Concert pentru pian şi orchestră, cu solistul Viniciu Moroianu

0
336

Concertul simfonic din această seară al Filarmonicii „Oltenia” – ultimul înainte de debutul celei de-a XXXIX-a ediţii a Festivalului Internaţional „Craiova Muzicală” (9 noiembrie – 3 decembrie a.c.) – îl readuce pe scena acestei instituţii de pianistul Viniciu Moroianu. Îşi dă concursul Orchestra Simfonică, sub bagheta dirijorului clujean Matei Pop, aflat, totodată, la Craiova, în ipostaza de compozitor: lucrarea sa „Movimento per archi” este interpretată în primă audiţie. Programul mai cuprinde Concertul nr. 2 în La major pentru pian şi orchestră, de Franz Liszt, poemul simfonic „Vltava”, de Bedrich Smetana, şi Uvertura operei „Die Meistersinger von Nürnberg” („Maeştrii cântăreţi din Nürnberg”), de Richard Wagner. Concertul începe la ora 19.00, iar un bilet costă 15 lei (8 lei pentru elevi, studenţi, pensionari).

Matei Pop

Născut la Cluj-Napoca, în 1980, într-o familie de muzicieni, Matei Pop a studiat la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, urmând în paralel secţiile de dirijat şi compoziţie, pe care le-a absolvit în anul 2005, ca şef de promoţie. Formaţiei sale multilaterale i se adaugă studiul mai multor instrumente – pian, trombon, flaut, percuţie, violoncel –, ca şi experienţa acumulată în calitatea de dirijor permanent al Orchestrei de cameră „Victor Papilian”, unde, timp de şase ani (2001-2007), a asigurat atât conducerea muzicală, cât şi managementul concertelor. Totodată, a absolvit stagii de perfecţionare şi cursuri de măiestrie dirijorală în Italia, Ungaria şi Elveţia.

În 2007, după masteratul în dirijat, a devenit cadru didactic al Academiei de Muzică din Cluj-Napoca, în cadrul căreia este dirijor al Orchestrei studenţeşti „Antonin Ciolan” şi al Ansamblului de muzică contemporană „Ad Hoc”. Anul acesta a obţinut titlul de doctor în muzicologie cu teza „Rigoare şi libertate în elaborarea secţiunii dezvoltare a formei de sonată”. Matei Pop s-a remarcat în egală măsură şi în calitate de compozitor. Lucrările sale au fost interpretate şi înregistrate atât în ţară, cât şi în străinătate, unele obţinând premii la concursuri naţionale şi internaţionale. „Movimento per archi” („Mişcare pentru orchestră de coarde”), scrisă în primăvara anului 2004, îşi propune elaborarea unei forme de sonată pe baza unui limbaj melodico-armonic contemporan.

Viniciu Moroianu

Viniciu Moroianu s-a născut la Bucureşti, în 1962, de asemenea într-o familie de muzicieni. În 1985 a absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, unde a studiat cu prof. Gabriel Amiraş (discipol al lui Heinrich Neuhaus la Conservatorul din Moscova şi, mai târziu, profesor la Trossingen/Germania). De asemenea, a studiat pe parcursul mai multor ani cu maeştrii Constantin Bugeanu, Pascal Bentoiu, Doru Popovici. Ca student, a debutat cu Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, în 1983, şi a susţinut primul recital la Ateneul Român, în 1985.

A participat la festivaluri internaţionale ca „George Enescu”, „Dinu Lipatti”, precum şi în Slovacia, Austria, Costa Rica. Din 2003 este solist invitat permanent la Filarmonica „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea. În 2005 a obţinut titlul de doctor în muzică, cu teza „Două secole de gândire componistică reflectate în creaţia pentru pian solo a lui Dinu Lipatti”. În prezent, este conferenţiar universitar la catedra de pian principal a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Este membru fondator al Societăţii Române „Mozart” din Cluj-Napoca şi consilier al Societăţii Filarmonice din Câmpina.