Institutul Cultural Român (ICR) a anunţat într-un comunicat transmis ieri că, începând cu data de 14 ianuarie, va deschide o serie de filiale în provinciile istorice ale ţării. Filiala Oltenia – Dolj, cu sediul la Craiova, va fi inaugurată pe data de 22 februarie și, potrivit directorului Gabriel Coşoveanu, își va desfășura activitatea într-un spațiu situat în centrul orașului. Acesta va dispune de birouri, o sală de întruniri și alta de echipamente.
Filiala Moldova, cu sediul la Iaşi (director: Cassian Maria Spiridon, director adjunct: Marius Chelaru), va fi inaugurată pe 14 ianuarie, Filiala Dobrogea, cu sediul la Tulcea, va fi inaugurată pe 17 ianuarie, iar Filiala Banat-Crişana, cu sediul la Arad (director: Gheorghe Schwartz, director adjunct: Lucian Alexiu), va fi inaugurată în ziua de 24 ianuarie. Filiala Oltenia – Gorj, cu sediul la Târgu Jiu (director: Ion Deaconescu, director adjunct: Marilena Pârvulescu), va fi inaugurată pe 25 ianuarie, Filiala Maramureş, cu sediul la Baia Mare (director: Florica Bud), va fi inaugurată în ziua de 14 februarie, Filiala Transilvania, cu sediul la Cluj-Napoca (director: Irina Petraş, director adjunct: Pompei Cocean), va fi inaugurată pe 15 februarie, şi Filiala Oltenia – Dolj, cu sediul la Craiova (director: Gabriel Coşoveanu, director adjunct: Marcel Voinea), va fi inaugurată pe 22 februarie.
Organizarea filialelor în provinciile istorice ale ţării a fost decisă de ICR prin Hotărârea nr. 15.449 din 8 octombrie. Scopul acestora este de a asigura cunoaşterea în centrele culturale respective a programelor şi oportunităţilor asigurate de ICR, de a elabora propuneri de programe care servesc misiunea stabilită de lege pentru ICR şi de a prelua răspunderea implementării unor programe ale Institutului, conform deciziilor pe care le iau împreună cu Comitetul Director. De asemenea, filialele ICR trebuie să sprijine, cu mijloacele specifice, cultura ce se dezvoltă în provinciile istorice ale ţării, să coopereze cu institutele culturale române amplasate în străinătate în vederea promovării de valori competitive, să coopereze cu teatre, opere, edituri, universităţi, institute de cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică, companii în vederea sprijinirii afirmării lor internaţionale. Nu în ultimul rând, filialele trebuie să asigure obţinerea de resurse financiare în vederea susţinerii programelor culturale de la diferite niveluri ale ICR şi să dezvolte cooperări internaţionale în beneficiul mutual.
Filialele sunt conduse, fiecare, de un directorat, format din director şi director adjunct, precum şi din referenţi, care propun un consiliu al filialelor ICR, din care fac parte personalităţi ale lumii culturale, economice, financiare de la faţa locului. Fiecare filială va dispune de un sediu, obţinut prin acorduri încheiate de ICR cu reprezentanţii locali din domeniul cultural-administrativ.