Recensământul populaţiei: Evaluare la dimensiuni reale privind ponderea comunităţii rome

0
377

Prefectura Dolj a găzduit, ieri, reuniunea cu tema „De la realităţi ale comunităţilor rome, la politici naţionale”, dezbatere la care au participat prof.univ.dr. Vergil Voineagu, preşedintele Institutului Naţional de Statistică, preşedintele Subcomisiei pentru Populaţie şi Dezvoltare a Senatului – Tudor Udriştoiu, François Farah, reprezentantul Fondulului ONU pentru Populaţie în România, Nicolae Giugea, prefectul judeţului Dolj, Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Marinică Dincă, viceprimar al Municipiului Craiova, precum şi organizaţii ale societăţii civile centrale şi locale, alături de comunităţi de romi.

Întâlnirea a fost structurată pe sesiuni, lucrările primei dintre acestea fiind concentrate asupra problemelor legate de starea de sănătate a populaţiei rome, în condiţiile în care încă nu există rapoarte complete, care să reflecte situaţia reală a stării de sănătate a membrilor acestei comunităţi. Însă din studiile şi datele statistice, realizate până acum, reiese că populaţia romă se confruntă cu importante probleme de sănătate publică şi cu cea mai mare lipsă de informare în domeniul educaţiei sanitare. «Ne propunem nu să schimbăm „ceva”, ci să contribuim major la schimbarea statutului de „defavorizată” şi „vulnerabilă” al acestei minorităţi „majoritare” a României», a afirmat în debutul întâlnirii Tudor Udriştoiu.

Directorul INS: „Populaţiei României va marca o scădere destul de mare”

La rândul său, Francois Farah, reprezentantul ONU în România, a subliniat cât de important este ca problema să fie abordată în mod deschis şi tranşant, nu doar la nivel central, ci mai ales la nivel local, unde realitatea este percepută în mod direct. Astfel, Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor, care va avea loc în această toamnă – tema celei de-a doua sesiuni de dezbatere – este o oportunitate ce trebuie valorificată: oferă date importante despre ponderea acestei etnii, raportată la populaţia României, evaluată la dimensiuni reale. Subiectul a fost prezentat pe larg de preşedintele Institutului Naţional de Statistică, prof.univ.dr. Vergil Voineagu, care a afirmat că în urma recensământul pilot a ieşit la iveală „o realitate care a suferit în ultimul deceniu mutaţii importante şi care, în lipsa instrumentelor de comensurare adecvate – am în vedere migraţia externă – şi nu mă sfiesc să o spun, nu mai este în prezent evaluată corect”. „Numărul populaţiei României va marca o scădere, nu prezumtiv ci chiar, în mod sigur, destul de mare faţă de recensământul din 2002 şi, ceea ce este şi mai greu de justificat, faţă de datele rezultate din statisticile noastre curente. De aici, şi îngrijorarea mea majoră, care este determinată nu atât de desfăşurarea recensământului, ca atare, cât de modul în care vor fi receptate rezultatele acestuia, credibilitatea lor în condiţiile în care vor fi numeric semnificativ sub nivelul aşteptat. (…) Toate informaţiile venite, mai ales din ţările europene în care se află la lucru persoane din România, converg, aşa cum spuneam, către o scădere puternică a populaţiei stabile a ţării”, a explicat şeful Institutului Român de Statistică.

Romii, încurajaţi să participe la recensământ

În acest sens, INS a organizat acţiuni pentru a fi identificate posibile soluţii pentru probleme privind, de pildă, migraţia externă a personalului medical sau declararea identităţii persoanelor de etnie romă la recensământ. În această ultimă direcţie s-a semnat săptămâna trecută un protocol de colaborare între Institutul Naţional de Statistică şi organizaţiile Sistemului ONU pentru dezvoltarea unui proiect având ca principal obiectiv susţinerea unei campanii de promovare a recensământului în rândul populaţiei de etnie romă. Proiectul, care se bucură de susţinere financiară din partea sistemului ONU, prevede antrenarea ONG-urilor pentru romi în a pleda pentru recensământul populaţiei, participând totodată, la activităţile de perfecţionare a instrumentarului recensământului şi recrutarea unor recenzori de etnie romă competenţi şi bine pregătiţi. „Se vizează activităţi pe două paliere: în rândul populaţiei rome, pentru a-i câştiga încrederea în recensământ şi în rândul populaţiei largi, pentru a-i putea schimba percepţia şi comportamentul faţă de populaţia romă”, a afirmat preşedintele INS, Vergil Voineagu.