Craiova reia Festivalul „Ioana Radu”! Gală de romanțe și cântece de petrecere, pe 28 noiembrie

0
1792

Deși ar fi trebuit să aibă loc din doi în doi ani, alternând cu Festivalul „Maria Tănase”, au trecut șase ani de când Festivalul „Ioana Radu” a fost dat uitării la Craiova. Proiectul a fost reluat însă în acest an de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Dolj, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean (CJ) Dolj, astfel că, spre sfârșit de Brumar, craiovenii se vor bucura, din nou, de o gală de romanțe și cântece de petrecere. Spectacolul de-o seară va avea loc vineri, 28 noiembrie, de la ora 19.00, în sala Teatrului Național „Marin Sorescu”, pe a cărui scenă vor urca, alături de numeroși alți soliști, în prezentarea actriței Natașa Raab și acompaniamentul Orchestrei „Petrică Pană” din București, Ion Amititeloaie, Ionuț Dolănescu, Mioara Velicu și, cu un recital de muzică interbelică, Constantin Lătărețu. Biletele se vor pune în vânzare de miercuri, 19 noiembrie, și vor putea fi cumpărate de la Agenția teatrului, la prețul de 30 lei, cu reducere la jumătate pentru pensionari, studenți și elevi.

Amelia Etegan: „Mi-am dorit întotdeauna să organizăm acest festival”

Considerat reprezentativ având în vedere contribuția artistei la promovarea romanței ca gen muzical, dar și în contextul în care Craiova „luptă” pentru titlul de Capitală Culturală Europeană, proiectul Festivalului „Ioana Radu” a fost readus în discuție în acest an de CJCPCT Dolj și susținut de CJ Dolj.

«Mi-am dorit întotdeauna să organizăm la Craiova acest festival. Eu, împreună cu colegii din cadrul instituției, am realizat două ediții, în 2006 și în 2008. Încă nu știu din ce motive nu s-a mai organizat și a cunoscut această sincopă de șase ani. Mă bucur însă că s-a reluat acum și, iată, putem din nou să îi aducem un omagiu, așa cum se cuvine, Marii Doamne a Romanței Românești. Pentru că Ioana Radu a excelat în romanță. Spunea, într-adevăr, „eu mi-s cântăreață de folclor”, dar romanța a făcut-o să exceleze și să cunoască adevărata consacrare artistică. Avem personalități extraordinare la noi, aici – ca și Ioana Radu –, pe care am putea să le cinstim, mai ales că ne dorim să devenim Capitală Culturală Europeană în 2021», a declarat Amelia Etegan, manager al CJCPCT Dolj.

În memoria celor care au cunoscut-o, admirat-o, ascultat-o…

Cea de-a VI-a ediție a festivalului se va deschide joi, 27 noiembrie, cu o întâlnire de suflet în memoria Ioanei Radu, găzduită de Galeria de Artă „Cromatic” a CJCPCT Dolj, din strada „Alexandru Macedonski” nr. 28. Intitulată „Ioana Radu în memoria Craiovei”, aceasta va aduce laolaltă oameni care au cunoscut-o, au admirat-o, i-au ascultat ori cântat melodiile: Roxana Gibescu (Casa de discuri „Electrecord”, București), Violeta Ianculescu (realizatoare de evenimente folclorice Radio România București), Elise Stan (realizator TV), Marian Niță – laureat al Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de Aur” de la Târgoviște, soliștii Ioana Cristea și Ion Amititeloaie, graficianul Gabriel Bratu – cu ani în urmă angajat al Casei Creației Populare (azi CJCPCT Dolj), George Obrocea – fost manager al CJCPCT Dolj, Nicu Crețu – maestru dirijor la Ansamblul Folcloric „Maria Tănase” și alții.

Invitată este și Natașa Raab, actriță a Naționalului craiovean, care va lectura din volumul „Romanța unei vieți”, de Harry Negrin, și va cânta câteva romanțe împreună cu interpretul Marian Niță. Cu același prilej, va putea fi vizionat un film documentar realizat de TVR Craiova, despre casa Ioanei Radu din mahalaua Sineascăi și placa memorială care, nu se știe din ce motiv, de ani buni a fost dată jos de pe clădire.

Seară de spectacol „cu totul și cu totul specială”

Seara de spectacol – de vineri, 28 noiembrie, ora 19.00 – se dorește a fi „una cu totul și cu totul specială” și „va aborda doar două genuri muzicale – romanța și cântecul de petrecere”, a precizat managerul CJCPCT Dolj, Amelia Etegan. Invitații acestei a VI-a ediții sunt nu mai puțin de 15, cunoscuți și îndrăgiți de public: Daniela Vlădescu, Bianca Ionescu, Ioana Cristea, Ion Amititeloaie, Ionuț Dolănescu, Vasilica Dinu, Mioara Velicu, Casandra Hauși, Niculina Stoican, Mariana Anghel, Lavinia Bîrsoghe, Marian Niță, Zorina Bălan, cu participarea actriței Natașa Raab și, cu un recital extraordinar de muzică interbelică, a lui Constantin Lătărețu, împreună cu taraful său.

Parteneri ai evenimentului sunt TVR Craiova și TVR3, care vor înregistra și transmite seara de festival. Regizor este realizatoarea TV Elise Stan, iar scenografia spectacolului este realizată de Lia Dogaru.

Natașa Raab, actriță a Teatrului Național „Marin Sorescu” și prezentatoare a galei romanțelor și cântecelor de petrecere din cadrul Festivalului „Ioana Radu”: «Iubirea și nostalgia sunt specifice omului, indiferent de vârstă, iar romanțele cântate de Ioana Radu – această Marlene Dietrich a românilor – sunt adevărate lecții de viață. Pentru mine este o bucurie că, în sfârșit, acest festival se reia. Știut este faptul că, atunci când el a debutat, se vorbea că va avea loc din doi în doi ani, însă din 2008, din motive neștiute, nu s-a mai organizat. Și e păcat… Oltenii trebuie să învețe să își pună în prim plan valorile, brandurile locale. Iar Ioana Radu este unul dintre acestea. Nicolae Iorga spunea că vocea sa „e curată precum apa de izvor”, George Enescu adăuga că vocea sa face minuni pe care „le doresc și viorii mele”, iar celebra prim-solistă a Operei Române Elvira Cârje credea că, dacă romanța trebuia „să capete un singur nume”, acesta e Ioana Radu. E una dintre acele voci care au răscolit sufletele a generații întregi… Așa că mă bucur foarte mult că am fost invitată să fiu gazdă la această ediție a festivalului».

:

Prima ediție – în 1998, la Minerva. Și nu întâmplător…

Ioana Radu a văzut lumina zilei pe 17 februarie 1917, ca al patrulea copil al familiei Braia, pe adevăratul nume de botez – Eugenia (Jana). A copilărit la Craiova, alături de fraţii ei, Maria, Gigiu şi Nuna care, hărăziţi de natură, aveau toţi talent la cântat. Dintre ei, Maria a devenit o valoroasă interpretă a cântecului românesc, sub numele de Mia Braia. De la lăutarii cârciumii tatălui său, Constantin Braia („La ieftenirea traiului”) – Ion al lui Țache, Gheorghe al lui Gâgă, Limbă – a cules și învățat primele cântece populare și lăutărești. Iar la Liceul „Elena Cuza” din Craiova, unde a studiat, profesoara de muzică, Elena Simionescu, i-a cultivat dragostea pentru cântecul lăutăresc și mai ales pentru romanță. După un periplu la Calafat și Corabia, în 1936, s-a stabilit la București.

A venit pe lume într-o zi geroasă de iarnă, anume parcă să înfrunte viaţa, şi a plecat spre eternitate într-o frumoasă zi de început de toamnă – 18 septembrie 1990, pe aleile cu frunze-ngălbenite şi grădinile pline de crizanteme. După opt ani de la moartea sa, la Craiova s-a deschis „Gala romanţei româneşti”. Au răsunat, atunci, primele acorduri de romanţă în cadrul festivalului ce-i poartă şi astăzi numele. Prima ediţie a acestuia a avut loc pe 7 şi 8 octombrie 1998, la Salonul Maur al Palatului Minerva.

Și nu întâmplător: a fost dorința sa, exprimată în 1969, la prima ediție a Festivalului „Maria Tănase”, din al cărui juriu a și făcut parte, de altfel. «„Bratule, când o să mor, dacă-mi faceţi şi mie festival, la Minerva să mi-l faceţi, pentru că acolo eu m-am născut!”. Şi i-am făcut festival. Şi la Minerva l-am făcut! Era o bucurie să-l vezi pe Bebe Oprea cu taraful său, îmbrăcaţi în negru şi purtând papion. Era o bucurie să le asculţi pe Corina Chiriac sau Daniela Vlădescu cântând romanţele coanei Ioana şi să-i vezi pe Ilinca Tomoroveanu şi Traian Stănescu prezentând programul», povestește, într-un interviu acordat recent cotidianului „Cuvântul Libertății”, graficianul craiovean Gabriel Bratu, care a cunoscut-o pe Ioana Radu, ca și pe Maria Tănase.

Cea de-a II-a ediție a festivalului fost organizată pe 1 şi 2 noiembrie 2000, în sala Teatrului Liric craiovean. Pe 7 şi 8 octombrie 2004, Consiliul Judeţean şi Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj au organizat cea de-a III-a ediţie, la Teatrul Naţional Craiova. Pe aceeași scenă au avut loc și următoarele ediții: în 7-8 decembrie 2006 și 11-12 octombrie 2008.