Bolnavii de SIDA din nou pe marginea prăpastiei – Criza de medicamente revine

0
462

După ce la începutul anului au văzut moartea cu ochii din cauza lipsei tratamentului necesar, bolnavii de SIDA sunt acum ameninţaţi de o nouă criză a medicamentelor. Dacă sumele de bani alocate nu vor fi suplimentate în regim de urgenţă, cel mai probabil peste doar câteva luni, persoanele seropozitive se vor afla din nou într-o situaţie limită.

În Craiova singura unitate sanitară ce are în îngrijire bolnavi de HIV/SIDA este Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş”. Nu mai puţin de 200 de persoane de pe raza judeţului Dolj primesc de aici tratamentul care îi ţine în viaţă. Nu se ştie, însă, pentru cât timp farmacia spitalului va mai asigura acest tip de medicaţie. Luând în calcul previziunile medicilor, până la toamnă, atunci când criza fără sfârşit în care se zbate sistemul sanitar îi va pune iarăşi la grea încercare pe pacienţi. De altfel, un avertisment în acest sens a fost lansat de mai mult timp de specialişti. Fondurile prevăzute pentru acest an în cadrul subprogramului naţional de tratament şi monitorizare a persoanelor cu infecţie HIV/SIDA şi tratamentul postexpunere nu sunt suficiente. Acestea ar asigura medicaţia doar până în luna august a.c. Prin urmare este foarte probabil, dacă lucrurile nu vor căpăta o cu totul altă întorsătură, ca din nou bolnavii să bată în zadar drumul până la poarta spitalului în căutarea pastilelor care să-i ţină în viaţă. Cu atât mai grav cu cât tratamentul de care au nevoie pacienţii cu SIDA nu se găseşte în farmaciile cu circuit deschis.

Sumele alocate sunt insuficiente

Previziunile deloc încurajatoare pentru bolnavii de SIDA sunt confirmate şi de managerul Spitalului „Victor Babeş”, conf. dr. Iulian Diaconescu. Acesta recunoaşte că fondurile alocate pentru tratamentul HIV/SIDA se vor epuiza cel mai probabil în toamna acestui an. Situaţie în care criza existentă la începutul anului se va repeta. „După cum se ştie au mai fost probleme cu asigurarea tratamentului pentru infecţia HIV/SIDA. S-ar putea ca din toamnă să apară din nou disfuncţionalităţi pentru că fondul alocat, de 39 de miliarde de lei, este totuşi insuficient. După socotelile realizate de specialiştii noştri se pare că banii nu vor ajunge până la sfârşitul anului. Şi acum întâmpinăm mici dificultăţi pentru că până la demararea activităţii de licitaţie trec 59 de zile. Abia pe 30 mai a.c se închide această procedură şi pe 31 mai a.c. vom putea să facem contractele cadru şi contracte subsecvente pentru a aduce medicamente. Sunt 2-3 persoane care timp de o săptămână s-ar putea să rămână din trei antiretrovirale cu două”, a declarat conf. dr. Iulian Diaconescu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Craiova.

Întreruperea tratamentului pune viaţa bolnavilor în pericol

În aceste condiţii, foarte probabil mulţi dintre bolnavii de SIDA vor fi nevoiţi să-şi întrerupă tratamentul, iar cel mai mare pericol într-o asemenea situaţie este ca organismul să nu mai reacţioneze la medicamentaţie. Obligatoriu în acest caz este ca medicamentele administrate să fie mult mai puternice. În plus, întreruperea tratamentului îi expune pe bolnavi la riscuri majore, vizibile în timp. Potrivit specialiştilor, ratarea unei scheme de tratament poate fi echivalentă chiar cu mai puţine şanse de viaţă. Practic, fără medicaţia necesară imunitatea organismului scade dramatic.

Nici costurile suplimentare nu trebuie neglijate. În medie, o schemă continuă de tratament costă 1.500 de dolari pe lună. Dacă medicaţia este schimbată, atunci se impun noi eforturi financiare. Cum medicamentele se acordă gratuit, statul trebuie să acopere şi efectele birocraţiei, asta însemnând bani mai mulţi pentru achiziţionarea de noi medicamente. „Este foarte important să avem medicamentele de urgenţă pe care să le folosim la bolnavii care reclamă intervenţia noastră cum ar fi antibioticele majore. Există unele disfuncţionalităţi legate şi de birocraţie pentru că o licitaţie lansată pentru un produs durează peste 50 de zile. Şi atunci apar unele deficienţe de această natură”, mai spus managerul de la Boli Infecţioase.