Închisoare cu suspendare pentru cultivatorul de canabis de la Cârcea

0
380

Craioveanul care şi-a făcut o plantaţie de canabis la Cârcea, de unde oamenii legii au recoltat aproape 4 kilograme masă verde, prins de oamenii legii anul trecut, în septembrie, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de droguri de risc. La sfârşitul săptămânii trecute, Curtea de Apel Craiova i-a respins, ca nefondat, apelul pe care acesta l-a declarat împotriva sentinţei Tribunalului Dolj, astfel că a rămas cu aceeaşi pedeapsă, tot cu suspendare. Tânărul, care a fost arestat preventiv pe 15 septembrie 2011 şi eliberat pe 3 octombrie 2011, mai are o cale de atac, recursul, care se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Potrivit procurorilor DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, ofiţerii Serviciului Antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova i-au sesizat, la sfârşitul lunii august 2011, că mai mulţi tineri din Craiova, neidentificaţi la acea vreme, procurau seminţe de canabis din afara ţării, le introduceau clandestin pe teritoriul României, după care le plantau în ghivece. Ulterior, plantele erau scoase cu rădăcini din ghivece şi cultivate pe diferite terenuri virane de la marginea Craiovei, iar când ajungeau la maturitate, membrii grupării de “fermieri” culegeau frunzele, le uscau, le porţionau şi le comercializau către diverşi consumatori, preţul “pieţei” fiind de 100 de lei gramul pentru plante uscate.

A fost înregistrat un dosar în acest sens la DIICOT, iar în urma cercetărilor, oamenii legii au reuşit să descopere o astfel de plantaţie, la aproximativ 5 km de Craiova, pe raza comunei Cârcea, în urma supravegherii zonei stabilindu-se că o persoană vine noaptea, de două-trei ori pe săptămână, cu maşina, cu farurile stinse şi udă plantele.

Oamenii legii au reuşit să stabilească şi identitatea proprietarului plantaţiei: Bogdan Dane, de 30 de ani, din Craiova. Pe parcursul cercetărilor, ofiţerii BCCO Craiova au mai stabilit că bărbatul recolta fragmente de plante de câte ori venea pe acolo, pe care le vindea sau le consuma el, împreună cu alţi prieteni. Având în vedere că plantele ajunseseră la maturitate şi puteau fi recoltate oricând, anchetatorii au luat decizia prinderii în flagrant a cultivatorului.

Astfel, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, ofiţerii BCCO Craiova, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul SOS Craiova şi jandarmilor GJMb Craiova, beneficiind de suportul de specialitate al SRI – Direcţia Judeţeană Dolj, în noaptea de 14 spre 15 septembrie 2011, au oprit în trafic, la intrarea în Craiova, pe DN 70 Caracal – Craiova, un autoturism în care se aflau Bogdan Dane şi Zoltan S., de 26 de ani, ambii din Craiova. În interiorul autoturismului, între scaunele din faţă, poliţiştii au găsit aproximativ 15 grame de canabis. Cei doi craioveni au fost duşi la sediul DIICOT Craiova pentru audieri, iar pe 15 septembrie, oamenii legii au efectuat mai multe percheziţii domiciliare acasă la Bogdan Dane, la adresa unde acesta dormea în mod constant, precum şi la o baracă aparţinând unei societăţi comerciale din Craiova, de unde acesta avea cheile de acces. În urma descinderilor au fost descoperite şi ridicate patru plicuri din material plastic dintre care trei prezentau urme vegetale de culoare verde-oliv. În baza probatoriului administrat în cauză, procurorul de caz a dispus reţinerea pentru 24 de ore a lui Bogdan Dane şi cercetarea în stare de libertate a lui Zoltan S. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de cultivare şi trafic de droguri de risc, cel dintâi fiind prezentat Tribunalului Dolj care i-a emis mandat de arestare preventivă. În plus, în aceeaşi zi, oamenii legii au recoltat de pe plantaţia respectivă cantitatea de 3,700 kg masă verde de canabis.

Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova l-au trimis în judecată pe Bogdan Dane pentru trafic de droguri de risc, dosarul fiind înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj pe 1 noiembrie 2011. Pe 2 mai 2012 instanţa a pronunţat soluţia pe fond. Conform sentinţei penale nr. 190, craioveanul a fost găsit vinovat de trafic de droguri de risc, fiind condamnat la 3 ani de închisoare. Instanţa a dispus suspendarea executării pedepsei pe un termen de încercare de 6 ani, timp în care tânărul trebuie să respecte o serie de obligaţii, între care şi aceea de a se supune măsurilor de control, tratament sau îngrijire în scopul dezintoxicării. În plus, acesta trebuia să achite 3.600 lei cheltuieli judiciare către stat. Bogdan Dane a făcut apel, soluţionat vinerea trecută, pe 7 noiembrie, de Curtea de Apel Craiova. Judecătorii de aici au respins, ca nefondat, apelul bărbatului, care a rămas cu aceeaşi pedeapsă. Hotărârea Curţii de Apel Craiova nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.