Săptămâna trecută, a fost depistat pe Aeroportul Internaţional “Henri Coandă”, un cetăţean rus, de 42 de ani, în timp ce încerca să părăsească teritoriul României, având asupra sa documente şi hărţi geologice emise de autorităţi ale statului român, conţinând informaţii şi date clasificate privitoare la zăcămintele de cupru şi metale rare aferente exploatărilor Moldova Nouă şi SUVOROV. Cetăţeanul rus are şi în prezent interdicţie de a părăsi Capitala.
Întregul caz, extrem de complex, a fost instrumentat de procurorii DIICOT, pe baza informaţiilor puse la dispoziţie de Serviciul Român de Informaţii, care de altfel a precizat într-un comunicat de presă că potrivit competenţelor legale, în cadrul unei operaţiuni derulate de SRI, s-au obţinut informaţii importante pentru securitatea naţională a României, relevante pentru securitatea economică şi protecţia informaţiilor clasificate, cu privire la existenţa unei acţiuni de culegere ilegală de informaţii, inclusiv din categoria celor clasificate. „Evoluţia cazului a fost determinată şi de iminenţa scoaterii din ţară, la 19 octombrie 2012, prin punctul de frontieră Otopeni, de către cetăţeanul rus, a unor documente oficiale, unele având caracter clasificat, care, prin obţinere şi diseminare neautorizată, afectează interesele economice ale României”, se precizează într-un comunicat remis de SRI.
Se continuă cooperarea cu DIICOT
Procurorii DIICOT fac verificări privind autenticitatea documentaţiei, caracterul clasificat al informaţiilor şi documentelor, impactul negativ asupra securităţii naţionale, precum şi efectele produse asupra economiei naţionale şi mediului concurenţial, urmând ca, raportat la probatoriul administrat, să fie dispuse măsurile legale în cauză. „În acest context, SRI a informat DIICOT cu privire la elemente constitutive ale unor infracţiuni în care au fost implicaţi expertul rus, precum şi cetăţeni români. În faza actuală de cercetare a circumstanţelor săvârşirii faptelor ce fac obiectul investigaţiilor de către autorităţile române, SRI continuă cooperarea cu reprezentanţii DIICOT, conform legii şi Protocolului de Cooperare, pentru prevenirea oricăror riscuri şi ameninţări la adresa securităţii naţionale, respectiv prezervarea intereselor României”, se subliniază în comunicatul SRI.
Ambasada Rusiei susţine că nu a fost informată
În fapt, s-a reţinut că factori de decizie din cadrul SC IPROMIN SA Bucureşti au divulgat către persoane din mediul de afaceri din Federaţia Rusă informaţii şi documente clasificate referitoare la zăcămintele de cupru şi metale rare din zona Moldova Nouă, mai exact zăcământul de banatite şi zăcământul „SUVOROV”. Ambasada Rusiei la Bucureşti a precizat că nu a fost informată de autorităţile române despre cetăţeanul rus depistat pe aeroport cu documente clasificate ale IPROMIN SA şi că va cere clarificări printr-o notă verbală trimisă MAE român. Secţia Consulară nu a fost contactată nici de cetăţeanul rus menţionat în legătură cu acest caz. Conducerea IPROMIN a susţinut că angajaţii nu au dat documente clasificate oamenilor de afaceri ruşi, precizând că firma are negocieri pentru servicii de proiectare cu o societate din România care reprezintă o firmă internaţională ce foloseşte specialişti din Federaţia Rusă pentru consultanţă tehnică.
Moldomin SA, societate în lichidare din 2012
Licenţa de exploatare pentru cariera de banatite de la Moldova Nouă, invocată în ancheta DIICOT privind scandalul de spionaj, aparţine Moldomin SA Moldova Nouă, societate aflată în lichidare din 2010 şi ale cărei active, vizate de o firmă cu birou la Moscova, au făcut obiectul unui scandal. Moldomin se află în faliment din 4 noiembrie 2010, iar în septembrie 2011 lichidatorul, RTZ & Partners, a anunţat că firma Mineco AG, înregistrată în Elveţia, va prelua producătorul de cupru din Moldova Nouă şi va investi 150 de milioane de euro. Mineco este formată dintr-un grup de companii şi, potrivit lichidatorului, la acel moment avea mine în Serbia şi Bosnia. Potrivit site-ului companiei, Mineco AG are şi o reprezentanţă la Moscova. Compania trebuia să preia şi licenţa de exploatare a Moldomin Moldova Nouă, judeţul Caraş Severin, precum şi dreptul de a valorifica bunurile imobile ale firmei indispensabile exploatării.
Moldomin are o licenţă pe 20 de ani, până în 2018, pentru exploatarea zăcământului de cupru de la Moldova Nouă. Compania avea, la momentul privatizării, datorii totale de 258 milioane de lei către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului şi autorităţile locale din Moldova Nouă.