Compania Wizz Air interesată de Aeroportul din Craiova

0
356

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a anunţat ieri în cadrul unei conferinţe de presă, că s-au purtat discuţii cu mai multe companii low-cost care ar putea pleca şi de pe Aeroportul Craiova, în următoarea perioadă se va semna un contract cu Wizz Air. Şeful administraţiei publice judeţene a vorbit despre finalizarea lucrărilor de pe Aeroportul Internaţional Craiova, moment din care se va începe atragerea companiilor low-cost. Potrivit acestuita, până acum s-au purtat discuţii cu mai multe companii în vederea stabilirii unor locaţii spre care plecarea să se facă din Craiova.

Wizz Air este una dintre aceste companii din partea căreia deja au venit pe aeroport mai multe audituri, reprezentanţii companiei exprimându-şi dispoziţia de a purta discuţii mai aplicate în vederea semnării unui contract. “Ne apropiem de finalul construirii celor două terminale de pe Aeroportul Craiova, unul de sosiri, altul de plecări, şi  a turnului înalt de cinci etaje. Putem spune că am realizat cu bani puţini ce mulţi nu se aşteptau. În următoarele două săptămâni vom fi gata cu ceea ce ne-am propus să facem pe aeroport şi aşteptăm să-l dăm în folosinţă. Din momentul în care va fi deschis vom putea să trecem la momentul doi, acela de atragere a altor companii care să opereze pe aeroport. În acest moment suntem în discuţii, aşa cum am mai fost de-a lungul timpului, cu multe dintre companiile de low-cost din România pe care am dorit să le aducem la Craiova. După unele ne-am dus chiar şi în străinătate pentru a putea sta de vorbă cu ei. Una dintre aceste companii – Wizz Air – este dispusă să aibă o discuţie cu noi. De aceea, de o perioadă de timp mai multe comisii de auditale acestei companii s-au făcut pe aeroportul din Craiova, au făcut verificări, ne-au cerut documente şi unele modificări şi în acest moment putem spune că am îndeplinit toate cerinţele. Cred că în săptămânile următoare vom semna un contract cu firma Wizz Air. Ne dorim să se întâmple cât mai repede, pentru ca în acest fel să avem noi destinaţii deschise, cu siguranţă câteva locuri în care oltenii se găsesc mai pregnant – Spania, Germania, Italia, Anglia. Probabil că vom cere ca aceste curse să fie dezvoltate”, a declarat Ion Prioteasa.

Unele zboruri ar putea fi subvenţionate

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj a mai anunţat ieri că  Aeroportul Craiova a făcut cerere către Uniunea Europeană de subvenţionare a curselor suplimentare ce ar urma să plece de pe Aeroportul Internaţional Craiova, deoarece în condiţiile actuale există posibilitatea ca societăţile de pe aeroport să nu poată să îşi plătească taxele. “Trebuie să vă spunem că aşa cum Aeroportul din Cluj a trimis o cerere la Comisia Europeană pentru a putea subvenţiona unele zboruri şi destinaţii, acest lucru l-am făcut şi noi. Au fost două aeroporturi din România care s-au adresat Comisiei Europene, ca în condiţiile în care dorim destinaţii noi şi companiile străine nu vin să opereze, pentru că este criză şi este un cost foarte ridicat, o autoritate publică, respectiv Consiliul Judeţean, să poată să vină alături de companie şi să-i subvenţioneze o parte din taxele care trebuie să fie plătite. Aici ne îndreptăm către o finalitate, întrucât ultimele documente pe care le-am primit şi pe care o să le facem publice în săptămânile următoare, ne spun că ne apropiem de un răspuns pozitiv şi în felul acesta am putea să găsim nişte destinaţii aşa cum ne-am dorit noi şi să putem să acordăm şi un ajutor acestor firme. În opinia noastră, este un lucru pe care îl transmitem de fiecare dată, sunt parteneri cu care pornim la drum, nu-i lăsăm să intre în colaps şi încercăm să fim alături de ei şi la bine şi la rău. Ne dorim ca pe viitor ceea ce am realizat pe aeroportul din Craiova să fie întregit. Aşteptăm finalul la proiectul nostru depus, în valoare de 20 de milioane de euro, care care ar însemna încă o asfaltare a pistei şi o prelungire a platformei, adică infrastructura de mişcare. Dacă aceste lucruri nu vor fi făcute pe bani europeni, deşi asta ne dorim, vom vedea ce vom face pentru că vrem să spunem în curând că nu mai avem nimic de lucru la aeroport”, a declarat Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

Ion Prioteasa

Doljul a primit 1350000 de lei de la Guvern

În urma rectificării bugetare, Guvernul a suplimentat sumele defalcate din taxa pe valoare adăugată (TVA) cu 11,9 milioane de lei, suma totală ajungând astfel, pentru tot anul, la 2,03 miliarde de lei, potrivit datelor făcute publice de către reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice (MFP). Doljul se află pe locul trei în topul judeţelor cu cele mai mari sume alocate. Astfel, vor ajunge aici 1.350.000 lei. Din această sumă, pentru învăţământul special şi pentru centrele judeţele de resurse şi de asistenţă educaţională din Dolj suma de 1.084.000 lei.

“Încă nu ne-am gândit unde o să distribuim acesti bani care au venit în judeţul Dolj în urma unor fundamentări făcute de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice. Luna viitoare vom avea o analiză şi mai detaliată, pentru că ne aşteptăm ca săptămâna aceasta să mai fie o rectificare de buget. Important este că trebuie să dăm aceşti bani în timp util în aşa fel încât comunităţile să îi poată folosi. Dacă îi dăm la sfârşitul lunii noiembrie sau începutul lunii decembrie, până ajung banii în trezorerie şi se îndeplinesc toate cerinţele, vine sfârşitul anului şi atunci degeaba îi mai dăm că nu mai pot fi folosiţi”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.