Barack Obama, reales preşedinte al SUA

0
380

Circa 200 de milioane de alegători americani au fost chemaţi la urne marţi, pentru a-şi alege preşedintele pentru următorii patru ani, dar şi pe membrii Camerei Reprezentanţilor şi Senatului. Barack Obama a fost reales preşedinte al Statelor Unite, depăşind pragul de 270 de  „mari electori”, necesar pentru a-l învinge pe rivalul său republican, Mitt Romney, au anunţat posturile de televiziune CNN, MSNBC şi CBS. La scurt timp după ora 04.00 GMT (06.00 ora României), preşedintele democrat în exerciţiu era sigur că şi-a asigurat un al doilea mandat, obţinând 303 mari electori, faţă de 206, cât a obţinut adversarul său. Singurul stat unde nu se cunoşteau rezultatele era Florida, dar diferenţa dintre competitori era mult prea mare pentru ca cei 29 de „mari electori” de aici să mai poată schimba ceva.

La scurt timp de la anunţarea victoriei, de către toate televiziunile, Barack Obama a postat pe Twitter un mesaj în care afirmă „Totul s-a întâmplat cu ajutorul vostru. Mulţumesc”. „Suntem cu toţii împreună. Astfel am făcut campanie şi astfel suntem. Mulţumesc – bo”, a continuat preşedintele, într-un nou mesaj postat pe Twitter, pe care l-a semnat cu iniţialele numelui său. Într-un al treilea mesaj, candidatul democrat scrie, simplu, „Încă patru ani” şi adaugă o fotografie în care apare îmbrăţişând-o pe soţia sa, Michelle Obama.

„Vă mulţumesc pentru că aţi crezut în mine până la capăt”

În discursul victoriei, susţinut ieri în McCormick Place din Chicago, în faţa a zeci de mii de susţinători, Obama le-a transmis un mesaj tuturor americanilor: „În această seară, la aceste alegeri, voi, poporul american, aţi demonstrat că, deşi drumul a fost lung şi greu, pentru SUA ce e mai bun abia acum urmează. Vreau să mulţumesc fiecărui american care  a participat la aceste alegeri, (…) fie că aţi ţinut o pancartă cu Obama sau una cu Romney, vocea voastră a contat. Tocmai am vorbit cu guvernatorul Romney şi l-am felicitat pentru campania lui. (…) Vă mulţumesc pentru că aţi crezut în mine până la capăt, dincolo de toate suişirile şi coborâşurile. M-aţi ridicat de-a lungul acestui drum şi vă sunt recunoscător. (…) Vreau să îi mulţumesc prietenului meu şi partenerului din ultimii patru ani, cel mai bun vicepreşedinte pe care şi l-ar putea dori cineva, Joe Biden. Şi nu aş fi bărbatul care sunt astăzi fără femeia care, acum 20 de ani, a acceptat să îmi fie soţie. Michelle – vreau să spun asta public – , nu te-am iubit niciodată mai mult şi nu m-am simţit nicicând mai mândru văzând cum ţara se îndrăgosteşte de tine, în calitate de primă doamnă. (…) Mă întorc la Casa Albă mai hotărât şi inspirat ca niciodată. În această seară, aţi votat pentru acţiune, nu politica de zi cu zi. În următoarele luni, sunt hotărât să lucrez cu ambele partide, pentru a rezolva problemele care ne aşteaptă. (…) Vă mulţumesc! Nu am fost niciodată mai încrezător în aceste State Unite”.

Romney şi-a recunoscut înfrângerea

Candidatul republican Mitt Romney şi-a recunoscut, marţi seara, înfrângerea, afirmând că l-a sunat pe preşedintele Barack Obama pentru „a-l felicita pentru victorie”. „Am dat totul pentru această campanie”, a declarat el la Boston (nord-est), în faţa a mii de susţinători, cărora le-a mulţumit. El i-a adresat mulţumiri şi coechipierului său, Paul Ryan. Cu un mic zâmbet pe buze şi tonul plin de demnitate, fostul guvernator de Massachusetts a declarat că se roagă „pentru reuşita preşedintelui” în aceste „vremuri de mare restrişte pentru America”.

În Senat şi în Camera Reprezentanţilor majorităţile rămân la fel

Democraţii sunt pe cale să îşi păstreze majoritatea în Senatul american în urma alegerilor de marţi, au anunţat posturile de televiziune Fox News şi CNN. Republicanii ar fi trebuit să câştige patru mandate pentru a obţine majoritatea de 100 de locuri în Senat, dar au pierdut cel puţin trei, în statele Massachusetts, Virginia şi Indiana. Şi în Camera Reprezentanţilor lucrurile rămân neschimbate, în sensul că republicanii îşi păstreze majoritatea, după cum anunţă televiziunile americane. Aceste rezultate confirmă estimările dinaintea scrutinului. Republicanii au preluat controlul asupra Camerei Reprezentanţilor în alegerile de la jumătate de mandat, în 2010. După doi ani de blocaj între un Senat dominat de democraţi şi o Cameră a Reprezentanţilor cu majoritate republicană, Mitt Romney le-a cerut, marţi seară, celor două tabere să colaboreze.

Ce state au câştigat Obama şi Romney

Sistemul electoral american se bazează pe „marii electori”, în dreptul numelui fiecărui stat fiind scris numărul de „mari electori” deţinuţi. Candidatul care obţine cel mai mare număr de voturi într-un stat îşi adjudecă toţi „marii electori” din statul respectiv, cu excepţia statelor Maine şi Nebraska, ce le repartizează în mod proporţional.

BARACK OBAMA a câştigat alegerile în – California: 55 de „mari electori”, Colorado: 9, Connecticut: 7, Districtul Columbia: 3, Delaware: 3, Hawai: 4, Illinois: 20, Iowa: 6, Maine 4, Maryland: 10, Massachusetts: 11, Michigan: 16, Minnesota: 10, Nevada: 6, New Hampshire: 4, New Jersey: 14, New York: 29, New Mexico: 5,  Ohio: 18, Oregon: 7, Pennsylvania: 20, Rhode Island: 4, Vermont: 3, Virginia: 13, Washington: 12, Wisconsin: 10.

MITT ROMNEY: Alabama: 9, Alaska: 3, Arkansas: 6, Arizona: 11, Carolina de Nord: 15, Carolina de Sud: 9, Dakota de Nord: 3, Dakota de Sud: 3, Georgia: 16, Idaho: 4, Indiana: 11, Kansas: 6, Kentucky: 8, Louisiana: 8, Mississippi: 6, Missouri: 10, Montana: 3, Nebraska: 5, Oklahoma: 7, Tennessee: 11, Texas: 38, Utah: 6, Virginia de Vest: 5, Wyoming: 3.

Cum şi-au petrecut cei doi competitori ziua de alegeri

Mitt Romney, candidatul republican la preşedinţia SUA, a votat, marţi, împreună cu soţia sa, Ann, în orăşelul Belmont (statul Massachusetts). Apoi, şi-a petrecut o mare parte a zilei efectuând o vizită la un sediu de campanie din statul-cheie Ohio (nord), pentru a mulţumi voluntarilor. Însoţit de fiul său Tagg şi de partenerul său de cursă, Paul Ryan, el a dat asigurări că se află „pe punctul de a schimba America, pentru a-i ajuta pe oameni într-un fel în care nu şi-au imaginat că pot fi ajutaţi, cu locuri de muncă bune şi salarii net mai mari”. Ulterior, Romney şi Ryan s-au deplasat la Boston, unde au aşteptat rezultatele. Barack Obama, care a votat anticipat pe 25 octombrie, a alocat o parte a zilei de marţi ritualului de a juca baschet în zilele de alegeri, cu câteva ore înainte de anunţarea primelor rezultate, susţin jurnalişti care îl însoţesc pe preşedintele american. În cursul dimineţii, acesta s-a deplasat la unul din sediile de campanie pentru a le mulţumi voluntarilor.

Singurul democrat reales preşedinte după Clinton

După 1945, un singur democrat a fost ales de două ori la conducerea Statelor Unite, şi anume Bill Clinton, într-o situaţie economică mult mai bună decât cea actuală, marcată de un nivel al şomajului de 7,9%. Nici un preşedinte american nu a fost reales până în prezent atunci când rata şomajului depăşea 7,2%. Cei care au stat de vorbă cu el vorbesc de un preşedinte rezervat, cerebral, dar şi foarte competitiv, căruia nu-i place să piardă nici în politică, nici la baschet. De partea cealaltă, fostul om de afaceri multimilionar Mitt Romney îşi încheie, odată cu eşecul la alegerile prezidenţiale de marţi, o carieră plină de succese profesionale, dar punctată de eşecuri politice, în special din cauza imaginii sale de oportunist, de care nu a reuşit să se distanţeze niciodată. În vârsta de 65 de ani, acest mormon, tatăl a cinci băieţi şi bunic de 18 ori, acesta a fost guvernator al statului Massachusetts din 2003 până în 2007.

Felicitările au curs din toate părţile

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a fost primul care a reacţionat la ştirea privind victoria lui Obama, declarându-se „foarte bucuros” de acest lucru ieri. „Foarte bucuros de realegerea preşedintelui Obama”, a scris Van Rompuy în olandeză pe contul său de Twitter, înainte de alte două mesaje în olandeză şi franceză. Ulterior, Van Rompuy şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, au publicat un comunicat comun în care i-au adresat „felicitări călduroase preşedintelui Obama pentru realegere. Statele Unite sunt un partener strategic al Uniunii Europene şi noi vrem să continuăm cooperarea strânsă stabilită cu preşedintele Obama în ultimii patru ani, pentru a consolida relaţiile bilaterale şi a înfrunta împreună provocările globale, în special în materie de securitate şi economie”. Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a afirmat, tot pe contul său de Twitter, că „Parlamentul European speră să construiască pe baza relaţiei transatlantice puternice şi complete cu preşedintele Obama”. Tot pe Twitter, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, i-a adresat „felicitări călduroase” preşedintelui Obama şi a apreciat că „legătura transatlantică rămâne în continuare la fel de importantă pentru pace şi securitate”, şi că „preşedintele Barack Obama a dat dovadă de un mare leadership menţinând-o puternică”.