O săptămână cu ninsori şi ger, aşa anunţă meteorologii pentru Craiova. Din cauza căderilor abundente de zăpadă, străzile vor fi troienite, apoi vor urma scăderi mari de temperatură care vor pune problema instalării poleiului. Autorităţile locale spun, însă, că sunt mai pregătite ca oricând să facă faţă acestei prime rafale puternice a iernii.
Ninsoarea care a început încă de ieri ar trebui, conform previziunilor meteo, să înceteze astăzi, în jurul prânzului. Meteorologul Ion Mărinică, de la Centrul Meteorologic Regional Oltenia, susţinea ieri că avem de-a face cu prima rafală serioasă din această iarnă şi că ea va fi resimţită puternic la Craiova. Vom avea parte de căderi abundente de zăpadă, care, din pricina temperaturilor foarte scăzute chiar şi pe timpul zilei, se vor aşeza pe pământ, formând un strat consistent de zăpadă. „Începând de astăzi (n.r. – ieri) şi până mâine (n.r. – astăzi), peste cea mai mare parte a ţării este atenţionare meteo de cod galben, care se referă la ninsori şi intensificări de vânt. Precipitaţiile vor fi abundente şi vor atinge şi chiar depăşi 15-20 litri pe metru pătrat, iar în zonele de deal şi de munte vor fi de 50 de litri pe metru pătrat”.
Stratul de zăpadă va fi destul de consistent
După aceste ore de ninsoare continuă, trebuie să ne aşteptăm la un strat destul de consistent de zăpadă, meteorologii previzionând că este foarte posibil ca zăpada să aibă grosimea de 20 de centimetri în interiorul oraşului. ”Nu este de glumă cu această ninsoare. Este o zăpadă afânată, care se va aşeza pe sol pentru că afară va fi frig. Şi va fi destul de mărişoară pentru că va ninge continuu câteva ore bune”, a mai spus Ion Mărinică. Concomitent, va bate şi vântul. Specialiştii anunţă că rafalele vor fi puternice şi vor spulbera zăpada, existând pericolul ca nămeţii să fie troieniţi. Acest peisaj de iarnă se va produce, îndeosebi, în noaptea de miercuri spre joi şi va fi urmat de un îngheţ puternic. „De joi şi până sâmbătă, vremea va fi deosebit de geroasă, iar sâmbătă şi duminică va ninge, din nou, abundent în Craiova”. Temperaturile vor scădea foarte mult, până la – 7 grade Celsius.
Deszăpezire, cu toate forţele din dotare
Autorităţile locale spun însă că aceste fenomene meteorologice sunt de aşteptat în această perioadă şi că s-au luat toate măsurile pentru a se interveni la timp astfel încât să nu fie probleme în trafic. „Efectivele implicate în activitatea de deszăpezire a Craiovei, aparţinând SC Salubritate Craiova SRL, Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ şi SC Termo Craiova SRL, au continuat să intervină pentru degajarea căilor publice de pe teritoriul municipiului de la prima ninsoare şi până ieri”, se arată într-un comunicat al SC Salubritate SRL Craiova. În plus, în noaptea de 10 spre 11 decembrie, au fost împrăştiaţi aproximativ 12 metri cubi de materiale antiderapante în puncte din Craiova unde ar putea apărea polei şi poduri de gheaţă (pasajele CFR, Electro şi suprateran, în sensurile giratorii, dar şi în zone de pantă şi în intersecţii), măsură luată pentru prevenirea incidentelor în trafic.
Autorităţile sunt pregătite pentru orice situaţie
Pe timpul nopţilor, a fost încărcată zăpada existentă pe partea carosabilă în zona centrală a Craiovei, respectiv pe străzile „A.I. Cuza”, „Calea Unirii”, „Constantin Nicolăescu Plopşor” şi pasajul suprateran, dar şi în Piaţa Mihai Viteazul, acolo unde zăpada acumulată ar fi putut îngreuna circulaţia. Cei 248 metri cubi de zăpadă ridicaţi din zonele amintite au fost transportaţi la cele două puncte de descărcare autorizate, situate în apropierea rampei ecologice de la Mofleni. „Sunt pregătiţi să intervenim şi de acum încolo, indiferent care va fi situaţia. Avem urilaje, material anti-derapant la îndemână şi foarte mulţi oameni care sunt mobilizaţi pentru această acţiune şi pot să cred să nu vor fi probleme mari, noi dorim să se poată circula în condiţii normale de iarnă”, a declarat Gheorghe Nedelescu, city-managerul Craiovei. Având în vedere prognoza meteorologică, numărul utilajelor de deszăpezire prezente pe străzile Craiovei a fost sporit de la 55 la 69 de autovehicule. De asemenea, au fost suplimentate cantităţile de materiale antiderapante la cele cinci puncte de alimentare din Craiova cu 268 de tone, astfel încât, în caz de condiţii meteorologice nefavorabile, intervenţia utilajelor să fie promptă.