Ziua Armatei, sărbătorită cum se cuvine la Craiova

0
365

Pentru a cinsti aşa cum se cuvine memoria ostaşilor cazuţi la datorie, dar şi pentru a-i sărbători pe militarii aflaţi în serviciu, în rezervă sau în retragere, Garnizoana Craiova a organizat, ieri, la Monumentul Eroilor Români, din cimitirul Sineasca, o amplă manifestare dedicată Zilei Armatei. Evenimentul se înscrie şi în programul Zilelor Craiovei, autorităţile venind aici, ca de fiecare dată, în semn de gratitudine pentru sacrificiul înaintaşilor.

Monumentul Eroilor din cimitirul „Sineasca” a fost, ieri, punctul central al manifestărilor prilejuite de Ziua Armatei. În apropierea locului unde îşi dorm somnul de veci mulţi dintre eroii neamului, cadrele militare şi oficialităţile locale şi judeţene au adus un omagiu celor căzuţi la datorie. Nu au lipsit nici veteranii de război şi pensionarii, care au venit încă de la primele ore ale dimineţii pentru a participa la eveniment, din respect pentru camarazii de arme de odinioară, dar şi pentru a transmite gândurile bune către soldaţii care luptă pentru apărarea patriei şi pentru cei plecaţi în misiuni. De altfel, toată mobilizarea de ieri a arătat, încă o dată, că Ziua Armatei este considerată, pe bună dreptate, cea de-a doua sărbătoare naţională a ţării.

Ion Prioteasa: „Armata română se constituie într-o structură de elită”

Ceremonia a început la ora 10.00, cu intonarea Imnului Naţional al României. A urmat, apoi, o slujbă religioasă, oficiată de un sobor de preoţi militari din cadrul Garnizoanei Craiova, care s-au rugat pentru ostaşii români. După slujba de pomenire, autorităţilor publice au susţinut alocuţiuni prin intermediul cărora au subliniat rolul important pe care îl ocupă Armata în societatea românească. „Ziua de 25 octombrie poartă semnificaţia istoriei noastre, a unui trecut greu încercat şi marcat de lupte de secole ale înaintaşilor noştri pentru libertate, neatârnare şi unitate românească. Pe 25 octombrie, România îşi celebrează apărătorii patriei, pentru că este şi o zi a recunoştinţei pentru erorii fără nume, care, prin sacrificiu de sânge, au adus glorie armatei şi poporului nostru. Armata a urmat îndeaproape destinul ţării, aducându-şi contribuția necondiţionat pentru libertate şi democraţie. Astăzi, Armata română se constituie într-o structură de elită, pregătită şi capabilă să ducă la bun sfârşit misiunile încredinţate, având un important rol în menţinerea României între statele responsabile şi parteneri de încredere ai Uniunii Europene şi ai NATO”, a afirmat în discursul său preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

Un gând pentru militarii aflaţi în misiuni internaţionale

La rândul său, general de brigadă Dorin Duican, comandantul Brigăzii 2 Infanterie „Rovine”, a vorbit despre semnificaţia zilei de 25 octombrie. Acesta nu a uitat să amintească de militarii care, în momentul de faţă, se găsesc în teatrele de operaţiuni din diverse colţuri ale lumii: „Întâmpinăm astăzi cu mândrie şi satisfaţie ziua de 25 octombrie, zi care se constituie în unul din reperele istorice importante ale neamului românesc, simbolizând un moment de împlinire naţională când Armata română şi-a îndeplinit menirea firească şi a eliberat, prin luptă, întreg teritoriul românesc de sub ocupaţia fascistă. Devenită simbol al tuturor bătăliilor şi eroilor neamului românesc, această zi a rămas întipărită în sufletul românilor ca zi în care aceştia îşi sărbătoresc armata. Şi astăzi militarii români sunt la înălţimea faptelor de arme ale înaintaşilor, prin misiunile îndeplinite în ţară şi peste hotare, pentru menţinerea păcii şi pentru combaterea terorismului. La ceas aniversar, gândul nostru se îndreaptă către militarii noştri aflaţi în misiuni internaţionale şi în teatrele de operaţiuni din Afganistan şi Balcani”.

Elena Costea: „Ne aflăm azi, aici, în semn de respect şi recunoştinţă pentru ostaşi”

Cuvinte despre semnificaţia zilei de 25 octombrie a rostit şi prefectul judeţului Dolj, Elena Costea. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a vorbit depre rolul decisiv pe care l-a jucat Armata în multe momente importante din istoria ţării. „Astăzi se împlinesc 68 de ani de când Armata română a eliberat oraşul Carei, parte din Ardealul de Nord, teritoriu românesc, aflat temporar sub ocupaţie străină. 25 Octombrie reprezintă simbolul jertfelor de sânge prin care, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, s-au reîntregit hotarele româneşti din Apus, Armata română răspunzând cu onoare şi credinţă în izbânda dreptăţii neamului românesc. Alături de credinţă, familie, patrie şi drapel, armata reprezintă una dintre avuţiile de mare preţ a românilor. Tocmai de aceea ne aflăm azi aici, în semn de respect şi recunoştinţă pentru ostaşii care au plătit cu viaţa pentru România şi români, dar şi pentru cei care astăzi, cu voinţă şi vitejie, continuă să apere libertatea, demnitatea şi integritatea acestei ţări”, a afirmat Elena Costea, prefectul judeţului Dolj.

Olguţa Vasilescu: „Sunteţi instituţia cea mai iubită de români”

Primarul Lia Olguţa Vasilescu i-a felicitat pe militari, subliniid sacrificiul pe care aceştia îl depun în slujba patriei. «Astăzi este cea mai importantă zi a României, după Ziua Naţională. Este o zi foarte importantă, pentru că semnifică jertfa celor care au luptat pentru ca ţara noastră să-şi păstreze teritoriile şi graniţele. Alături de pompieri, de Biserică, sunteţi instituţia cea mai iubită de români şi în care românii au cea mai mare încredere. Nu ne-aţi dezamăgit niciodată, iar noi totdeauna vă vom preţui şi nu ne rămâne de făcut decât să vă spunem un sincer „La mulţi ani”, în numele cetăţenilor Craiovei, şi să vă asigurăm de toată preţuirea noastră», a spus Olguţa Vasilescu.

După discursuri, autorităţile au depus coroane de flori la Monumentul Eroilor români. Apoi, un detaşamant al Batalionului 20 Infanterie – „Scorpionii Negri” a defilat în aplauzele asistenţei.

 

Tot ieri a avut loc şi un eveniment aparte în viaţa oricărui militar. O nouă serie, de 43 soldaţi, gradaţi profesionişti la Batalionul de Instrucţie Comunicaţii şi Informatică “Fraţii Buzeşti”, a depus jurământul la unitatea militară de pe strada „Vasile Alecsandri”. În continuarea evenimentului, în unitatea craioveană s-a desfăşurat şi Ziua Porţilor Deschise, oaspeţii fiind invitaţi să viziteze standuri cu tehnică militară şi spaţiile de lucru.

RADU ILICEANU şi LAURA MOŢÎRLICHE