă de primari a fost la guvern, unde a discutat cu doamna prim-ministru. Discuțiile au durat două ore, timp în care doamna a solicitat ministrului Finanțelor să dea situația exactă cu aceste cheltuieli și venituri din anii 2017-2018 și a promis că, în cursul zilei de astăzi, va da o soluție”, a mai spus primarul Craiovei, care a adăugat că speră să se obțină, totuși, un procent de 60%, fără preluarea cheltuielilor sociale.

Bugetul pentru investiții ar putea atinge 100 milioane de lei

Chiar și fără procentul de 60% din IVG, bugetul Craiovei contează pe o rezervă de 12 milioane de euro, care intră la bugetul din acest an ca urmare a returnării fondurilor europene cheltuite cu reabilitarea Parcului „Nicolae Romanescu”. „Rețineți un singur lucru care este foarte important pentru Craiova: suntem printre puținele orașe care avem rezerva cu Parcul Romanescu. Nu vreau să spun mai mult, că poate se trezește cineva și zice că dacă tot avem, haideți să vă iau mai mult. Dar avem acest lucru, care a fost un efort extraordinar în cursul anului trecut și care îl resimțim anul acesta”, a explicat primarul Craiovei. Drept urmare,  când bugetul pentru investiții din acest an al craiovei va fi unul generos, fiind anunțat să ajungă undeva spre 100 milioane de lei. „Nu știu cât vom reuși, dar măcar ne propunem acest lucru. Anul trecut am avut previzionat 53 milioane de lei și cel mai mult am avut în anul 2017 – când am avut fonduri europene și am închis proiectele – 64 milioane de lei. Iar acum ne ducem spre 80-90 de milioane de lei”, a detaliat Mihail Genoiu.