Fostul ministru al Finanţelor, Darius Vâlcov, menţinut sub control judiciar de Tribunalul Dolj

0
411

Proaspăt numit consilier de stat în aparatul propriu de lucru al prim-ministrului, printr-o decizie a premierului Viorica Vasilica Dăncilă, publicată marţi în Monitorul Oficial, Darius Bogdan Vâlcov a fost menţinut, ieri, sub control judiciar de judecătorii de la Tribunalul Dolj. Hotărârea a fost luată în procesul mutat aici de la Tribunalul Olt, în care fostul senator de Olt şi fost ministru al Finanţelor este judecat pentru două infracţiuni de luare de mită şi trafic de influenţă. Pe fond, procesul a fost amânat pentru 14 martie a.c.

Darius Bogdan Vâlcov

Magistraţii de la Tribunalul Dolj au hotărât, ieri, să menţină măsura controlului judiciar faţă de fostul ministru al Finanţelor, Darius Bogdan Vâlcov, în procesul în care este judecat pentru două infracţiuni de luare de mită şi trafic de influenţă: „Menţine măsura preventivă a controlului judiciar dispusă faţă de inculpatul Vâlcov Darius Bogdan. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 31 ianuarie 2018”, se arată în încheierea de şedinţă a instanţei, stabilindu-se următorul termen pe fond pentru 14 martie a.c.  Dosarul s-a înregistrat la Tribunalul Dolj anul trecut, pe 20 iulie, după ce judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au admis cererea lui Bogdan Darius Vâlcov de strămutare a procesului de la Tribunalul Olt.

Bogdan Darius Vâlcov a fost trimis în judecată în acest dosar pe 26 noiembrie 2015, de procurorii DNA – Structura Centrală. În rechizitoriu, procurorii au reţinut că, în perioada noiembrie-decembrie 2012, inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan, „în calitate de primar al municipiului Slatina, i-a pretins unui om de afaceri (denunţător în cauză), aproximativ 10% din sumele încasate de societatea acestuia de la Primăria Slatina, în baza unui contract semnat anterior, iar în perioada 21 ianuarie – 13 iunie 2013 a primit, în mai multe tranşe, de la respectiva societate, printr-o firmă intermediară, 2.146.270 lei. Procurorii susţin că în aceeaşi manieră a procedat inculpatul şi în cazul unui alt contract încheiat de Primărie cu o altă societate comercială, privind reabilitarea Centrului istoric al oraşului Slatina, pentru care ar fi primit, prin intermediul unor persoane, suma totală de 450.000 lei. Mai mult decât atât, potrivit DNA, Vâlcov ar fi pretins 10% şi dintr-un alt contract semnat de S.C. Compania de Apă Olt S.A. cu o firmă, pentru „a interveni la conducerea companiei în vederea efectuării la timp a plăţilor aferente contractului”, lucru cu care patronul societăţii a fost de acord. Suma de 1.700.000 lei (echivalentul unui procentaj de 10%), urma să-i fie remisă inculpatului după primirea de către societatea respectivă a unui „avans mai mare pentru lucrările efectuate”, acesta urmând să depună diligenţele necesare în acest sens. Suma totală primită de inculpat în urma săvârşirii celor trei infracţiuni de corupţie se ridică la 4.296.270 lei, spun reprezentanţii DNA.

Darius Vâlcov mai este judecat în alte două dosare, ambele vizând infracţiuni de corupţie, unul aflat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, iar cel de-al doilea strămutat la Tribunalul Gorj.