O incursiune în noul Centru de restaurare al Mitropoliei Olteniei

0
386

ÎPS Irineu, mitropolitul Olteniei, a deschis, ieri, porţile Centrului de restaurare, conservare, patrimoniu şi vizualizare, amenajat în fosta Casă Bengescu, de pe strada Brestei. În postura de gazdă, Înalt Prea Sfinţia Sa a arătat cum fostele încăperi ale imobilului, care ajunseseră într-o stare de degradare îngrijorătoare, au fost transformate în laboratoare, biblioteci, săli de prezentare şi de conferinţe, de o calitate ireproşabilă, care sunt puse de acum la dispoziţia celor care vor să se pregătească în migăloasa, dar frumoasa artă a restaurării de icoane şi manuscrise vechi. 

După ce a prezentat pe scurt istoria Casei Bengescu, care de-a lungul anilor a fost sediu pentru diverse instituţii, ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, a deschis, una câte una, uşile încăperilor care adăpostesc acum Centrul de restaurare, conservare, patrimoniu şi vizualizare al Mitropoliei Olteniei. „Centrul de restaurare reprezintă pentru noi un factor determinant al culturii şi civilizaţiei ecleziastice din Oltenia. S-a pus de multă vreme această dorinţă în aplicare şi iată că acum s-a materializat. Avem foarte mult patrimoniu de restaurat şi avem nevoie de restauratori de prestigiu care să cunoască arta restaurării şi, în acelaşi timp, să poată să redea viaţă obiectelor care aşteaptă de multă vreme în depozitele noastre. Suntem astăzi în posibilitatea de a arăta tuturor că, prin muncă şi stăruinţă, se poate realiza un asemenea centru”, s-a adresat ÎPS Irineu reprezentanţilor presei, pentru care a fost organizată special această vizită.

Interioare, decorate cu mult bun gust

Încăperile în care ultima dată a funcţionat Oficiul de Cadastru sunt practic de nerecunoscut acum. Tavanele şi pereţii distruşi de igrasie au fost refăcuţi în totalitate şi sunt tapetaţi cu o zugrăveală cu aspect de mătase italiană.  Podelele vechi au fost scoase şi înlocuite cu parchet de bună calitate peste care, în anumite încăperi, în funcţie de destinaţie, au fost aşezate covoare grele. Frumuseţea spaţiilor provine însă din lumina puternică pe care o întâlneşti mai peste tot. Aproape în toate încăperile există ferestre largi pe care restauratorii le-au păstrat întocmai şi pe care le-au pus în valoare printr-o tâmplărie solidă. Acolo unde există, mobilierul masiv, dintr-o esenţă de lemn deschisă la culoare, completează atmosfera. Bunul gust se observă şi în privinţa elementelor de decor folosite, pereţii fiind ornaţi elegant cu câte o operă de artă, semnată de maeştri ai penelului, precum Nicolae Grigorescu, sau cu câte o frumoasă icoană, cum este cazul sălii de consiliu.

40.000 de obiecte vechi îi aşteaptă pe restauratori

În mijlocul clădirii, în sala centrală, se află în curs de amenajare una dintre cele două săli ale muzeului. Icoanele şi cărţile vechi, din cele 40.000 care aşteaptă să fie scoase la lumină, vor ajunge prima dată aici. Mai întâi însă vor trece prin laboratoarele centrului, unde, cu ajutorul unor aparate de înaltă tehnologie, restauratorii vor stabili vârsta de creaţie şi deficienţele pe care le-au suferit în timp. Odată efectuat sceening-ul problemelor, obiectele ajung în sălile de restaurare, sub lupa specialiştilor. ÎPS Irineu a precizat, ieri, că aceştia vor fi formaţi în sălile de clasă ale Centrului şi provin din rândul studenţilor care se vor înscrie la disciplina Artă sacră din cadrul Facultăţii de Teologie din Craiova. „Aici vor lucra studenţii de la Artă sacră şi alţi specialişti, pentru că, prin proiect, noi avem deja înscrise colaborări şi contractări cu alte instituţii care să ne ajute să depistăm bolile, aceste probleme care apar la patrimoniul nostru”.

O bisericuţă de lemn ar putea fi ridicată în curte

ÎPS Irineu a declarat că urmăreşte să pună şi mai mult în valoare acest imobil. În completarea restaurărilor care s-au făcut, reprezentanţii Mitropoliei intenţionează să aşeze chiar în curtea Centrului o biserică veche din lemn, care este în sine un obiect de patrimoniu cu o valoare incontestabilă. „Aş dori să mă consult şi cu dumneavoastră, reprezentanţii presei, în această privinţă, pentru că intenţia noastră este ca acest loc să fie cât mai frumos reprezentat”, a spus ÎPS Irineu. Curtea se bucură, într-adevăr, de o întindere apreciabilă şi este amenajată, în acest moment, cu multă verdeaţă şi plante de decor. Cât priveşte bisericuţa, reprezentanţii Mitropoliei Olteniei au precizat că aceasta a fost identificată pe unul dintre dealurile care înconjoară Craiova şi ar trebui decât să fie transportată pentru a fi instalată aici. O bisericuţă asemănătoare se întâlneşte acum chiar în curtea Mitropoliei Olteniei în care se oficiază şi slujbe.