Europarlamentarul Marian Jean Marinescu: „Ne mai trebuie educaţie ca să putem avea alegeri corecte”

0
364

Europarlamentarul Marian Jean Marinescu a încercat să-şi susţină colegii aflaţi în campania electorală pentru alegerile parlamentare nu prin vorbe, ci prin fapte. Faţă-n faţă cu electoratul doljean, preşedintele PDL Dolj a prezentat proiecte viabile de dezvoltare a comunităţii locale, de creare de noi locuri de muncă şi a susţinut că nu măsurile populiste sunt soluţia, ci investiţiile. Marinescu nu crede în sondajele de opinie şi spune că electoratul este mult mai deştept şi înţelege foarte bine care este drumul României, care este viitorul acestei ţări şi speră ca ziua de 9 decembrie să fie un nou început.  

 

D-le Marinescu suntem cu două zile înainte de alegerile parlamentare. Aveţi suficientă experienţă politică să ne spuneţi care este particularitatea acestei campanii. Cu ce se diferenţiază ea faţă de toate celelalte?

Este pentru prima oară când nu am avut dezbateri, când nu s-au prezentat oamenilor proiecte, când nu li s-a spus nimic despre viitorul lor. Campania de acum a fost o continuare a referendumului. S-a discutat doar despre Băsescu. Noi i-am invitat pe colegii din USL să participe la dezbateri televizate pe teme economice şi nu au refuzat.

Sondajele nu vă dau favoriţi. Dar sunt oarecum suspecte pentru că marja este prea mare. Unele dau USL cu 60%, altele cu 46%. Care credeţi că este situaţia reală?

Am văzut o puzderie de sondaje şi mă întreb de ce este nevoie ca în aceste sondaje să se dea un scor pentru USL foarte mare.  La un scor de 60%, cred că ar trebui să stea acasă, ori reprezentanţii USL sunt activi pe toate drumurile. Sunt foarte activi şi pe tema persoanei care va fi desemnată prim-ministru de către preşedinte, ceea ce ridică din nou mari semne de întrebare asupra sondajelor. Eu niciodată nu am crezut în sondaje, iar de data aceasta rezultatele sondajelor de opinie prezentate mă fac să am rezerve şi mai mari. Uitaţi-vă ce diferenţe sunt între rezultate: de la 48%  la 60%. Este inimaginabil. Sunt două posibilităţi: ori cei care fac sondajele sunt complet neprofesionişti sau părtinitori, ori cei care răspund nu ştiu la ce întrebări răspund. Am văzut un sondaj în care UDMR avea sub 5%. Iertaţi-mă, dar cum vedeţi un sondaj cu UDMR sub 5%, aruncaţi-l la coş. UDMR nu poate cădea sub 5% decât dacă este o prezenţă la vot de peste 70%, având în vedere disciplina electoratului lor. Poveştile că celelalte două partide pot să le ia din voturi sunt poveşti.

„Dacă nu se menţine deficitul bugetar, România ar putea intra în dificultăţi financiare mai repede decât Grecia”

Dar care a fost strategia ARD de campanie? Pe ce aţi pus accent? Ce aşteptări au oamenii de la parlamentari?!

Românii au înţeles că nu măsurilor populiste sunt soluţia. Guvernul USL a greşit când a tăiat finanţarea investiţiilor şi a desfiinţat 100.000 de locuri de muncă, în 2013. Eu cred că dacă va câştiga alegerile, USL va mări taxele şi impozitele pentru a putea rambursa datorii externe de peste 5 miliarde de euro. În această perioadă a scăzut absolut tot: producţia industrială, importurile, exporturile, produsul intern brut PIB. De la o prognoză de doi la sută creştere, cred că la sfârşitul anului vom avea o scădere a PIB, ceea ce ne va aduce foarte mari probleme. Pentru că nu mai sunt încasări la buget, economia fiind în mari probleme, nu au avut din ce să plătească pomenile electorale, iar Ministerul de Finanţe a dat drumul inflaţiei. Cei care spun că au primit ceva, de fapt au pierdut, pentru că prin inflaţie preţurile au crescut foarte mult şi este cea mai mare creştere a preţurilor într-o perioadă de şase luni. Oamenii nu au câştigat absolut nimic, dimpotrivă, inflaţia şi creşterea preţurilor le-a luat din buzunar cel puţin 100 de lei pe lună în toată această perioadă de şase luni de guvernare USL.

Cum vedeţi România în 2013?

Dacă nu se menţine deficitul bugetar, România ar putea intra în dificultăţi financiare mai repede decât Grecia. Nu există o altă soluţie, nu sunt poveşti miraculoase. În momentul în care nu îţi respecţi angajamentele faţă de Europa,  Comisia Europeană, Banca Mondială, Banca de Dezvoltare Europeană nu îţi vor mai acorda creditele. În acel moment România are o problemă şi poate intra mult mai repede decât Grecia în dificultăţi financiare foarte mari. USL tot spune că doreşte un acord nou cu FMI-ul, dar dacă nu respectă deficitul bugetar, îmi pare rău, dar nimeni nu-l va da, iar deficitul nu se poate respecta în condiţiile de descreştere economică. Pe tot parcursul campaniei s-a continuat războiul cu preşedintele, lucru pe care îl vor face şi în 2013, iar cu guvernarea nu  au avut  şi nu vor avea nici o legătură. Au o singură ţintă pe care o vor continua. În acest timp noi, cetăţenii acestei ţări, o să avem foarte mari probleme, mai ales că aceşti oameni – pentru că nu îi pot numi guvernanţi – ştiu că săracii sunt mult mai uşor de supus şi manipulat, dar nu le pasă deloc de acest lucru. Acesta este şi motivul pentru care nu au prezentat bugetul până acum. Pentru că se vedea foarte clar că nu pot să onoreze nici un fel de promisiune. Poveştile de pe panouri şi de pe pliante sunt pentru adormit copii.

Să luăm exemplu de la francezi şi americani

Cum vă aşteptaţi să fie ziua de 9 decembrie? Mă refer strict la organizarea scrutinului. Vom avea parte de evenimente neprevăzute?!

Le transmit atât celor care se duc la vot, cât şi celor care nu se duc la vot să nu ia în seamă sondajele, pentru că aceste sondaje sunt aruncate pe piaţă din două motive: să ţină acasă electoratul care ar vota cu cei care au un scor foarte mic şi să pregătească terenul pentru o eventuală fraudă. Aşa a fost întotdeauna. Mi-e teamă că se dau sondajele ca după aceea să se încerce să se manipuleze în secţiile de votare. Dar le reamintesc că nu mai este aceeaşi situaţie ca la referendum, când au fost şase contra unu. Acum au un singur reprezentant în secţia de votare. Este adevărat că au aceleaşi persoane puse preşedinţi de secţii de votare, unii cu plângeri penale pentru neregulile pe care le-au făcut la referendum, dar sper ca totuşi de data aceasta, aceşti preşedinţi să respecte legea, pentru că altminteri vor da socoteală, indiferent cine va fi la putere.

De ce la noi toate alegerile se desfăşoară sub suspiciuni de fraudă? De ce nu învăţăm şi noi de la francezi, de la americani să fim corecţi. Eu cred că numai în felul acesta s-ar mobiliza electoratul să vină la vot….

Pentru că la noi este vorba de educaţie. Cred că vom avea alegeri corecte abia peste vreo 12 ani. Este târziu, dar trebuie să facem ceva. În Franţa, în Germania, în SUA s-a depăşit de mult perioada în care se modifică CNP-uri, se votează pe liste suplimentare de nu ştiu câte ori. V-am arătat adrese oficiale de la Evidenţa Populaţiei în care se precizează câte sute de CNP-uri au fost modificate.

Ce le transmiteţi doljenilor de Sfântul Nicolae?

Înţelepciune şi sănătate.