Reabilitarea Parcului Romanescu, proiectul lui 2015

1
676

Consilierii municipali se întrunesc în şedinţă mai repede decât s-ar fi aşteptat. Aleşii locali sunt convocaţi chiar astăzi în şedinţă extraordinară pentru a aproba un singur proiect de hotărâre, Primăria Craiova motivând că votul este urgent întrucât presupune implementarea unui proiect cu finanţare europeană ce va fi unul dintre cele mai importante din acest an.

Proiectul de hotărâre de pe ordinea de zi se referă la modificarea listei obiectelor aflate în inventarul municipiului Craiova. Mai exact patru obiective, toate aflate în Parcul „Nicolae Romanescu”, trebuie să fie trecute în patrimoniul municipiului. Potrivit referatului este vorba de cabina de la poartă, chioşcul Belvedere- Glorieta, pavilionul fanfarei şi împrejmuirea parcului, care toate urmează să fie incluse pe lista bunurilor de inventar. În proiect se precizează valoarea de inventar a fiecărui obiectiv, precum şi faptul că municipiul Craiova posedă aceste imobile în nume de proprietar şi că nici unul dintre acestea ”nu fac obiectul solicitărilor pe nici una din legile fondului funciar”.

Patru obiective trebuie incluse în patrimoniu

Toate aceste obiective au făcut parte din parc încă de la înfiinţare, anul de construcţie care este trecut în documentaţia de inventar fiind 1903. Autorităţile susţin că şi aceste imobile trebuie să fie incluse în patrimoniu pentru a putea fi implementat proiectul de reabilitare a Parcului „Nicolae Romanescu”, care ar urma să se facă cu fonduri europeme şi să înceapă în acest an. Pentru acest lucru aleşii locali sunt convocaţi într-o şedinţă extraordinară în prima zi de lucru din 2015, şedinţă care are pe ordinea de zi doar acest proiect de hotărâre. La primul articol se precizează că se completează lista obiectelor de inventar, iar la articolul doi se menţionează că vor fi modificate adecvat şi celelalte hotărâri ale CLM Craiova.

Reabilitarea se face din economii

Iniţual, reabilitarea Parcului „Nicolae Romanescu” a fost apreciată la suma de 21,26 milioane de euro, dintre care Primăria Craiova ar fi urmat să suporte 425.239 de euro. În luna martie 2013, municipalităţii i s-a transmis că nu există finanţare şi proiectul a fost trecut pe lista de aşteptare. La începutul lui 2014, s-a ajuns la concluzia că s-au făcut economii de la alte proiecte europene, finanţate prin PIDU, iar autoritatea locală are la dispoziţie acum bani pentru încă un proiect. Primăria Craiova a ales atunci să reabiliteze Parcul Romanescu, motiv pentru care proiectul a fost scos de la naftalină. A existat totuşi un inconvenient şi anume că, fiind vorba de nişte bani proveniţidin economii, reabilitarea trebuie să se facă cu fonduri mao puţine.

Un proiect de 15 milioane de euro

Faţă de cele 21, 26 milioane de euro, Primăria Craiova are acum la dispoziţie 15,62 milioane de euro. Cu aceste fonduri, municipalitatea îşi propune să modernizeze toate aleile şi podeţele. Podul suspendat va fi şi el consolidat. De asemenea, lucrările se vor extinde şi la lacul care ar urma să fie decolmatat. În parc vor fi montate obiecte de mobilier urban şi stâlpi de iluminat, toate în stilul arhitectural al anilor 1900. Municipalitatea a inclus în proiect dotarea cu camere video pentru protejarea investiţiilor ce se vor face acolo. Tot cu fonduri europene se află în reabilitare încă două obiective importante, Grădina Zoologică şi Teatrul de Vară.

1 COMENTARIU

  1. reabilitarea parcului Romanescu se face probabil ca sa permita unor “oameni de bine ” sa-si construiasca vile in spatele parcului cu intrare de pe strada Potelu. Anul trecut incepusera lucrarile la vile in parc dar s-au oprit , probabil nu aveau acesta rebilitare aprobata .

Comments are closed.