Astă-seară, la Filarmonica „Oltenia”: Concert al violoncelistului Răzvan Suma în cadrul turneului naţional „Vă place Bach?”

0
408

Unul dintre marii compozitorii ai lumii: Johann Sebastian Bach. Un instrument de colecţie cu valoare de patrimoniu: violoncelul Maucotel – Fournier, realizat la Paris, în 1849. Două partituri care impun o virtuozitate artistică deosebită: Integrala Suitelor pentru violoncel solo şi Variaţiunile Goldberg. Un spectacol inedit de proiecţii multimedia, asociat compoziţiilor semnate de Johann Sebastian Bach. Toate aceste elemente reunite de tânărul violoncelist Răzvan Suma, care lansează din nou o provocare iubitorilor de muzică din zece oraşe ale României: „Vă place BACH?” este întrebarea la care artistul vă invită să găsiţi răspunsul la finalul concertelor susţinute în cadrul turneului său naţional. În Craiova, Răzvan Suma ajunge astă-seară, concertul său urmând să aibă loc, cu începere de la ora 19.00, pe scena Filarmonicii „Oltenia”, şi să deschidă stagiunea de muzică de cameră a instituţiei. Preţul biletului: 15 lei (pentru elevi, studenţi, pensionari – 10 lei).

Răzvan Suma

În martie 2012, violoncelistul Răzvan Suma, unul dintre cei mai activi tineri muzicieni români, a susţinut primul său turneu naţional solo, îndeplinindu-şi, astfel, un vis drag înfiripat încă din timpul anilor de studiu. Intitulat „Vă place Bach?”, turneul a prezentat unui număr de peste 5.000 de spectatori din opt oraşe din România o premieră în domeniul muzicii clasice: prima interpretare a unui artist român, într-un singur concert, a integralei de suite pentru violoncel semnate de Bach.

Dat fiind succesul de care s-a bucurat turneul, organizatorii – Asociaţia Culturală „Analia Selis”, cu finanţarea Administraţiei Fondului Cultural Naţional, coproducător fiind Radio România Muzical – au decis să prezinte cea de-a doua ediţie. Astfel, între 2 octombrie şi 7 noiembrie a.c., concertele susţinute de Răzvan Suma au loc la Iaşi, Botoşani, Hunedoara, Satu Mare, Cluj-Napoca, Timişoara, Râmnicu Vâlcea, Craiova, Sibiu şi Bucureşti. Programul cuprinde Integrala Suitelor pentru violoncel solo, partitura lui Bach fiind transpusă într-o „poveste” vizuală graţie proiecţiilor multimedia realizate de Vadim Staver. Turneul se va încheia la Bucureşti, printr-un concert extraordinar cu Variaţiunile Goldberg semnate de Johann Sebastian Bach, interpretate la trei instrumente cu coarde:  violoncel Răzvan Suma, vioară – Corinne Chapelle şi violă – Răzvan Popovici, doi invitaţi de talie internaţională.

Răzvan Suma este unul dintre cei mai activi tineri muzicieni români, ce se mândreşte cu un vast repertoriu realizat în cele peste cinci sute de recitaluri şi concerte susţinute în întreaga lume. Născut în 1977, la Cluj-Napoca, a obţinut Diploma de Licenţă a Academiei de Muzică din Bucureşti, în anul 2000, la clasa maestrului Marin Cazacu, iar în 2002 a început programul de perfecţionare „Artist Diploma” la Longy School of Music – Cambridge – Statele Unite, la clasa profesorului Terry King. Concursurile de mare prestigiu, ca „Giovanni Batista Viotti” (Italia), „Markneukirchen” (Germania) sau „Villa de Llanes” (Spania) sunt doar câteva dintre cele mai importante competiţii de profil la care s-a făcut remarcat. În 2009, Răzvan Suma a devenit solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, iar în calitate de profesor asociat la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti desfăşoară o intensă activitate pedagogică. Este invitat să susţină cursuri de măiestrie organizate în ţări ca Spania, Argentina, Coreea de Sud şi în România, în cadrul atelierelor organizate de Asociaţia „SONORO”.

Violoncelul la care cântă Răzvan Suma a fost conceput de lutierul Charles Adolphe Maucotel – unul dintre cei mai apreciaţi creatori de instrumente ai epocii sale – şi a fost realizat la Paris, în anul 1849. El a aparţinut, în secolul al XIX-lea, celebrului violoncelist francez Pierre Fournier. Violoncelul Maucotel – Fournier i-a fost oferit lui Răzvan Suma în anul 2009, de „Fundaţia Musicha” din San Sebastian, Spania.

MAGDA BRATU

Johann Sebastian Bach

În istoria muzicii, cele Şase suite pentru violoncel solo de J. S. Bach se înscriu printre cele mai reprezentative lucrări de gen. Se pare că lucrările au fost create între anii 1717-1723, când J. S. Bach deţinea postul de maestru de capelă la Curtea princiară din Köthen. Din punct de vedere componistic, suitele pun în valoare o mare varietate de motive melodice deosebit de expresive, cunoscând, de-a lungul timpului, numeroase versiuni interpretative (transcripţii pentru violă, contrabas, chitară clasică, corn, saxofon, trombon ş.a.).

În mai a.c., ca urmare a primului turneu solo „Vă place Bach?” (1-21 martie 2012), Răzvan Suma a lansat, în foaierul Sălii Radio din Bucureşti, prima înregistrare completă în România, pe CD, a Integralei Suitelor pentru violoncel solo compuse de Bach. CD-ul – conceput într-o formă modernă, atractivă – este realizat cu sprijinul casei de producţie Sonoro Records.