Primăria Craiova dă autorizaţii cu film foto

0
372

Primarul Lia Olguţa Vasilescu a declarat că nu mai aprobă nici o autorizaţie pentru spargerea de străzi, chiar şi dacă o astfel de cerere vine din partea unei companii, şi se referă la introducerea conductelor de utilităţi, dacă solicitantul nu aduce şi o fotografie de la faţa locului. Un consilier local i-a demonstrat că există şi excepţii. 

Potrivit primarului, mai nou, fiecare firmă sau chiar companie care are de făcut o lucrare ce afectează strada şi solicită de la Primăria Craiova o cerere de spargere a asfaltului trebuie să aducă şi o fotografie de la faţa locului. Olguţa Vasilescu susţine că a decis să nu mai dea nici un aviz în lipsa acestei poze, care ar ajuta-o să nu greşească în privinţa stării în care se află asfaltul. „Ca să ştiţi şi dumneavoastră că Olguţa Vasilescu nu mai semnează autorizaţii de spargere pentru nici o stradă, care e în garanţie sau care are asfalt bun. La ora actuală, primarul semnează numai pe bază de fotografie autorizaţiile de intervenţie. Acolo unde văd că există asfalt şi este într-o stare bună, nu mai dau autorizaţie decât cu o singură condiţie: subtraversarea. Dacă vrea – bine, dacă nu vrea – iarăşi bine”.

Picamerele au verde la avarii

Lia Olguţa Vasilescu susţine că regimul acesta se va aplica în toate cazurile, mai puţin într-o singură situaţie. Acolo unde o conductă de alimentare cu  apă, o ţeavă de canalizare sau, mai grav, o conductă de gaze se fisurează sau, pur şi simplu, crapă sub asfalt, autorităţile le dau voie echipelor de intervenţie să acţioneze. Autorităţile spun că muncitorii vor primi verde pentru spargerea străzii, fiind necesară remedierea avariei. Picamerele vor perfora asfaltul fără a se mai ţine cont că acolo nu exista nici măcar o gropiţă, ba, din contră, stratul de bitum era nou-nouţ. „Sunt însă foarte multe lucrări de intervenţie în care s-a spart conducta de apă şi se intervine imediat. Atunci se sparge strada pentru că nu există altă variantă. Asta e situaţia”, a mai spus primarul.

Canalizare cu ultimatum în gard

Primii care  sunt afectaţi de această decizie, potrivit autorităţilor, vor fi craiovenii din cartierele Bariera Vâlcii şi Romaneşti. În aceste zone s-au început lucrările de canalizare şi alimentare cu apă, iar primarul spune că abonaţii care nu îşi vor face branşamentele în timp util, adică înainte de a se turna asfaltul, vor rămâne fără canalizare sau apă potabilă în curte, chiar dacă utilităţile vor fi aduse până aproape de porţile lor, la mijlocul străzii. „Am organizat o acţiune să intrăm cu apă potabilă şi canalizare în cartierul Romaneşti, Catargiu, Brestei şi Bariera Vâlcii. Şi angajaţii Primăriei pun afişe pe străzile respective, iar cine vrea să se branşeze să o facă acum pentru că, în momentul în care vom turna asfalt, nu îi mai las să mai intervină acolo. Cine nu vrea să procedeze aşa, atunci să-şi facă puţ forat în curte”.

Excepţia lui Marinescu

Nu este peste tot aşa, a contrazis-o unul dintre consilierii municipali. Alesul Dorel Marinescu i-a spus primarului, în şedinţa de miercuri a CLM Craiova, că excepţia se întâlneşte chiar în Craiova, pe strada „Dezrobirii”. „Atunci de ce, totuşi, le mai permitem să parcurgă străzile? Uitaţi-vă să vedeţi în ce hal este strada Dezrobirii!”, a spus Marinescu. Acesta a relatat că, în cazul respectiv, strada a fost spartă pe o porţiune transversală şi că, la cum arată spărturile, cu siguranţă că asfaltul urmează să fie refăcut prin peticire, nicidecum prin turnarea de asfalt nou. „Strada a fost spartă transversal, deşi puteau să fie puse două conducte, una pe stânga şi una pe dreapta, astfel încât să nu se distrugă întreg covorul asfaltic. Întrebarea e când aceste străzi vor fi aduse din nou la starea iniţială?”. „Unde îi vedeţi că sparg şi că asfaltul e întreg, anunţaţi-ne”, a venit şi răspunsul primarului.